Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Žrtve ratnog silovanja u BiH tri decenije kasnije; Zauzdavanje tenzija u odnosima SAD i Kine


Kolonu građana koji su šetnjom pružili podršku uhapšenim Srbima prevodili su ljekari i medicinsko osoblje Kliničko bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici, 19. juni 2023.
Kolonu građana koji su šetnjom pružili podršku uhapšenim Srbima prevodili su ljekari i medicinsko osoblje Kliničko bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici, 19. juni 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Tenzije na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti još nisu potvrdili učešće na kriznom sastanku kojeg je sazvao evropski šef diplomatije Josep Borrell stoga još nema datuma održavanja sastanka. Portparol EU je naveo da se od srpskog predsjednika i kosovskog premijera očekuje da potvrde prisustvo na ovom sastanku bez ikakvih preuduslova. Premijer Kosova je izjavio da će odluku o učešću na sastanku donijeti nakon što dobije informacije u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koje su uhapsile srpske snage.

Beograd za sada nije prihvatio pozive zapadnih zemalja da oslobodi trojicu kosovskih policajaca. Iz Vašingtona je dva puta upućen poziv Srbiji da odmah i bezuslovno oslobodi policajce, a sličan apel stigao je i iz Velike Britanije. Kosovski policajci se nalaze u pritvoru u Kraljevu, gradu u centralnoj Srbiji. Tamošnje tužilaštvo ih sumnjiči za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Policajci su, prema vlastima u Beogradu, uhapšeni 14. juna na više od jednog kilometra unutar teritorije Srbije.

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je u ponedjeljak uveče da je onemogućeno kretanje autobusa i kamiona sa Kosova u Srbiju, na prelazima Jarinje i Merdare. Pretpostavlja se da su blokade nastale kao posljedica protesta koji se održavaju na teritoriji Srbije.

Prema podacima Udruženja novinara Kosova, od početka krize na sjeveru Kosova registrovano je oko 30 napada na novinare. Pročitajte ispovijesti nekoliko napadnutih novinara među kojima je i Venera Đođaj (Xhoxhaj) sa Radio-televizije Kosova. Nju i nekoliko njenih kolega napala je grupa maskiranih lica u Leposaviću u petak, 16. juna. Zbog toga su u prethodnim danima uhapšene tri osobe iz redova srpske zajednice.

Veliki broj građana 19. juna je šetnjom od centra Sjeverne Mitrovice do Zvečana pružio podršku uhapšenim Srbima u prethodnom periodu. Ovo je treća šetnja podrške za uhapšene. Kolonu su predvodili ljekari i medicinsko osoblje Kliničko bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici.

Balkan na RSE

Milojka, Rejhana i Ana žive s traumama, ponekad u samoći, često prepuštene same sebi. Pričaju za Radio Slobodna Evropa o svom životu trideset godina nakon što su silovane u ratu. Njihove priče objavljene su povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu. Prema procjenama UN-a u ratu u BiH od 1992.-1995. silovano je između 20 i 50 hiljada žena.

Od svih država Zapadnog Balkana, Srbija upućuje najveći broj zahtjeva kompaniji Meta za uvid u podatke o korisnicima društvenih mreža Facebook i Instagram, pokazuju najnoviji podaci. Države traže podatke od kompanije Meta u sklopu zvaničnih istraga. Većina ovih zahtjeva odnosi se na krivične predmete, kao što su pljačke ili otmice.

Vlada Crne Gore odlučila je da prekine hedžing aranžman koji je prije dvije godine sklopila sa četiri zapadne banke u cilju zaštite javnih finansija od valutnog rizika koji je nosio kredit za autoput kod kineske Exim banke. Bivši ministar finansija koji je sklopio hedžing aranžman Milojko Spajić tvrdi da je aktuelna Vlada u tehničkom mandatu raskinula aranžman jer nema novca u državnoj kasi, dok iz Vlade tvrde da je aranžman raskinut pravovremeno.

Netaknuta priroda, obilje rijeka i termalnih voda, kulturno-historijska baština, svetišta, privlače u Bosnu i Hercegovinu turiste iz cijelog svijeta. Nakon pada dolazaka od 71 posto uzrokovanog pandemijom korona virusa, turistička 2023. počela je optimistično.

Rat u Ukrajini

Dva ruska pogranična regiona napadnuta su iz pravca Ukrajine rano u ponedjeljak, 19. juna, pri čemu je ranjeno sedam ljudi, uključujući jedno dijete, prenijele su agencije. Napadi na ruske regione koji se graniče sa Ukrajinom i na Krimu pojačani su u posljednjih nekoliko nedelja, dok ukrajinske snage vode kontraofanzivu kako bi povratile zemlju koju su okupirale ruske trupe.

Ruski vojni i zdravstveni stručnjaci upozoravaju na porast ovisnosti o drogama i njenih društvenih posljedica kada se desetine hiljada ruskih vojnika počnu vraćati iz ratne Ukrajine kući. Posebno je u porastu ovisnost o sintetičkim amfetaminima poput mefedrona - poznatog u Rusiji kao "so" – pokazuje vladina statistika.

Kijev je optužio Budimpeštu da blokira pristup ukrajinskim ratnim zarobljenicima koje je Rusija predala Mađarskoj nakon intervencije Ruske pravoslavne crkve, bez znanja ukrajinskih vlasti.

Svijet

Tokom dvodnevne posjete Kini državnog sekretara SAD Antonyja Blinkena dvije strane nisu napravile proboj po ključnim problemima koje opterećuju njihove odnose, poput Tajvana, ljudskih prava i trgovine naprednim tehnologijama, fokusirajući se umjesto toga na manja pitanja i obnovu kanala komunikacije. Razgovori Blinkena s kineskim predsjednikom Si Đinpingom i drugim zvaničnicima su, makar zasad, zaustavili dalje zaoštravanje odnosa dvije svjetske sile koje je izazvalo globalnu zabrinutost zbog mogućnosti prerastanja u otvoreno neprijateljstvo, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

U današnjem podcastu Šta ima? poslušajte više o zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske u Zagrebu, te o političkom dijalogu ambasadora EU i SAD u BiH sa predstavnicima vlasti Federacije BiH. Svjetski je dan izbjeglica.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG