Dostupni linkovi

Upozorenja na krizu ovisnosti nakon povratka ruskih vojnika iz Ukrajine


Tijelo ruskog vojnika u blizini uništenog ruskog tenka u novooslobođenom selu Storoževe u ukrajinskom region Donjeck 14. juna 2023.
Tijelo ruskog vojnika u blizini uništenog ruskog tenka u novooslobođenom selu Storoževe u ukrajinskom region Donjeck 14. juna 2023.

Piše: Andrej Krasno

"Ministarstvo odbrane ima čitavo odjeljenje za psihološku rehabilitaciju, ali se ne radi pravi posao za opsežno liječenje posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP)", rekao je doktor specijaliziran za ovisnost o drogama u ruskom regionu Rostov, koji graniči sa Ukrajinom.

“Međutim, kada osoba vidi sve užase i prljavštinu rata – otkinute udove, otvorene rane, smrt – mnogi će to pokušati da priguše pićem i drogom. U suprotnom, oni bi prosto poludjeli”, dodao je doktor koji je zatražio da se njegov identitet ne otkriva iz straha od posljedica.

Iako će trebati godina ili dvije prije nego što se potvrdi da možda postoji kriza, vojni i zdravstveni stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog porasta ovisnosti o drogama i njenih društvenih posljedica kada se desetine hiljada vojnika koji su mobilisani za borbu u ruskom ratu u Ukrajini počnu vraćati kući, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Nije teško kupiti drogu... A komandanti često zatvaraju oči.”

Posebno je u porastu ovisnost o sintetičkim amfetaminima poput mefedrona - poznatog u Rusiji kao "so" – pokazuje vladina statistika.

Krivična djela povezana s mefedronom zabilježena su od početka juna u regionima Krasnodar, Adigeja, Moskovskom regionu, Kostromi, Kurganu, Čeljabinsku i Permu, a većina njih uključuje navodnu trgovinu drogom.

Čini se da su slučajevi povezani s drogom također u porastu u vojsci, rekli su analitičari za RSE, djelimično zato što prilikom mobilizacije vojnici nisu bili testirani na ovisnost o drogama. Mnogi vojnici provode vrijeme u gradu Donjecku na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom Rusije ili proruskih separatista od 2014.

Ruski volonter koji pomaže u koordinaciji humanitarne pomoći u zoni sukoba je, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao da su uslovi u Donjecku pogodni za korištenje droga.

"To je gotovo mirnodopsko okruženje. Ima mnogo restorana, klubova i drugih mjesta za zabavu", rekao je. "Nije teško kupiti drogu. Vojnici koji dolaze s prve linije fronta, posebno oni koji dobivaju platu u gotovini, u potpunosti koriste tu priliku. A komandanti često zatvaraju oči."

Spisi slučajeva

Broj slučajeva povezanih s drogom koji prolaze kroz ruske vojne sudove već pokazuje trend rasta, navodi se u spisima koje je RSE pregledao u nekoliko sudova u jugozapadnoj Rusiji gdje će se vojnici iz ukrajinskog rata vjerovatno suočiti sa suđenjem.

Vojni sud u Krasnodaru je, na primjer, izrekao jednu osuđujuću presudu za posjedovanje droge 2020. i po tri 2021. i 2022. Ove godine, međutim, samo u martu su izrečene tri takve presude.

U većini slučajeva koje je RSE proučavao, sud je smanjio kaznu nakon što je uzeo u obzir borbeno iskustvo vojnik i eventualna odlikovanja.

VIDEO: Bivši moskovski policajac Maksim Zlobov predao je svoju značku nakon što je prisustvovao antiratnom skupu poslije ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Kaže da je pobjegao iz Rusije u aprilu nakon što je donesen novi zakon koji otežava izbjegavanje vojnog roka. Pridružuje se stotinama hiljada drugih koji su napustili ratnu Rusiju kako bi živjeli u inostranstvu.

