Dostupni linkovi

Skupština Republike Srpske 11. novembra o Dejtonu


Skupština Republike Srpske, arhivska fotografija
Skupština Republike Srpske, arhivska fotografija

Kolegij Skupštine Republike Srpske na sjednici koja još traje u Banjaluci, zakazao je posebnu sjednicu Skupštine Republike Srpske za 11.novembar u 11 sati.

Na dnevnom redu je samo jedna tačka - Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture Bosne i Hercegovine i uticaju i položaju prava Republike Srpske.

Kako javlja novinar Radija Slobodna Evropa, koji prati sjednicu Kolegija, opozicioni predstavnici u Kolegiju ne podržavaju održavanje posebne sjednice Skupštine Republike Srpske.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je krajem oktobra u izjavi novinarima u Srpcu kazao kako posebna sjednica Skupštine Republike Srpske "ima ambiciju da pruži odgovore na određene izazove, prije svega na ponašanje visokih predstavnika i bezakonje i međunarodni kriminal koji su činili i koji su išli za tim da su RS mimo Dejtonskog sporazuma nametnuli bonska ovlaštenja i koristili ih da bi promijenili politički sistem".

Potom je, iz Kancelarije visokog predstavnika u BIH, na upit Radija Slobodna Evropa o stavu OHR-a u vezi sa ovim pitanjem je odgovoreno:

“Status i ovlasti visokog predstavnika su pitanja koja proističu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir i međunarodnog prava i, prema tome, ne spadaju u nadležnosti entiteta. Republici Srpskoj ne pripada pravo da se jednostrano povlači iz reformi koje su provedene u okviru Aneksa 4 (Ustav Bosne i Hercegovine), niti joj pripada pravo da ona tumači Aneks 10 (Sporazum o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora), tj. mandat visokog predstavnika. Također podsjećamo da bonske ovlasti nisu korištene osam godina, ali učestali napadi na Opći okvirni sporazum za mir opravdavaju dalje postojanje ovih ovlasti. Stranke, uključujući i one u RS-u, imale su dovoljno prilika da pokažu da se mogu dogovoriti oko reformi, uključujući i reforme koje su potrebne da BiH izađe iz međunarodne supervizije na putu priključenja Evropskoj uniji.

Pored toga, reforme su podržali Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, Vijeće sigurnosti UN-a i šira međunarodna zajednica, a ogromna većina je ratificirana u entitetskim i državnom parlamentu. Svako poništavanje reformi bi podrivalo ekonomsku i političku stabilnost BiH te bi ugrozilo sposobnost zemlje da ispunjava svoje postojeće međunarodne obaveze“, navedeno je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

XS
SM
MD
LG