Dostupni linkovi

Kosovo navodi da su policajci oteti, Srbija da su uhapšeni


Srbija i Kosovo razmenjuju optužbe o sudbini kosovskih policajaca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Policija Kosova izvijestila je u srijedu da su tri njena granična službenika navodno kidnapovale snage Srbije na graničnoj liniji na sjeveru Kosova. Zvaničnici u Beogradu, pak, tvrde da su uhapšeni bili duboko na teritoriji Srbije.

Kosovska policija je navela da su službenici oteti tokom patrole u mjestu Tresava - Bare, opština Leposavić, na graničnoj liniji na sjeveru Kosova.

Osudila je, kako je istakla, "klasičnu otmicu trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga".

"Policija Kosova je zabrinuta i osuđuje klasičnu otmicu. Uvjeravamo naše građane da će kosovska policija nastaviti da bude posvećena i da izvršava svoje ustavne i zakonske dužnosti", rekao je novinarima portparol policije, Baki Keljani (Kelani).

Keljani je optužio Srbiju da koristi "otmice policajaca" kako bi destabilizovala sjever i "zaštitila kriminalce".

Iz kosovske policije je saopšteno da policijska jedinica provodi ophodnju "duboko unutar teritorija Kosova" kako bi spriječila korištenje ilegalnih puteva koje "koriste kriminalne skupine za ilegalni prelazak i krijumčarenje".

Ova privođenja, ocjenjuje Reuters, mogla bi dodatno podstaći tenzije na sjeveru Kosova, području - naseljenom većinski srpskim stanovništvom - koje graniči sa Srbijom, gdje je posljednjih sedmica došlo do nasilja.

Vlada Kosova je odlučila u srijedu da zabrani ulazak vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Osmani zahtijeva oslobađanje policajaca

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je "kidnapovanje tri policajca na teritoriji Republike Kosovo agresija Srbije".

"Ovaj čin još jednom dokazuje da Srbija nije zainteresovana za mir i stabilnost u regionu, već za destabilizaciju Kosova i cijelog regiona", rekla je Osmani.

"Policajci moraju biti pušteni odmah i bez ikakvih uslova", dodala je ona.

Kurti: Otmica policajaca akt agresije Srbije

Kurti: Pozivamo međunarodne faktore da osude čin agresije Srbije
Kurti: Pozivamo međunarodne faktore da osude čin agresije Srbije

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je poručio da su tri policijska službenika "kidnapovana" od Vojske Srbije.

Ocijenio je da je riječ o "osveti" zbog hapšenja Miluna Milenkovića Luneta dan ranije.

Istakao je da je Milenković jedan od vođa organizovanog kriminala i šverca na sjeveru Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova je navelo da je Milenković bio jedan od organizatora napada na pripadnike Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) 29. maja, prvog dana protesta Srba protiv albanskih gradonačelnika.

Milenkoviću, koji se tereti za "terorizam, nasilnu promjenu ustavnog uređenja i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom", Osnovni sud u Prištini je odredio pritvor od 30 dana.

"Ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova je agresija i cilj eskalacije i destabilizacije. Zahtijevamo hitno oslobađanje trojice kidnapovanih policijskih zvaničnika i pozivamo međunarodne faktore da osude ovaj čin agresije Srbije", napisao je Kurti na Facebooku.

Hapšenje Milenkovića uzburkalo Severnu Mitrovicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja (Xhelal Sveçla) optužio je Srbiju da je "ušla na teritoriju Kosova i kidnapovala tri policajca Republike Kosovo".

"Naši policajci su, bez sumnje, stacionirani duboko na teritoriji Republike Kosovo, na statičnom punktu, gdje su obavljali redovne dužnosti", napisao je na Facebooku.

Svečlja je od međunarodne zajednice zatražio da "hitno pojača pritisak na Srbiju ne samo da oslobodi naše policajce, već i da prekine provokacije".

Vučić: Videćemo šta su im bile namere

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da nijedan vojnik i nijedan policajac iz Srbije nije ušao preko granice sa Kosovom.

On je rekao da je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca na 1,8 kilometara daleko od granice.

Naveo je i da je Vojska Srbije stacionirana na 5,1 kilometar vazdušnom linijom od mjesta hapšenja, a kopnenim skoro 20 kilometara i da je KFOR-u to lako da provjeri.

Vučić: Nalazimo na raskrsnici hoćemo li i dalje imati mir ili ne
Vučić: Nalazimo na raskrsnici hoćemo li i dalje imati mir ili ne

"Ovi ljudi nemaju šta da traže na području Tresava-Batnjik bez odobrenja KFOR-a posebno sa dugim cevima", izjavio je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je iznio tvrdnju da KFOR nije bio obaviješten.

Takođe je naveo da su kosovski policajci rekli da nisu znali da su prešli granicu.

Vučić je rekao da su kod njih nađeni spiskovi Srba i da su "neke ljude čekali". Dodao je da je svejedno da li zbog "likvidacije ili hapšenja".

Na konstataciju da su prethodno u nekim izjavama zvaničnika iz Beograda tretirani kao teroristi, Vučić je odgovorio "kad vam neko upadne na teritoriju sa oružjem morate tako da posmatrate".

"Videćemo šta su bile stvarne namere uhapšenih, da li su imali ozbiljnije planove. Moguće je da stvarno nisu znali gde se nalaze", rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da se "nalazimo na raskrsnici hoćemo li i dalje imati mir ili ne". On je optužio premijera Kosova Kurtija da po svaku cijenu želi da "izazove rat i sukobe" i da mu je cilj da "protera" Srbe sa sjevera Kosova.

Komentarišući medijske navode da je Vlada Kosova zabranila uvoz robe iz Srbije, Vučić je rekao da to pokazuje da "želite glađu da iznurujete narod na severu, da ga ostavite bez lekova i osnovnih životnih namirnica".

On je naveo da je protivno međunarodnim propisima, uključujući i propise CEFTA-e (Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini).

Mediji na Kosovu prenijeli su da je Kosovo zabranilo uvoz robe iz Srbije.

Iz Vlade Kosova je kasnije saopšteno da je zabranjen ulazak vozila sa srpskim registarskim oznakama i da su kosovske institucije nakon posljednjih dešavanja odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola.

Petković: Uhapšeni bili duboko na teritoriji Srbije

Petković: Srbija spremna na međunarodnu istragu
Petković: Srbija spremna na međunarodnu istragu

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je u srijedu da trojica pripadnika kosovske policije nisu kidnapovana već uhapšena duboko na teritoriji Srbije.

"Uhapšeni su u 12.38 minuta duboko na teritoriji Srbije u reonu sela Gnjilica u opštini Raška", rekao je.

Raška se nalazu na jugozapadu Srbije u blizini granice sa Kosovom.

Petković je kazao da policajci Srbije nisu kročili na teritoriju Kosova, odgovarajući na tvrdnje iz Prištine da su njihovi policajci kidnapovani.

Prema njegovim riječima, Srbija je spremna na međunarodnu istragu i da "Amerikanci i Britanci" dostave satelitske snimke da se vidi da srpski policajci nisu prešli na teritoriju Kosova.

Uhapšeni su policajci R. Z. B.S. i M.Š. za koje je Petković naveo da ih je locirala antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Fotografija, kako je navela Srbija, "uhapšenih" pripadnika Policije Kosova, 14. juni 2023.
Fotografija, kako je navela Srbija, "uhapšenih" pripadnika Policije Kosova, 14. juni 2023.

Petković je rekao da su kosovski policajci bili naoružani.

Dodao je i da su kosovski policajci bili naoružani automatskim oružjem i da su imali mape, GPS uređaje i drugu opremu za osmatranje.

Petković ih je nazvao "teroristima" i rekao da su očigledno spriječeni u namjeri da izvrše "opasno krivično djelo".

"A o kom krivičnom delu je reč i šta je bio naum utvrdiće istraga", naveo je Petković.

MUP Srbije: Policajci su bili u 'punoj ratnoj opremi'

Državni sekretar MUP-a Srbije Željko Brkić ponovio je na konferenciji za medije da su kosovski policajci uhapšeni u pojasu prema Kosovu "daleko u dubini teritorije" Srbije.

"Mesto hapšenja se nalazi u reonu sela Gnjilica opštine Raška na više od jednog kilometra u dubini teritorije centralne Srbije", rekao je Brkić.

On je naveo da su kosovski policajci došli službenim vozilom do alternativnog prelaza Tresava-Batnjik gdje su, prema njegovim riječima, ostavili vozilo i nastavili pješice putnim pravcem Orahovo – Gnjilica gdje su locirani i uhapšeni.

Prijema riječima državnog sekretara u MUP-u Srbije, sva trojica policajaca su bili u "punoj ratnoj opremi".

"Naoružani sa tri automatske puške, municijom, GPS-uređajima, mapama i drugom opremom", naveo je.

Brkić je izjavio da pripadnici MUP-a ni u jednom trenutku nisu prelazili i nisu bili blizu granične linije sa Kosovom te da nisu prekršili Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a 1244, kao ni Vojni tehnički sporazum iz Kumanova.

On je dodao da će policija sa nadležnim tužilaštvom nastaviti dalji rad.

Tenzije na sjeveru Kosova počele su 26. maja kada je Policija Kosova pomogla albanskim gradonačelnicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da pristupe opštinskim objektima, uprkos protestu lokalnih Srba.

Ovi gradonačelnici izabrani su na izborima 23. aprila, koje su lokalne srpske stranke i stanovništvo bojkotovali.

Napetosti su kulminirale 29. maja, kada su se lokalni Srbi sukobili s pripadnicima KFOR-a. U sukobima sa obje strane povrijeđeno je desetine ljudi.

Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
XS
SM
MD
LG