Dostupni linkovi

Poruke protiv NATO-a u Istočnom Sarajevu


Plakat u ulici koja vodi prema NATO bazi, Istočno Sarajevo, 18. juna 2023.
Plakat u ulici koja vodi prema NATO bazi, Istočno Sarajevo, 18. juna 2023.

''Anonimni građani'' izvjesili su proteklog vikenda plakat s natpisom ''Ne u NATO'' u Ravnogorskoj ulici u Istočnom Sarajevu, u entitetu Republika Srpska.

Slovo ''T'' je stilizirano tako da predstavlja ''gljivu'' kakva nastaje nakon eksplozije nuklearne bombe.

Ulica u kojoj je postavljen billboard vodi prema međunarodnoj vojnoj bazi Butmir u kojoj su smještene misije NATO-a te vojnih snaga Evropske unije (EUFOR Althea) u Bosni i Hercegovini.

Iz kompanije Visia koja se bavi oglašavanjem na tom području kazali su za Radio Slobodna Evropa da billboardi nisu postavljeni na zvanična, zakupljena mjesta.

Navode da je riječ o ''privatnom billboardu na privatnoj zemlji'' koji je, kako kažu, postavio anonimni građanin ili grupa građana.

Plakat nije postavljen na zvanično, zakupljeno mjesto
Plakat nije postavljen na zvanično, zakupljeno mjesto

Iako se spominjalo da je riječ o stranačkim aktivnostima, iz lokalnih organizacija vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kao i iz opozicionih Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa kazali su za RSE da ''nemaju ništa s tim''.

Isto su kazali i iz udruženja boraca i ratnih vojnih invalida iz Istočnog Sarajeva.

BiH je u Akcijskom planu za članstvo (MAP) i to je u Zakonu o odbrani BiH navedeno kao strateški cilj, a pri donošenju zakona za njega je glasala i većina stranaka iz Republike Srpske.

Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 2009. govorio kako "mi treba da se nađemo u NATO savezu".

Posljednjih desetak godina stranke iz Republike Srpske jednoglasno su protiv članstva BiH u toj vojno-političkoj organizaciji i inzistiraju na tome da se o članstvu u NATO-u trebaju izjasniti građani na referendumu, dok članstvo podržava većina stranaka iz Federacije BiH.

Narodna Skupština ovog entiteta donijela je 2017. godine i deklaraciju o vojnoj neutralnosti, sličnu onoj koju je deset godina ranije donijela Srbija.

Ovo nije prvi put da su billboardi s ovakvom porukom postavljeni na području Republike Srpske.

Najčešće su postavljani u proljeće, od marta do juna. U tim mjesecima su 1999. godine trajali zračni udari Sjeveroatlantskog saveza na snage tadašnje SR Jugoslavije s ciljem zaustavljanja rata na Kosovu.

Plakati, ali i leci s istim natpisom postavljani su i krajem avgusta i početkom septembra, odnosno u mjesecima kad je 1995. godine trajala zračna kampanja NATO-a protiv Vojske Republike Srpske s ciljem zaustavljanja rata u BiH.

XS
SM
MD
LG