Dostupni linkovi

Kvinta i EU kažu kosovske vlasti ne trebaju nasilno ulaziti u općinske zgrade na sjeveru


Pripadnici kosovskih specijalnih policijskih snaga čuvaju općinske urede u Zvečanu, 27. maja 2023.
Pripadnici kosovskih specijalnih policijskih snaga čuvaju općinske urede u Zvečanu, 27. maja 2023.

Države Kvinte i Evropska unija saopćile su kako očekuju od Vlade Kosova da ne poduzima nikakve nove mjere "za nasilni ulazak u općinske zgrade" na sjeveru Kosova.

Kvinta koju čine Sjedinjene Američke Države, Ujedinjena kraljevina, Italija i Francuska je ponovila izjavu od 26. maja, kada je osudila odluku Kosova "da nasilno uđe u općinske zgrade na sjeveru, unatoč našim pozivima na suzdržanost".

"U tom kontekstu Kvinta i EU očekuju da Vlada Kosova neće poduzeti nikakve nove mjere za nasilan ulazak u zgrade općina Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

"Izabrani predsjednici također moraju pokazati suzdržanost i odmah poduzeti korake kako bi pokazali svoju predanost i odgovornost za predstavljanje i služenje svim članovima svojih zajednica", navodi se u zajedničkoj izjavi koju su izdali 28. maja.

Skupine lokalnih Srba usprotivile su se 26. maja ulasku u urede novih albanskih gradonačelnika Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.

Nove čelnike pratila je i kosovska policija koja se sukobila sa srpskim skupinama. Tokom sukoba policijske snage koristile su šok bombe i suzavac, dok su lokalni Srbi bacali kamenje na policijske snage.

Uz suzavac, gradonačelnici ušli u kancelarije na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Ozlijeđeno je najmanje pet policajaca, dok je nekoliko policijskih automobila izgorjelo.

Kvinta je također saopćila da poziva sve strane da budu oprezne s drugim prijetnjama ili radnjama koje mogu utjecati na sigurno okruženje "uključujući slobodu kretanja, što može rasplamsati napetosti i proizvesti sukob".

"Posebno smo zabrinuti za sigurnost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika EULEX-a i KFOR-a. Svaka nova jednostrana akcija negativno će utjecati na odnose s Kvintom i državama EU-a", stoji u saopćenju.

Iz Kvinte su također istaknuli da je dijalog između Kosova i Srbije, u kojem posreduje Evropska unija, "put koji vodi ka normalizaciji" odnosa "i članstvu u EU". U saopćenju su strane pozvane da rade na provedbi Sporazuma o normalizaciji koji su Kosovo i Srbija postigli u februaru i njegovog aneksa, ali i sporazuma o uspostavi Zajednice (općina sa srpskom većinom).

Posjet novih gradonačelnika općina na sjeveru općinskim uredima naišao je na oštru osudu SAD-a, koje je pozvalo Kosovo da odustane od "nasilnih mjera".

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da razumije zabrinutost međunarodnih partnera, ali je rekao da bi svaka druga opcija bila neispunjenje ustavnih obveza.

U četiri općine na sjeveru Kosova na lokalnim izborima 23. aprila izabrana su četiri nova albanska gradonačelnika, budući da srpske stranke nisu sudjelovale na ovim vanrednim izborima.

Gubitak i nada - izbori na severu Kosova dele zajednice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Izbori su održani nakon što su u novemnru prošle godine ostavke podnijeli čelnici iz redova Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba.

Ova stranka napustila je sve institucije Kosova, zbog odluke Vlade u Prištini da provede proces preregistracije automobila s ilegalnim srpskim tablicama. Izbore je bojkotirala većinska srpska populacija na tom području, koja sada ne prihvaća rezultate, odnosno nove načelnike.

Na izborima u aprilu sudjelovalo je 3,47 posto od ukupnog broja upisanih birača.

XS
SM
MD
LG