Dostupni linkovi

Stoltenberg poručio da 'Priština mora deeskalirati'


Jens Stoltenberg i Josep Borrell u Stockholmu, Švedska, 8. marta 2023.
Jens Stoltenberg i Josep Borrell u Stockholmu, Švedska, 8. marta 2023.

Priština mora deeskalirati i ne poduzimati jednostrane, destabilizirajuće korake, poručio je u nedjelju 28. maja, Jens Stoltenberg, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza (NATO), nakon razgovora s Josepom Borrellom, visoki povjerenik europske unije za vanjsku politiku.

Stoltenber je na Twitteru poručio da će NATO, odnosno KFOR nastaviti održavati sigurno okruženje. Kazao je i da se Priština i Beograd moraju sada uključiti u dijalog koji vodi EU, kao jedini put do mira i normalizacije.

Veton Elshani iz kosovske policije rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na sjeveru u nedjelju bila stabilna i da policijski službenici i dalje ostaju u blizini zgrada općina Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

U ovim općinama većinski živi srpsko stanovništvo koje je 26. maja pokušalo spriječiti ulazak gradonačelnika u kancelarije. Bojkotirali su lokalne izbore 23. aprila, na koje je izašlo 3,47 posto birača, i sada ne prihvaćaju gradonačelnike iz redova albanske zajednice.

Međutim, gradonačelnici su ipak položili zakletvu 26. maja, a dan kasnije uz asistenciju policije Kosova ušli i u općinske zgrade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

To je izazvalo nezadovoljstvo kod lokalnog srpskog stanovništva i u jednom trenutku je došlo do sukoba s policijom i podizanja tenzija.

Policija je upotrijebila šok bombe i suzavac kako bi rastjerala demonstrante, dok su lokalni Srbi gađali policiju kamenjem.

Uz suzavac, gradonačelnici ušli u kancelarije na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Vlade Kosova da se suzdrži od "drugih akcija koje bi mogle povećati tenzije i promovisati nasilje".

Američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je da će ove akcije imati posljedice u bilateralnim odnosima SAD i Kosova.

Akcije Kosova osudila je i Europska unija, zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija i Francuska), dok je NATO od obje strane tražio da sporove rješavaju dijalogom.

Službena Priština brani ovu odluku i tvrdi da bi svaka druga opcija bila neispunjavanje ustavnih obveza.

Srbija je podigla borbenu gotovost svojih snaga na najviši nivo, nakon nemira na sjeveru Kosova.

XS
SM
MD
LG