Dostupni linkovi

Vučić i Dačić na obeležavanju Dana Rusije u ruskoj ambasadi


Ambasada Rusije u Beogradu
Ambasada Rusije u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić prisustvovali su 14. juna u Ambasadi Rusije prijemu povodom Dana Rusije.

Kako je navedeno u Fejsbuk (Facebook) objavi Ambasade Rusije u Srbiji, gosti prijema bili su i potpredsednica Narodne skupštine Srbije Snežana Paunović, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministarka pravde Maja Popović.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko zahvalio se rukovodstvu Srbije na posvećenosti strateškom partnerstvu sa Rusijom, i rekao da ono "u potpunosti odgovara interesima obe zemlje", kao i da se on zalaže za dalji razvoj bilateralnih odnosa u svim oblastima, objavila je Ambasada Rusije.

Čestitajući prisutnima praznik, ambasador je rekao da će ciljevi "specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa, koje je postavio predsednik Ruske Federacije, sigurno biti ostvareni", stoji u objavi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Delovi dve provincije Donbasa, Donjeck i Lugansk, u istočnoj Ukrajini su pod kontrolom separatista koje podržava Rusija od 2014. godine, a ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da ih Rusija priznaje kao nezavisne nekoliko dana pre nego što je pokrenuo invaziju.

Rusija je u februaru 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu koju naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Zbog agresije na susednu zemlju Rusija se nalazi pod međunarodnim sankcijama i izlolacijom.

Srbija se nije pridružila sankcijama koje su Moskvi uveli Evropska unija, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje, ali je podržala više rezolucija Ujedinjenih nacija kojima se osuđuje ruska agresija.

Vlada u Beogradu takođe podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

XS
SM
MD
LG