Dostupni linkovi

Incko u UN: BiH 13 mjeseci nije formirala vlast


Valentin Incko u Vijeću sigurnosti UN-a, fotoarhiv
Valentin Incko u Vijeću sigurnosti UN-a, fotoarhiv

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko), danas se obratio Vijeću sigurnosti Ujedninjenih nacija, predstavivši svoj redovni polugodišnji izvještaj o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini, u periodu od aprila do oktobra 2019. godine.

Pored ostalog, Inzko je osudio činjenicu da se proces formiranja vlasti odužio, sada na više od godinu dana, "što znači da se ne mogu usvajati novi zakoni, uključujući i budžet na državnom nivou, što uveliko onemogućava zemlju da se efikasno nosi sa aktuelnim problemima, kao što je migrantska kriza."

Visoki predstavnik je naglasio da se nastavila i destabilizirajuća retorika podjela, koja dominira političkom situacijom: “Neki politički lideri iz RS i dalje daju izjave kojima izražavaju separatističke tendencije ili pak predviđaju raspad BiH, dok neki hrvatski predstavnici traže teritorijalnu reorganizaciju zemlje. Istovremeno, najveća bošnjačka stranka opet je usvojila stranačku platformu koja zagovara Republiku BiH, što nije bilo konstruktivno.”

Valentin Inzko je takođe naglasio da veličanje osuđenih ratnih zločinaca, što je i dalje rašireno, otežava postizanje istinskog i trajnog pomirenja među svim narodima. "Posebno je sramotna pojava revizionizam ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, koji je pravna činjenica potvrđena presudama kako međunarodnih tako i domaćih pravosudnih organa, uključujući i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju – tijelo koje je ustanovilo Vijeće sigurnosti UN-a“, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku i pozvao međunarodnu zajednicu da „nastavi ujedinjeno raditi kako bi očuvala rezultate postignute tokom protekle dvije decenije i, prije svega, ispunila obećanja o boljoj budućnosti za građane BiH“.

Uoči polugodišnjeg obraćanja Vijeću sigurnosti, visoki predstavnik je posjetio Vašington gdje je imao niz susreta s zvaničnicima SAD-a, kao i sa predstavnicima akademske zajednice.

Kako je saopšteno iz ureda Visokog predstavnika (OHR), Inzko se sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a i posebnim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i sa prvom zamjenicom pomoćnika državnog tajnika Maureen Cormack.

"Naglašavajući česta osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik je istakao potrebu za punim poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito potrebu za poboljšanjem cjelokupnog funkcioniranja državnih institucija i jačanjem vladavine prava", saopšteno je iz OHR-a.

Vlada Republike Srpske (RS) je ponovo uputila vlastiti Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, koji je usvojen na sjednici održanoj 30. oktobra.

U saopštenju Vlade su naveli da su "usvojili Dvadeset i drugi izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime tog bh. entiteta kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN-a i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković".

XS
SM
MD
LG