Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Optužnice zbog referenduma u RS, nema dokaza protiv Dodika


Predizborni bilbordi za referendum u RS odražan 25. septembra 2016.

Tužilaštvo BIH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog kaznenog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj.

Optužnica je podignuta protiv: predsjednika Komsije za održavanje referenduma Siniše Karana, te članova Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića.

Optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj, odnosno da su odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

„Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe poobvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i proveden 25.09.2016. godine, te na taj način sudjelovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U istom predmetu, donesene su i dvije Naredbe o obustavi istrage.

Jednom naredbom o obustavi istrage obuhvećeni su član Predsjedništva BIH Mladen Ivanić, ministar vanjske trgovine Mirko Šarović, premijerka Željka Cvijanović i predsjednik RS Milorad Dodik za koje, kako je obrazloženo, ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom djelu.

Istraga je još obustavljena protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočeka, Perice Bundala, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od kaznenog gonjenja, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG