Dostupni linkovi

Nestala podmornica kojom turisti posjećuju olupinu Titanica


Titanik se nalazi 3.800 m (12.500 stopa) na dnu Atlantika
Titanik se nalazi 3.800 m (12.500 stopa) na dnu Atlantika

Podmornica kojom su turisti krenuli u razgledavanje olupine Titanika nestala je u ponedjeljak 19. juna u Atlantskom oceanu. Bostonska obalna straža rekla je da je operacija u toku.

Radi se o lokaciji oko 12 km od Newfoundlanda u Kanadi, na dubini od 3.800 metara.

Američka obalska straža potvrdila je da se na podmornici nalazilo pet osoba od kojih je jedan član posade. Oni se vode kao nestali od nedjelje ujutro po lokalnom vremenu.

Kontraadmiral John Mauger iz Obalne straže je rekao da nestala podmornica ima rezerve kisika dovoljne za 96 sati.

"Predviđamo da je u ovom trenutku dostupno negdje između 70 i punih 96 sati", kaže.

Za podmornicom trenutno tragaju i američki i kanadski pomorski avioni za nadzor, uključujući visokosofisticirani avion P8 Poseidon sa mogućnostima podvodne detekcije.

"Za sada tragamo za pet osobe koje se vode kao nestale", rekla je Samantha Corcoran, poručnica obalske straže.

Podmornica je izgubila kontakt sat i 45 minuta nakon zarona. Jedno uronjavanje do Titanica, uključujući i spuštanje i izron, navodno traje oko osam sati.

Tvrtka koja organizira ture podmornicom je OceanGate Expeditions koja je rekla da istražuje sve opcije kako bi sigurno vratila posadu.

"Naš cijeli fokus je na članovima posade u podmornici i njihovim obiteljima", kažu iz OceanGate i dodaju da rade na sigurnom povratku članova posade.

OceanGate Expeditions, kompanija porijetlom iz Sjedinjenih Država, svoja putovanja naplaćuju 250.000 dolara kao "šansu da izađete izvan svakodnevnog života i otkrijete nešto zaista izvanredno".

Kako se navodi na web stranici, jedna ekspedicija je u toku, a još dvije su planirane za juni 2024.

Britanski istraživač Hamish Harding rekao je 18. juna u nedelju da će se pridružiti najnovijoj ekspediciji OceanGatea na Titanic, piše BBC.

Harding je na Facebooku i drugim društvenim mrežama objavio da je prvi uron pokušan u nedjelju. Dodao je da se na podmornici nalazi nekoliko legendarnih istraživača, od kojih su neki obavili više od 30 urona do Titanica od 1980-ih.

Napisao je da će ovo putovanje vjerojatno biti prva i jedina misija s posadom na Titanic ove godine zbog teških vremenskih uslova.

Titanik, najveći brod svog vremena, udario je u santu leda na svom prvom putovanju od Southamptona do New Yorka 1912.

Od 2.200 putnika i članova posade, više od 1.500 ih je poginulo.

Titanic je opsežno istražen od otkrića olupine 1985. godine.

XS
SM
MD
LG