Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Srbija i Kosovo razmjenjuju optužbe o sudbini kosovskih policajaca; Izbor novog sekretara NATO-a izazvao podjele


Sjeverna Mitrovica, 14. juni 2023.
Sjeverna Mitrovica, 14. juni 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE Intervju

Hrvatski premijer Andrej Plenković stiže 23. maja u Srbiju gdje će se, kako je planirano, susresti s premijerkom Anom Brnabić. To je njegova prva zvanična posjeta od kako je 2016. izabran za predsjednika hrvatske vlade.

"Ono što se može konstatirati jeste da je komunikacija intenzivirana, da se u relativno kratkim vremenskim intervalima odvijaju susreti na najvišoj razini i da se otvoreno govori o svim pitanjima koja opterećuju odnose dviju država", rekao je za Radio Slobodna Evropa ministar u Vladi Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov. Kazao je, između ostalog, da odlazak predsjednika Srbije na svadbu sinu osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nije ostavio trajne posljedice po odnos Hrvatske i Srbije.

Tenzije na Kosovu

Policija Kosova saopštila je 14. juna da su tri granična službenika kidnapovale snage Srbije na graničnoj liniji na sjeveru zemlje, dok Srbija tvrdi da su uhapšeni bili duboko na njenoj teritoriji.

Policija Kosova izvijestila je da su službenici oteti tokom patrole u mjestu Tresava - Bare, opština Leposavić, na graničnoj liniji na sjeveru Kosova. Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je u srijedu da trojica pripadnika kosovske policije nisu kidnapovana već uhapšena duboko na teritoriji Srbije. "Uhapšeni su u 12.38 minuta duboko na teritoriji Srbije u rejonu sela Gnjilica u opštini Raška", rekao je.

Mirovna misija NATO-a na Kosovu, KFOR, saopštila je da je u kontaktu sa vlastima Srbije radi dobijanja zvaničnih informacija u vezi sa dešavanjima oko trojice kosovskih policajaca. Portparol EU Peter Stano također je potvrdio da je Brisel u kontaktu sa svim relevantnim akterima kako bi se utvrdile okolnosti vezane za hapšenje policajaca.

Premijer Albin Kurti rekao je u srijedu, 14. juna da je kidnapovanje policajaca "osveta" zbog hapšenja Miluna Milenkovića Luneta dan ranije. Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je Milenkoviću pritvor od 30 dana, potvrdio je za RSE advokat Nebojša Vlajić.

U Sjevernoj Mitrovici u srijedu je organizovana šetnja podrške uhapšenom Milunu Milenkoviću. Predvodili su je sportisti Kik boks kluba "Kosovska Mitrovica" čiji je Milenković trener. Veliki broj okupljenih građana šetao je u znak podrške skandirajući "Pravda za Luneta", "Vratite nam trenera", "Lune Srbine", "Ne damo te Lune" i "Kosovo je srce Srbije".

Nikakvo zvanično obavještenje da je Evropska unija preduzela sankcije protiv Kosova zbog situacije na sjeveru nije stiglo u Vladu Kosova, saopšteno je 14. juna iz te institucije. "I dalje vjerujemo da bi bilo kakva mjera protiv Kosova bila nepravedna i varvarska“, rekao je Perparim Krieziu, portparol Vlade, za Radio Slobodna Evropa. Diplomatski izvori su za RSE 13. juna rekli da je EU pripremila inicijalne mjere, poput sankcija Kosovu zbog zanemarivanja zahtjeva za hitnim koracima koji bi doprinijeli smanjenju tenzija na sjeveru zemlje.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je u Strazburu, nakon govora u Evropskom parlamentu, rekla da su institucije Kosova blizu "predstojećeg rješenja" za napetosti na sjeveru zemlje. Osmani je rekla da se Kosovo trenutno suočava s izazovima, ali je dodala da smo "na pravom putu da ih prevladamo".

Balkan na RSE

Formiranje nove Vlade Crne Gore zavisi kako od zakonske i ustavne procedure, tako i od dinamike budućih pregovora stranaka koje su obezbijedile parlamentarni status. Politički analitičar Zlatko Vujović za RSE procjenjuje da bi se, prema najpesimističnijem scenariju, formiranje Vlade moglo otegnuti do novembra. Vanredni parlamentarni izbori, za 81 mjesto u crnogorskom Parlamentu, održani su 11. juna. Ni jedna partija ni koalicija nije osvojila dominantnu većinu.

Nakon što je osuđeni ratni zločinac Dario Kordić na privatnom skupu, čiji se datum i izvor ne mogu utvrditi, rekao da je vrijedilo 25 godina zatvora, na koliko ga je Tribunal u Hagu osudio, i kako bi sve ponovo, preživjeli zločina su u strahu. U selu Ahmići u srednjoj Bosni, gdje je Hrvatsko vijeće obrane u aprilu 1993. godine ubilo 116 civila, za šta je i Kordić osuđen, kažu da su ogorčeni i zabrinuti zbog ovakvih izjava.

Udruga korisnika kredita u švicarskim francima prozvala hrvatsku Vladu i centralnu banku da su svojom neaktivnošću krive što čak pola od 125.000 korisnika tih kredita nije tužilo banke za povrat preplaćenih sredstava. Srijeda, 14. juni, bio je posljednji dan da korisnici kredita u švicarskim francima i sa promjenljivom kamatnom stopom tuže osam komercijalnih banaka u stranom vlasništvu koje su te kredite izdavale. Nakon ovog roka, potraživanja odlaze u zastaru.

Svijet

Pitanje izbora novog generalnog sekretara NATO-a u vrijeme kada je zapadni vojni savez suočen s brojnim izazovima, izazvalo je podjele u Alijansi pošto članice s istoka Evrope žele da nasljednik Jensa Stoltenberga bude iz tog regiona koji je posebno dobio na značaju s ruskom invazijom na Ukrajinu, pišu svjetski mediji.

Novinari su 13. juna dobili pristup novooslobođenom ukrajinskom selu Neskučne, potvrđujući da su kijevske snage ostvarile skroman napredak u ranoj fazi svoje kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Reakcija na samoubistvo rumunske novinarke Julije Marin, koja je otvoreno pisala o svojoj borbi sa depresijom, otkrila je široko rasprostranjene predrasude prema ljudima sa problemima mentalnog zdravlja. Korijeni sadašnjih stavova o mentalnim bolestima u Rumuniji mogu se pronaći u komunističkoj eri, kada je diktator Nikolaj Čaušesku ukinuo psihologiju u srednjoškolskom kurikulumu i na univerzitetskim odsjecima.

Šta ima?

U današnjem podcastu Šta ima? poslušajte više o zasjedanju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, premijeri dokumentarnog filma "Zgošćanski stećak" i predstavi "Mišolovka" u Narodnom pozorištu Sarajevo. Svjetski je dan svijesti o zlostavljanju starijih osoba.

Šta ima još...

Toliko za danas. Pišite nam i podijelite vaše priče s nama na slobodnaevropa@rferl.org

Pozdrav do sutra!

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG