Dostupni linkovi

Provjeravamo Dodikove tvrdnje o 'golorukom srpskom narodu' na Kosovu


Sukob demonstranata i vojnika KFOR-a u Zvečanu, Kosovo, 29. maja 2023. godine
Sukob demonstranata i vojnika KFOR-a u Zvečanu, Kosovo, 29. maja 2023. godine

Mirovna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) saopćila je da je tokom intervencije u Zvečanu, na sjeveru Kosova, 29. maja, povrijeđeno 30 vojnika ove misije, njih 19 iz mađarskog i 11 iz italijanskog kontingenta.

"Oni su zadobili višestruke povrede, uključujući lomove i opekotine od improviziranih eksplozivnih i zapaljivih naprava", navodi se u saopćenju.

KFOR je saopćio da je trupe napala sve agresivnija masa, te da su u ovom slučaju, odgovorile na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok su svoj mandat UN-a izvršavale na nepristran način.

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, dan kasnije, 30. maja je izjavio da je "neprimjerena reakcija pripadnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR) prema demonstrantima na sjeveru te države".

U objavi na zvaničnom Twitter profilu, Dodik je naveo da su pripadnici mirovne misije NATO-a djelovali "neprimjereno prema golorukom srpskom narodu", te za cjelokupnu situaciju okrivio međunarodnu zajednicu.

'Goloruki narod'

"Potpuno je neprimjerena reakcija pripadnika KFOR-a prema golorukom srpskom narodu koji brani svoje pravo na život na Kosovu".

Netačno

Kako se vidi na snimcima, demonstranti su vojnike zasuli kamenjem, bocama, petardama i drugim predmetima.

Između ostalog, bacani su i tzv. molotovljevi kokteli, odnosno boce s gorivom i zapaljenim krpama.

Molotovljev koktel gori između vojnika KFOR-a
Molotovljev koktel gori između vojnika KFOR-a

Na snimcima se vidi i kako demonstranti napadaju vojnike palicama, metalnim cijevima i slično. Zapaljeno je i nekoliko vozila.

Molotovljev koktel bačen među vojnike KFOR-a
Molotovljev koktel bačen među vojnike KFOR-a
Suzavac ispaljen među vojnike KFOR-a
Suzavac ispaljen među vojnike KFOR-a
Zapaljeni automobil tokom sukoba demonstranata s vojnicima KFOR-a
Zapaljeni automobil tokom sukoba demonstranata s vojnicima KFOR-a
Baklja bačena na vojnike KFOR-a
Baklja bačena na vojnike KFOR-a

'Kriva isključivo međunarodna zajednica'

"Za trenutnu situaciju isključivo su odgovorni predstavnici međunarodne zajednice, koji ne poštujući međunarodno pravo i potpisane sporazume kreiraju neodrživa rješenja."

Netačno

Međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Američke Države, EU i NATO, osudila je u više navrata odluku Vlade Kosova da načelnici nasilno uđu u općinske zgrade i pozvala vlasti na suzdržanost.

"Važno je izbeći situacije u kojima javni službenici ulaze u javne zgrade upotrebom sile",rekao je ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) u ponedeljak, 29. maja, nakon razgovora sa predsjednicima opština Zubin Potok i Zvečan.

Hovenijer je rekao da je ovo stav SAD i drugih zemalja Kvinte: Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Francuske i Njemačke.

Zašto je došlo do protesta?

Na vanrednim lokalnim izborima u općinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, učestvovalo je devet albanskih kandidata za gradonačelnike, dok je samo jedan bio iz redova srpske zajednice.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, odbila je učestvovati na izborima i građane pozvala na bojkot. Na izborima 23. aprila je glasalo 1.567 građana sa pravom glasa od 45.095 upisanih u birački spisak.

Izabrani su albanski gradonačelnici koje je policija u petak 26. maja sprovela do radnih mjesta, čemu su se protivili lokalni Srbi.

Inače, vanredni izbori su održani nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste podnijeli ostavke u novembru 2022. godine, u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistriranja automobila sa srpskih na kosovske tablice.

Beograd i Priština su nakon toga postigli dogovor o registarskim tablicama.

XS
SM
MD
LG