Dostupni linkovi

Bivši učenik iz pištolja ranio nastavnika u školi u Lukavcu kod Tuzle


Policija u dvorištu škole u Lukavcu kod Tuzle, na sjeveru BiH gdje se desio incident, 14. juna 2023.
Policija u dvorištu škole u Lukavcu kod Tuzle, na sjeveru BiH gdje se desio incident, 14. juna 2023.

Učenik koji krajem juna puni 14 godina osumnjičen je da je u srijedu, 14. juna, iz pištolja teško ranio zamjenika direktora i nastavnika engleskog jezika u Osnovnoj školi u Lukavcu kod Tuzle.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona su saopćili da je maloljetnik ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim ga ustrijelio u vrat. Policija ga je privela u lokalnu policijsku stanicu i istražuju se detalji.

Ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović kazao je na konferenciji za medije da je ovaj učenik krajem prošle godine prebačen u drugu školu u tom gradu kao rezultat disciplinske mjere.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) su naveli da je pucnjava u školi u ovom gradu na sjeveru Bosne prijavljena oko 9 sati.

"Odmah po zaprimanju prijave, izlaskom policijskih službenika Policijske stanice Lukavac na mjesto događaja, zatečeno je dijete za koje se sumnja da je pucalo iz vatrenog oružja, te su zatečeni odbačeno vatreno oružje i drugi predmeti", saopćeno je iz policije.

Dodali su da se dijete, starosti nepunih 14 godina, nalazi pod policijskim nadzorom.

U pucnjavi je, kako su naveli iz policije, povrijeđena jedna osoba, N.O. (1985) iz Lukavca, uposlenik JU OŠ Lukavac grad, koje je zadobilo teške tjelesne povrede konstatovane na Klinici za hirurgiju.

"Prema trenutnim informacijama, povrijeđeni je podvrgnut operativnom zahvatu na Klinici za Otorinolaringologiju (ORL)", dodali su iz MUP-a TK.

Iz policije su dodali da je na mjesto događaja izašao i tužilac za maloljetnike te da u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti djece i maloljetnika u krivičnom postupku, ne mogu dati više informacija.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla su saopćili da je pacijent O. N. hospitaliziran u UKC Tuzla zbog ustrelne povrede vrata.

"Pacijent je intubiran i u toku je operativni zahvat", naveli su iz UKC Tuzla.

Osumnjičeno dijete koje još nema punih 14 godina

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona su saopćili da je hicem iz pištolja teško ranjen pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac Grad te da je priveden bivši učenik škole.

"Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina. Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen bit će predmet vještačenja", saopćilo je Tužilaštvo TK.

Tužilaštvo TK: Dječak ne može krivično odgovarati

Policija ispred škole u Lukavcu 14. juna 2023.
Policija ispred škole u Lukavcu 14. juna 2023.

"Zakonske odredbe nalažu da se dokumentuje cjelokupan događaj i svi relevantni izvještaji će biti dostavljeni Tužilaštvu. Ono što tužilac mora je donijeti naredbu da se neće provoditi istraga, jer je riječ o djetetu počinitelju", kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Arnautović je dodao da se poduzimaju druge radnje, uz kontakte sa Centrima za socijalni rad, medicinskim institucijama, oko eventualnog smještaja djeteta.

Upitan da li su roditelji privedeni i saslušani on je kazao da je rano o tome govoriti.

"Prvo će se uzimati izjave, a nakon toga ćemo vidjeti koje će se mjere poduzeti i u odnosu na dijete i u odnosu na eventualno neke druge aktere. Ne raspolažemo informacijama odakle djetetu pištolj", kazao je Arnautović na konferenciji za medije 14. juna.

U istragu su, kako se navodi, uključena dva tužioca, Centar za socijalni rad te da su u kontaktu s određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi s postupanjem s djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Dodaje se da se poduzimaju potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj.

Prekinuta nastava

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona, kazao je da će vlasti sačekati da tužilaštvo provede istragu, nakon čega će izaći s više detalja. Potvrdio je da je bivši učenik vatrenim oružjem nanio povrede uposleniku škole.

"Dijete je od drugog polugodišta prebačeno u drugu školu kao rezultat disciplinske mjere", kazao je Omerović i dodao da se danas završava nastava u svim školama na području tog kantona.

Edin Delić, načelnik Lukavca, kazao je da su se u medijima pojavile brojne informacije, ali da sve treba provjeriti struka.

"Akcijom policije, koja je bila na ulazu u dvorište škole, maloljetnik je odmah razoružan i priveden. Policija je reagovala vrlo brzo. Nažalost, desilo se najgore. Moramo se pogledati u oči, imamo sistemski problem. Postupali su i Centar za socijalni rad, i škola i MUP, ali postavlja se pitanje kada svi dovedu do kraja, šta dalje?", kazao je Delić.

Na mjestu događaja su ekipa Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Lukavac i policija
Na mjestu događaja su ekipa Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Lukavac i policija

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić zatražio je "hitnu reakciju svih nadležnih organa kako bi se spriječile tragedije poput ove".

"Ako nismo u stanju zaštititi djecu, koja je svrha našeg vršenja vlasti? I nije samo u pitanju bezbjednosni sektor, već sve institucije moraju da počnu bolje raditi. Od državnog nivoa, do lokalnih zajednica. Očigledno je da atmosfera svađe, konflikta i verbalnog sukoba koja se stvarala u društvu godinama, uzima danak", saopćio je Nešić.

Nešić: Atmosfera konflikta uzima danak
Nešić: Atmosfera konflikta uzima danak

Dodao je da je potrebna i promjena zakonske regulative u više oblasti te da je "potrebno graditi društvo tolerancije, solidarnosti i međusobnog poštovanja".

Iz Ureda Fonda za djecu (UNICEF) i Organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) Ujedinjenih nacija u BiH apelirali su na medije i posebno članove online zajednica da se suzdrže od špekulacija o motivima te od postavljanja videa ili slika ovog incidenta.

"Sve to moglo ostaviti negativne posljedice na djecu i njihove porodice", saopćili su UNICEF i UNESCO u BiH.

Zaključci Vlade FBiH nakon pucnjave

Vlada Federacije BiH je na sjednici u srijedu, 14. juna, razmatrala usmenu informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o događaju koji se jutros desio u osnovnoj školi u Lukavcu.

Vlada FBiH će, nakon prikupljanja dostupnih informacija putem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, poduzeti sve neophodne mjere na prevenciji ovakvih i sličnih događaja koji u obrazovnim ustanovama ugrožavaju sigurnost djece, omladine, nastavnog ili drugog osoblja, saopćeno je.

Naveli su da će preko resornih ministarstva aktivno raditi na planiranju i poduzimanju mjera prevencije, jačanja saradnje između obrazovnih institucija, centara za socijalni rad i policije, ativiranju uloge psihologa pedagoga i socijalnih radnika, te raditi na edukaciji nastavnog osoblja na primjećivanju i prepoznavanju riziko faktora.

XS
SM
MD
LG