Dostupni linkovi

Dodik odlikovao Viktora Orbana istim priznanjem koje je dodijelio i Putinu


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom dodjele odlikovanja 9. januara 2024.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom dodjele odlikovanja 9. januara 2024.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je 9. januara premijera Mađarske Viktora Orbana Ordenom RS-a na ogrlici.

"Premijer Mađarske Viktor Orban je prihvatio da dobije najviše odlikovanje Republike Srpske. To je ponos Republike i zahvalnost čovjeku koji je spreman da nas uvaži kao realnu političku činjenicu. Moji ljudi i ja smo pratili šta ste vi svi doprinijeli Republici Srpskoj. Imamo prijatelja kao nikada ranije", kazao je Dodik.

Dodik je ovim ordenom odlikovao Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije 8. januara prošle godine, u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

Dodik je, osim Orbana, odlikovao i književnika Matiju Beckovića, bivšeg političara i politologa Nenada Kecmanovića te ministricu zdravlja Srbije Danicu Grujičić, pored ostalih.

Orban nije prisustvovao obilježavanju dana Republike Srpske, a predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta je kazao da je dogovor da će mu odlikovanje uručiti tokom posjete Banjoj Luci idućeg mjeseca.

Mađarski populistički lider jedan je od ključnih saveznika proruski orijentiranog predsjednika RS-a. Orban je i jedan od rijetkih političara iz EU i NATO-a koji se sastaje sa Dodikom. Samo prošle godine susreli su se tri puta.

Orban je blokirao pokušaje da Evropska unija sankcionira Dodika, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog djelovanja u BiH.

Republika Srpska se kod Izvozno-uvozne banke Mađarske zadužila u dva navrata za ukupno 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga.

U toku je i realizacija mađarskog programa pomoći poljoprivrednicima u RS-u u vrijednosti od 100 miliona eura za kupovinu mađarskih poljoprivrenih mašina.

Ko je ranije odlikovan?

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, dodijelio je 8. januara prošle godine ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu Orden RS-a na ogrlici "za patriotsku brigu i ljubav prema RS-u". Dodik se sastao s Putinom u maju prošle godine.

To je po rangu najviši orden u RS-u koji se dodjeljuje šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge, kao i ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju RS-a.

Ovaj orden našao se u ormarima svih predsjednika Srbije, patrijarha Srpske pravoslavne crkve i pet osoba koje su pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđene za genocid i druge ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Odlikovani su i svi predsjednici RS-a, uključujući i Radovana Karadžića kao i glavnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića koji su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom.

U Republici Srpskoj od 1994. godine do danas je podijeljeno više stotina ordena, medalja i drugih priznanja, od čega je više od 170 dobitnika najviših odlikovanja.

Neustavna proslava dana RS-a

Vlasti u Republici Srpskoj organiziraju i ove godine 9. januara proslavu dana RS-a.

Ustavni sud BiH svojom presudom iz 2015. godine nije osporio pravo na obilježavanje dana RS-a, ali je utvrdio da praznik ne može biti obilježavan 9. januara.

Venecijanska komisija je ocijenila da je ovaj praznik diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja.

Skupština srpskog naroda u BiH je 9. januara 1992. u Sarajevu donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koje je Haški tribunal osudio zbog ratnih zločina.

U donošenju deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Tokom rata od 1992. do 1995. godine ubijeno je više od 100.000 ljudi, a raseljeno je više od dva miliona ljudi, polovica od ukupnog broja prijeratnih stanovnika.

XS
SM
MD
LG