Vojni sud u gradu Pjatigorsku u regionu Stavropolj, u aprilu je osudio vojnika po ugovoru Alekseja Sokologorskog za kupovinu dva grama mefedrona u gradu Kamensk-Šahtinski na ukrajinskoj granici.

Iako osuđujuća presuda za "posjedovanje velikih količina" obično nosi zatvorsku kaznu od tri do 10 godina, sud je osudio Sokologorskog na tri i po godine uslovne kazne uzimjaući u obzir vojno odlikovanje za borbe u Ukrajini.

U martu je vojni sud u Rostovu na Donu, glavnom gradu Rostovskog regiona, osudio vojnika po ugovoru Eduarda Mojsejeva za kupovinu mefedrona za ličnu upotrebu. Uprkos Mojsijevom lošem vojnom dosijeu, sud je uzeo u obzir njegovu službu u Ukrajini i odredio mu minimalnu kaznu, novčanu kaznu u iznosu od 20.000 rubalja (220 eura).

Istog mjeseca, sud u Rostovu kaznio je vojnika Aslana Dotdajeva sa 30.000 rubalja (330 eura) zbog posjedovanja marihuane. Prema evidenciji, droga je pronađena kod njega nakon što ga je vojna policija privela u pijanom stanju. Sud je prikrivao lokaciju njegovog pritvora, za šta pravni stručnjaci tvrde da je pokazatelj da se zločin dogodio na okupiranom području Ukrajine.

Sud u Krasnodaru je u maju izrekao skoro trogodišnju zatvorsku kaznu Vadimu Baju nakon što ga je osudio za nepoštivanje naređenja u "vrijeme mobilizacije i vojne akcije". Navodno je odbio premještaj u zonu borbenih dejstava, tvrdeći u svojoj odbrani da je ovisnik o drogama. Njegovi rođaci svjedočili su na sudu da je bio podvrgnut liječenju od ovisnosti od decembra 2022. do januara 2023.

'Već mrtav'

Poljski istoričar Lukas Kamienski (Lukasz), autor knjige "Pucanje: Kratka istorija droga i rata" (Shooting Up: A Short History Of Drugs And War) iz 2016., rekao je da problem ovisnosti o drogama među vojnicima ima dugu istoriju. Istraživanje Pentagona iz 1973. pokazalo je da je čak 15 posto američkog vojnog osoblja koje se vratilo iz Vijetnama bilo ovisno o heroinu, rekao je Kamienski. Još veći broj je uzimao amfetamine, poput Benzedrina.

Za vojnike je takvo samoliječenje često jedini način da smanje psihički teret borbe i užasa rata."

Kamienski u knjizi tvrdi da je uzimanje amfetamina možda bio faktor koji je doprinio nekim od zločina koje su američki vojnici počinili nad vijetnamskim civilima.

"Za vojnike je takvo samoliječenje često jedini način da smanje psihički teret borbe i užasa rata", rekao je.

Mnogi sovjetski vojnici koji su služili u Afganistanu 1980-ih postali su ovisni o heroinu, dodao je Kamienski. Bilo je slučajeva da su oficiri trgovali oružjem i municijom za drogu.

"Vojnici koji su se vraćali obično su donosili kući sa sobom zalihe hašiša, heroina ili opijuma kako bi održali svoju naviku barem neko vrijeme", rekao je. "Veliki broj vojnika-ovisnika povećao je rizik od povezanih problema u sovjetskom društvu. Povratak vojnika doveo je do intenziviranja krijumčarenja droge iz Afganistana i Pakistana u Sovjetski Savez."

U aprilu je istraživački portal Insajder (The Insider) fokusiran na Rusiju proučavao komentare koje su porodice vojnika povratnika objavile u zatvorenim grupama za razmjenu poruka na raznim društvenim medijima.

"Primijetio sam da se mnogi mladići koji su se vratili mnogo promijenili", napisala je jedna osoba. "Sin naših prijatelja vratio se početkom marta. Već je umro od predoziranja."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG