Dostupni linkovi

Ulazak u EU i NATO ključ stabilnosti za BiH


Udaljavanje od evroatlantskih integracija može imati samo negativne poslijedice po stabilnost i sigurnost u BiH.
Udaljavanje od evroatlantskih integracija može imati samo negativne poslijedice po stabilnost i sigurnost u BiH.

Politička nestabilnost i terorizam glavni su sigurnosni problemi za BiH. Rješenje jeste nastavak evroatlantskih integracija, a u tom kontekstu ne treba zaboraviti ni djelovanje i uticaj velikih sila na region, istaknuto je na forumu ˝Evropska unija i bezbjednost Balkana: integracije i bezbjednosti izazovi˝ održanom u Banjaluci.

Dr Denis Hadžović, iz Centra za sigurnosne studije Sarajevo, kaže da je trenutno najveći problem Bosne i Hercegovine politička nestabilnost koja generiše sve druge probleme.

˝Naši najveći problemi se generiraju iznutra jer se non-stop ponavljaju i ističu neki dnevno politički problemi, dok se s druge strane zanemaruju pravi problemi i interesi građana˝, kaže Hadžović.

Drugi problem Bosna i Hercegovina dijeli s ostatkom svijeta, a to je terorizam i sa tim se treba pokušati izboriti.

Politička nestabilnost najveći problem BiH: Denis Hadžović
Politička nestabilnost najveći problem BiH: Denis Hadžović

˝Moramo biti svi zajedno angažovani na tom putu i na prevenciji, ali i na represiji u odnosu na ove koji su uključeni u terorističke akte, te angažovati mnogo veći i širi sloj društva i sve institucije da bi se moglo kvalitetno odgovoriti˝, smatra Hadžović.

Prof. dr Radovan Vukadinović iz Centra za međunarodne studije Zagreb, kaže da se stabilnost i bezbjednost u BiH, ali i regiji, ne može zamisliti bez velikih sila, misleći pri tome na uticaje SAD, EU i Rusije na Balkanu. Ipak, ističe da među njima postoje razlike u aktivnostima i interesima.

˝Sjedinjene Američke Države ovoga trenutka žele stabilnost na ovom područiju i svakako otklanjanju ruskoga utjecaja. Rusija sa svojim ograničenim sredstvima nastoji biti prisutna ali je pitanje koliko Rusija objektivno može djelovati i koliko ima sredstava ali i interesa za ovo područje. Tu je, na kraju, i Europska unija, koja sa svojim projektima euroatlantskih integracija nudi nešto, iako to što nudi ostaje stalno udaljeno˝, smatra Vukadinović.

Vukadinović ističe i da trenutna politička prepucavanja u Bosni i Hercegovini oko ulaska u NATO ne mogu sakriti činjenicu da je to neminovno s obzirom na to da BiH želi u Evropsku uniju.

˝Ipak je ulazak u NATO stepenica za ulazak u Europsku uniju. Do sada se još nije dogodilo da je jedna zemlja ušla u EU a da nije bila članica NATO-a˝, smatra Vukadinović.

Da stabilnost BiH zavisi od ulaska u Evropsku uniju smatra i ambasadorka Bugarske u BiH, njena ekselencija Avgustina Cvetkova. S obzirom na to da upravo Bugarska preuzima predsjedavanje Savjetom EU u narednom šestomjesečnom mandatu, ona kaže da BiH može očekivati pomoć.

˝Bugarska je partner BiH i pomoći će tokom svog predsjedavanja Savjetom Evropske unije da BiH napravi iskorake ka sticanju statusa kandidata za ulazak u EU, što je garant stabilnosti i sigurnosti, navela je Cvetkova.

Bugarska je partner BiH i pomoći će joj da stekne status kandidata za članstvo u EU: Avgustina Cvetkova
Bugarska je partner BiH i pomoći će joj da stekne status kandidata za članstvo u EU: Avgustina Cvetkova

Udaljavanje od puta ka evroatlantskim integracijama može imati samo negativne poslijedice po stabilnost i sigurnost u BiH, ali i regionu,zaključeno je na forumu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG