Dostupni linkovi

Bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova kojima se sudi u Hagu - (s leva na desno) Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi
Bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova kojima se sudi u Hagu - (s leva na desno) Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi

Završen prvi dan suđenja bivšim vođama OVK

  • U Hagu je 3. aprila počelo suđenje četvorici bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova
  • Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi izjasnili su se da nisu krivi
  • Terete se da su sa drugim učesnicima "udruženog zločinačkog poduhvata" imali za cilj da preuzmu i ostvare kontrolu "nad celim Kosovom svim sredstvima"
  • Optužnica ih tereti za: nezakonito hapšenje i pritvor, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubijanje, kao i za progon, zatvaranje, mučenje, protivzakonito ubijanje
16:37 3.4.2023.

Suđenje se nastavlja u utorak, uvodnu reč ima odbrana

Zastupnik žrtava Sajmon Loz je rekao i da bi sudski proces trebao da bude fokusiran na otkrivanju istine, te podovukao da žrtve imaju pravo na to.

On je zatražio da se suđenje fokusira i na prihvatanje "štete" koja je nanesena žrtvama.

Nakon što je Loz završio sa svojim izlagajem, sudija je konstatovao da je rasprava za 3. april završena.

U utorak, 4.aprila, se nastavlja suđenje u slučaju bivših lidera OVK, a reč će imati odbrana.

I sutra možete na RSE pratiti uživo suđenje u Hagu bivšim komandantima OVK.
Hvala što ste i danas pratili naš blog uživo.
16:16 3.4.2023.

Zastupnik žrtava: 'Iz svih zajednica i svih vera'

Nakon što je tužilaštvo završilo sa izvođenjem uvodnih reči za 3. april, izlaganje je započeo zastupnik žrtava Sajmon Loz. On je istakao da govori u ime svih žrtava bez obzira na njihove razlike, te naveo da je svima njima zajedničko "zlo koje im je učinjeno".

Loz je poručio da su žrtve zločina za koje se terete lideri OVK-a veoma različite, odnosno da su oni "presek kosovskog društva kakvo je bilo 1998. godine".

Objasnio je da su žrtve iz albanske, srpske i romske zajednice, da su muslimanske, katoličke i pravoslavne vere.

"Iako su svi svrstani u jednu grupu, oni su 140 pojedinaca. Ono što im je zajedničko je da su bili žrtve zločina za koje nema opravdanja", rekao je Loz u ime žrtava.

Govorio je i o atmosferi na Kosovu za žrtve iz albanske zajednice, odnosno da se "etiketiraju kao izadajnici".

"Oni traže da se na sudu utvrde činjenice, to nije nepatriotski čin", rekao je Loz i dodao da se neki od njih plaše odmazde, da se plaše za svoje živote.

Ipak, rekao je da su žrtve svedoci odlučili da neće ćutati, već da će ispričati ono što imaju. Loz je naveo i da su žrtve iz srpske zajednice uglavnom napustile Kosovo, da su prognani i da je to cena koju su morali da plate.

15:58 3.4.2023.

Protest dok traje suđenje

Stotine građana iz evropskih zemalja i sa Kosova okupilo se 3. aprila na protestu u Hagu, kako bi izrazili podršku četvorici bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova, koji se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Suđenje Hašimu Tačiju, Kadri Veseliju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju počelo je ispred Specijalizovanih veća u Hagu.

Protest u Hagu: ’Sudi se ljudima koji su se borili za slobodu’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

15:41 3.4.2023.

Nastavak uvodne reči: O zlostavljanju zatvorenika

Pred Specijalizovanim većima sa sedištem u Hagu, tužilaštvo nastavlja sa izvođenjem uvodnih reči.

Tužilac Džejms Pejs je rekao da su zarobljenici držani u jako lošim uslovima, da su bili vezani lancima, te da nisu dobijali hranu.

"Pritvori su na određenim lokacijama bili toliko loši da su neki mislili da im je smrt bolja opcija", rekao je tužilac i napomenuo da su optuženi sve to znali.

Tužilac Pejs je rekao da su zarobljenici bili premlaćivani ili fizički zlostavljani, te da su neke od metoda mučenja bile udaranje palicama po telu, rezanje noževima po telu, mučenje strujom, povređeivanje vrelim voskom i druge.

Tužilac je izneo i podatak da su neki od zarobljenika bili primoravani da kopaju sopstvene grobove, te da su neki premlaćivani dok nisu izgubili svest.

Naveo je da oni koji su preživeli torturu preko 25 godina žive u patnji i zaključio da moraju da dobiju pravdu.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG