Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Nastavlja se suđenje liderima OVK; Susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine; Izraelska nacionalna garda na zahtjev desnice


Bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova kojima se sudi u Hagu - (s lijeva na desno) Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.
Bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova kojima se sudi u Hagu - (s lijeva na desno) Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Glavni pregovarači Srbije i Kosova Petar Petković i Besnik Bislimi sastaće se 4. aprila u Briselu kako bi razgovarali o narednim koracima u primjeni dogovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Balkan na RSE

Da bi se sproveo dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova potrebna je politička volja, ali i obje strane moraju od toga da osjećaju neke benefite, rekao je za RSE Loic Tregoures, profesor na francuskom Katoličkom univerzitetu u Parizu i ekspert za Balkan. Komentarišući slučajeve zabilježene prethodnih dana na sjeveru Kosova gdje su paljeni automobili čiji su vlasnici preuzeli kosovske tablice, francuski politolog kaže da to što se dešava liči na déjà vu (već viđeno) situaciju.

Nakon 33 godine na vlasti, Milo Đukanović je izgubio izbore. U video prilogu pogledajte šta građani Podgorice očekuju od novog predsjednika, Jakova Milatovića, kako doživljavaju njegovu ubjedljivu pobjedu i činjenicu da Đukanović definitivno odlazi u opoziciju?

U međuvremenu, Milatoviću su pobjedu na predsjedničkim izborima čestitali predstavnici Evropskog parlamenta ali i mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije. Par sati nakon izbora, prva čestitka iz Brisela stigla je od komesara za proširenje Olivera Varhelyija, dok je iz regiona prva stigla od Milorada Dodika, predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske. Čestitku je uputio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na izborima je Jakov Milatović imao podršku vladajućih stranaka, koje se zalažu za bliže veze sa Srbijom, a dio njih i sa Rusijom – za razliku od Mile Đukanovića koji se suprotstavljao ruskom i uticaju politike Srbije i Srpske pravoslavne crkve (SPC). Mogu li odnosi Srbije i Crne Gore sada biti drugačiji?

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine trebala je završiti mandat 2018. godine, nakon što su održani izbori u BiH. Vodeće stranke, bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, nisu se mogle dogovoriti u vezi izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, te trećeg partnera u vlasti. Istih 17 osoba iz SDA, HDZ-a BiH i Stranke za bolju budućnost (SBB) vodi ovaj entitet od marta 2015., s izuzetkom dva ministra koju su umrli i jedne ministrice koja je dala ostavku i otišla u diplomate. Pročitajte zašto Federacija BiH ima istu vladu osam godina.

Zenički rudari su odlučili da nastave sa štrajkom pošto 3. aprila nisu postigli dogovor s ministrom energetike i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Džindićem o deblokadi računa rudnika u Zenici. Rudari su prekinuli proizvodnju 27. marta, jer nisu dobili februarsku platu i topli obrok. Rudnicima je Gradska uprava blokirala račun zbog višemilionskog duga za naknade prema Zenici za gradsko zemljište.

Marica Pavlović, koja 17 godina živi u neuslovnom romskom naselju “Antena” na Novom Beogradu, ispričala je za RSE kako je bager 29. marta pred njenim očima srušio baraku njenog unuka uprkos njenim molbama da to ne čini. Ona je jedna od 140 ljudi koji žive u ovom naselju, poznatijem kao Bežanijska kosa, bez obezbijeđene vode za piće i kanalizacije. "Došli su sa bagerom, srušili baraku i onda mi rekli - uzmi šta ti treba", kazala je Pavlović.

Turistička predsezona na Jadranu započinje sa Uskrsom, koji obično pada sredinom aprila. Ove godine tog vikenda se očekuje preko pola miliona noćenja, što je, po najavama, uvod u još jednu izvrsnu turističku godinu.

Rat u Ukrajini

Ruska grupa plaćenika Vagner tvrdila je 3. aprila da je preuzela zgradu gradske uprave u Bahmutu i da kontroliše grad "u pravnom smislu", dok je ukrajinska strana saopštila da još ima kontrolu nad tim gradom na istoku zemlje. Oko Bahmuta se vodi najduža bitka od početka ruske invazije u Ukrajini u februaru 2022. Grad u kojem je sada najviše 4.000 stanovnika u odnosu na 70.000 koliko ih je bilo prije invazije, velikim dijelom je razoren.

Pogledajte video priču o Galini, 69-godišnja stanovnici Časiv Jara, grada nadomak Bahmuta u istočnoj Ukrajini. Kaže da je spas od stresa uzrokovanog ratom pronašla u vrtu između srušenih zgrada. "Što drugo mogu raditi tokom ovih bombardovanja osim da se divim onom što raste iz zemlje?"

Šesnaestogodišnji ruski učenik sa sjajnim uspjehom u školi nalazi se u pritvoru, pod istragom zbog navodnog bacanja molotovljevog koktela na regrutnu kancelariju. Sada se strahuje da će vlasti iskoristiti ovaj slučaj da pošalju oštru poruku antiratnim aktivistima.

Poljska je isporučila prve lovce MiG-29 koje je obećala Ukrajini, izjavio je 3. aprila zvaničnik poljskog predsjedništva Marčin Pržidač, rekavši da su avioni korisni za Ukrajinu "u odbrani bezbjednosti svih nas". Poljski predsjednik Andžej Duda najavio je sredinom marta isporuku četiri aviona. On je naveo da Poljska ima oko 15 aviona MiG, naslijeđenih 1990-ih. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo bi u srijedu da posjeti Poljsku.

Svijet

Izraelska vlada najavila je formiranje nacionalne garde na zahtjev krajnje desničarskog ministra kao dopunu postojećim snagama bezbjednosti. Dok kritičari tvrde da će se time podriti sigurnosni sistem zemlje, odluka odražava koliko je vlada premijera Benjamina Netanjahua pod uticajem nekada marginalne izraelske krajnje desnice, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

Memorandum o rodno odgovornom upravljanju budžetom u 12 opština u BiH i Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnosti od mina neke su od tema današnjeg izdanja podcasta Šta ima?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG