Dostupni linkovi

Sudac iz RS-a Zlatko Knežević napušta Ustavni sud BiH


Sudac Ustavnog suda Zlatko Knežević, 2018.
Sudac Ustavnog suda Zlatko Knežević, 2018.

Sudac Zlatko Knežević, jedini sudac iz entiteta Republika Srpska, povlači se iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Knežević je za Radio Slobodna Evropa potvrdio da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju te da očekuje da ta procedura bude završena do kraja godine.

"Za nekoliko mjeseci ispunjavam uslove za prijevremenu penziju", rekao je Knežević.

Ustavni sud treba odlučiti o zahtjevu. Predsjednica Suda Valerija Galić nije bila dostupna za komentar nakon informacije o zahtjevu suca Kneževića.

U aprilu 2023. o povlačenju suca Kneževića raspravljalo se i u Narodnoj skupštini entiteta RS kada su usvojeni zaključci kojima se između ostalog osporava rad tog suda, poziva na potpuno nepoštovanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka te poziva na blokadu rada i ostavku suca zKneževića.

Nije poznato je li odluka suca Kneževića uslijedila zbog zaključaka NSRS-a ili iz nekih drugih razloga. Iz Ustavnog suda su ranije rekli da je Knežević bio na "opravdanom bolovanju" u proteklom periodu.

Ustavni sud je poteze NSRS-a ranije ocijenio kao neustavno djelovanje, koje smatra veoma ozbiljnim pritiskom na samostalnost i nezavisnost tog suda.

"Nema osnova niti u jednoj odredbi Ustava Bosne i Hercegovine, pa ni entiteta, niti bilo kojeg zakona u Bosni i Hercegovini, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i nadležnost Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudija Ustavnog suda", naveli su tad iz Ustavnog suda.

Bećirović: Povlačenje Kneževića udar na temelje Dejtonskog sporazuma

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović rekao je da je pozivanje sudaca Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke "jedan od najopasnijih antidejtonskih poteza".

"To je reinkarnacija politike ratnog zločinca Radovana Karadžića i udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Zato pozivam zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da hitno reagiraju i najoštrije sankcioniraju rušitelje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine", navodi Bećirović.

Bećirović je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da sankcionira odgovorne za ove antidejtonske poteze.

Sud može funkcionirati i bez sudaca iz RS-a

Povlačenje trenutno jedinog suca iz RS-a u Ustavnom sudu BiH neće dovesti do blokade Suda, ali može dodatno dodatno zakomplicirati proces odlučivanja, objasnio je za RSE ranije stručnjak za ustavno pravo Nedim Ademović.

Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o sporovima između dva entiteta, BIH i entiteta, te sporovima između institucija BiH, kao i za pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda.

Sporove mogu pokrenuti članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, članovi rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH, kao i određeni broj zastupnika u državnom i entitetskim parlamentima.

Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, ni redovne sudske vlasti. Pozicioniran je kao samostalna i neovisna vlast, koja djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti.

Ustavni sud BIH se sastoji od devet sudaca, od čega četiri bira Parlament Federacije BiH, dva Narodna skupština Republike Srpske, a troje međunarodnih predsjednik Europskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija s Predsjedništvom BiH.

Ova pravosudna institucija gotovo šest mjeseci radi s ukupno sedam članova, nakon što su dva suca otišla u penziju. Jedan od njih je Miodrag Simović, sudac kojeg je izabrala Republika Srpska, a koji je u penziji od novembra 2022. godine.

Zbog toga je Knežević, koji je sad podnio zahtjev za prijevremenu penziju, ostao jedini sudac iz tog bh. entiteta u Ustavnom sudu.

XS
SM
MD
LG