Dostupni linkovi

Dogovor Kosova i Srbije o tablicama nema rok, kažu u EU


Poslednjih dana na severu Kosova zapaljeno je nekoliko automobila sa registarskim tablicama RKS (Republika Kosovo) koje su vlasnici stavili umesto tablica koje je izdaval Srbija sa oznakom KM, Mitrovica, 31. mart 2023.
Poslednjih dana na severu Kosova zapaljeno je nekoliko automobila sa registarskim tablicama RKS (Republika Kosovo) koje su vlasnici stavili umesto tablica koje je izdaval Srbija sa oznakom KM, Mitrovica, 31. mart 2023.

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli oko registarskih tablica, u novembru prošle godine nema krajni rok niti datum isticanja, potvrdio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano.

Stano je u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima ponovio da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak pozvao glavne pregovarače 4. aprila u Brisel. Razgovaraće se o svim detaljima u vezi sa primenom sporazuma premijera Srbije i Kosova u Briselu i njihovog dogovora o Aneksu o primeni Sporazuma.

"U međuvremenu, Evropska unija očekuje da obe strane nastave da doprinose atmosferi normalizacije, pomirenja i brzog sprovođenja obaveza. Takođe, strane su se obavezale da će se uzdržati od bilo kakvih radnji i i koraka koji bi išli u suprotnom pravcu", izjavio je portparol EU 31. marta.

Susret glavnih pregovarača je prvi nakon sastanka u martu uOhridu, na kojem su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) dogovorili o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa. Njih dvojica su prethodno u februaru u Briselu prihvatili evropski predlog za normalizaciju odnosa.

Kosovo i Srbija su 23. novembra prošle godine postigli sporazum kojim me prevaziđena kriza o okončanju dugotrajnog spora oko registarskih oznaka automobila na severu Kosova, koji je izazvao zabrinutost da bi to moglo dovesti do eskalacije napetosti.

Srbija ovim dogovorom odustaje od daljeg izdavanja nelegalnih registarskih tablica sa oznakom KM, a Kosovo odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne zbog registarskih tablica.

Prethodno, premijer Kosova Albin Kurti je u oktobru 2022 godine predstavio plan o registarskim oznakama koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi. Prema tom planu, do 31. marta 2023. godine će važiti finansijske olakšice za preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice. Za sada ostaje nejasno kako će prištinske vlasti postupiti nakon isteka ovog roka.

Kosovske vlasti su 31 jula prošle godine, nakon što su Srbi na severu podigli barikade, odložile proces preregistracije na mesec dana, pa je umesto 1. avgusta počeo 1. septembra.

To je tada od Kosova tražila međunarodna zajednica, koja je posredovala kako ne bi došlo do eskalacije situacije.

Zahtev o preregistraciji izazvao je jedan u nizu više kriznih perioda koje su obeležili prošlu godinu na relaciji Kosovo-Srbija.

U međuvremenu, 18 marta u Ohridu su lideri postigli dogovor o primeni plana za put ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, gde se između ostalog previđa da obe strane priznaju nacionalne simbole uključujući i registarske tablice.

XS
SM
MD
LG