Dostupni linkovi

Skupština RS zasjeda po Dodikovom obećanju


Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske

Za ponedjeljak, 11. novembra ove godine zakazana je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) sa samo jednom tačkom dnevnog reda: "Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava RS".

Iza ovako naslovljene teme krije se rasprava o prenesenim nadležnostima s entiteta na nivo Bosne i Hercegovine(BiH), što je potvrdio danas šef skupštinskog Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić.

On je nakon sjednice skupštinskog Kolegija izjavio kako "informacija o toj temi daje pregled kontinuiteta oduzimanja nadležnosti RS-a", te nastavio:

"Ovo je materijal koji nije nešto novo i definisan je kroz tri segmenta, a to su okolnosti i priroda dejtonske strukture BiH, zatim segment neustavnih intervencija na Ustav BiH i sve ono što umanjuje ustavnu važnost RS. Na kraju postoji jedan segment ove informacije gdje su otprilike nabrojane obaveze institucija RS da stanu u zaštitu vladavine prava, Dejtonskog sporazuma i sve ono što nam po Ustavu i svim zakonima pripada".

"Mislim da", naveo je još Žunić, "ova Informacija daje jedan dobar pregled kontinuiteta oduzimanja nadležnosti RS".

"Između ostalog, spomenuće se ovdje i Deklaracija SDA, ali ne kao dokument koji su oni donijeli, već jednostavno spomenuće se kroz ekstremne agende bošnjačke politike, kao model i kao motiv promjene dejtonske strukture", rekao je Žunić.

Bez konsultacija sa opozicijom

Predstavnici opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) su zamjerili predlagačima skupštinskog zasjedanja to što se oko rasprave nisu konsultovali sa opozicijom.

"S obzirom na to da nismo dobili poziv za učešće u pripremi ove sjednice i dogovor oko toka ove sjednice, pretpostavljam da će sjednica biti jedna filmska predstava u kojoj će Milorad Dodik koristiti 152 minuta, a opozicioni poslanici po 10 minuta. Otprilike to je poruka. Ova sjednica će izgubiti smisao čim se uđe u raspravu. Ako su i gospodin Dodik i predlagači iskreni, onda bi ta sjednica trebala da dovede i nekog od naših crkvenih velikodostojnika, da se ispovijede ovi što su prenijeli nadležnosti sa entiteta na nivo BiH", izjavio je poslanik Miladin Stanić.

O gotovo stalnim najavama iz RS da će tražiti vraćanje svih entitetskih nadležnosti koje su prebačene na nivo BiH, kao i povući svoje predstavnike iz institucija države BiH, govorio je u utorak u Vijeću sigurnosti UN-a visoki predstavnik Valentin Incko.

"Vlasti RSnajavile su sjednicu svoje Nacionalne skupštine na kojoj će raspravljati o odlukama visokog predstavnika. Visoki dužnosnici RS-a prethodno su ispitivali ovlasti visokog predstavnika i valjanost odluka koje su uspostavile ili pomogle uspostavljanju institucija na državnom nivou i sugerisale da se RS može povući iz tih institucija, bez obzira na to što su ih ratificirali državni i entitetski parlamenti. Povlačenje, čak, iz jedne institucije imalo bi ozbiljne posljedice na suverenitet države. Nadzirat ću te događaje i izvještavati Upravi odbor Vijeća za provedbu mira a po potrebi i Vijeće sigurnosti", rekao je Incko za govornicom UN-a.

Filanda: Dodatna točka pritiska

Profesor Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva Šaćir Filandra za Radio Slobodna Evropa (RSE) naglašava da zahtjevi iz RS nisu ništa novo.

"Oni se opetuju s vremena na vrijeme zadnju deceniju. U različitim vremenima imaju različita značenja. U ovom trenutku najmanje su tri stvari u igri. Jedna je forma pritiska na državne institucije da se formira Vijeće ministara, odnosno vlast na državnom nivou, shodno izbornim rezultatima. To je jedna vrsta pritiska s obzirom na to da SNSD u ovom slučaju dobiva značajne pozicije. Drugo, ta najava se koristi kao oblik dodatnog osnaživanja pozicije moći SNSD-a i njihovog lidera.

To je zapravo nacionalizacija neke srpske politike u tom manjem bh. entitetu, s obzirom na to da se čitava stvar nekako etnicizira, stavlja se na nacionalni nivo. U trećem smislu, uvijek je u igri pitanje rješavanja kosovskog pitanja, dijalog između Beograda i Prištine, gdje se bh. entitet, Republika Srpska, koristi kao neka referentna tačka, dodatna točka pritiska. Tako kroz neke te tri dimenzije treba razumjeti nešto što je aktualno", poručio je profesor Filandra.

Krajem avgusta ove godine, nakon što je propalo imenovanje mandatara za sastav novog Vijeća ministara (kandidat je bio Zoran Tegeltija, Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD), član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik je najavio povlačenje iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH uz najavu da će tražiti da se u Narodnoj Skupštini RS-a razmotri svrha nadležnosti koje su od završetka rata prenesene na državu BiH, među kojima su Ministarstvo odbrane, Ministarstvo pravde, Ministarstvo sigurnosti (uključujući državne sigurnosne agencije SIPA-u i OSA-u), Sud i Tužilaštvo BiH.

"RS-u ću predložiti da se svih 83 nadležnosti, koje su nam otete i prebačene na nivo BiH, redefinišu i dovedu u sklada s Dejtonskim mirovnim sporazumom”, izjavio je tada Dodik.

Nadležnosti visokog predstavnika

Komentarišući izjavu Valentina Incka da bi povlačenje predstavnika Republike Srpske iz samo jedne državne institucije imalo posljedice po suverenitet BiH, profesor Šaćir Filandra, kaže da upravo visoki predstavnik ima mogućnost da zaustavi takav razvoj događaja.

"Incko jedini ima mehanizme da to spriječi, ali te mehanizme nikada ne koristi. Očito je vrijeme za neke ozbiljnije razgovore o tom pitanju, ozbiljnije reakcije. Visoki predstavnik ima ustavna ovlaštenja rangirana po političkom sistemu, da ga tumači i da ga mijenja, da se, uvjetno rečeno, vaninstitucionalno ponaša. Drugo je pitanje – zašto on to ne koristi", kaže Filandra.

Filandra smatra "da neće doći do povlačenja predstavnika RS iz državnih institucija. Ljudi u Republici Srpskoj znaju – bilo kakvo narušavanje postojeće ustavne strukture prije svega dovodi u pitanje taj entitet".

"Situacija jeste ozbiljna, jeste loša, jeste sve paralizirano, ali je očito da se vrši pregrupiranje moći, kako sa aspekta stranaka tako sa aspekta pojedinaca. A, Milorad Dodik ima svoj specijalni politički marketing", rekao je profesor Šaćir Filandra

Visoki predstavnik Valentin Incko je u utorak 5. novembra, pred Vijećem sigurnosti UN-a naglasio da se nastavila i destabilizirajuća retorika podjela, koja dominira političkom situacijom u BiH.

"Neki politički lideri iz RS i dalje daju izjave kojima izražavaju separatističke tendencije ili pak predviđaju raspad BiH, dok neki hrvatski predstavnici traže teritorijalnu reorganizaciju zemlje. Istovremeno, najveća bošnjačka stranka opet je usvojila stranačku platformu koja zagovara Republiku BiH, što nije bilo konstruktivno", naveo je Incko.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG