Dostupni linkovi

Zašto Federacija BiH ima istu vladu osam godina?


Premijer Fadil Novalić (u sredini), sa zamjenicima i ministrima Jelkom Milićević i Veskom Drljačom na sjednici u Sarajevu, 30. marta 2023.
Premijer Fadil Novalić (u sredini), sa zamjenicima i ministrima Jelkom Milićević i Veskom Drljačom na sjednici u Sarajevu, 30. marta 2023.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine trebala je završiti mandat 2018. godine, nakon što su održani izbori u Bosni i Hercegovini.

Vodeće stranke, bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, nisu se mogle dogovoriti u svezi izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, te trećeg partnera u vlasti.

Istih 17 osoba iz SDA, HDZ-a BiH i Stranke za bolju budućnost (SBB) vodi ovaj entitet punih osam godina, od marta 2015. godine, s izuzetkom dva ministra koju su umrli i jedne ministrice koja je dala ostavku i otišla u diplomate. Njihovi zamjenici nisu imenovani u tri protekle godine.

U BiH ne postoji "tehnički mandat" vlade u periodu nakon izbora ili kod izglasavanja nepovjerenja. Ne postoji ni mogućnost vanrednih izbora, ako se ne može formirati parlamentarna većina.

Jedini način raspisivanja vanrednih izbora je da predsjednik Federacije BiH raspusti parlament, što se može učiniti u slučaju da ova zakonodavna institucija ne donese budžet do kraja godine.

Premijer i dva ministra na sudu

Sud BiH će 5. aprila premijeru Fadilu Novaliću (SDA) i njegovoj zamjenici Jelki Milićević (HDZ BiH) izreći presudu po optužbi za višemilionski kriminal.

Novalić, kadar SDA, optužen je pred državnim Sudom BiH u predmetu nabavke respiratora 2020. godine vrijedne više od pet miliona eura. Od oktobra 2022. je na "crnoj listi" SAD-a. Zamjenica premijera i ministrica financija Jelka Milićević, kadar HDZ-a BiH, optužena je s Novalićem u istom predmetu "Respiratori".

Suđenje Zori Dujmović (HDZ BiH), ministrici kulture, za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete je u toku.

Više ministara je u proteklom mandatu 2018. – 2022. godina istovremeno obavljalo još dvije ili tri funkcije - zastupnika i delegata u Parlamentu Federacije BiH. Jedan ministar u Federaciji BiH bio je istovremeno izabran i za zastupnika u skupštini drugog entiteta, Republike Srpske.

Neki su promijenili stranku, a stranka SBB koja ima tri ministra, od oktobra 2022. nema nijednog zastupnika.

Ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević preminuo je krajem jula 2020. godine, a ministar zdravstva Vjekoslav Mandić u oktobru 2021. godine. Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović je imenovana na dužnost ambasadorice u Kraljevini Švedskoj u januaru 2020.

Njihovi nasljednici nisu imenovani, a upravljanje ministarstvima je povjereno premijeru, drugim ministrima ili pomoćnicima, ovisno o kojem poslu je riječ.

Kada će FBiH dobiti novu Vladu?

Rok za formiranje nove vlade Federacije Bosne i Hercegovine je 6. april, po novim pravilima koja je nametnuo Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, korištenjem Bonskih ovlaštenja.

Nova parlamentarna većina HDZ BiH i još osam stranaka na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) BiH, dogovorena je nakon izbora u oktobru prošle godine.

Nova izvršna vlast ne može se imenovati zbog protivljenja potpredsjednika ovog entiteta Refika Lende. On dolazi iz Stranke demokratske akcije (SDA), koja nije dio nove koalicije. Imenovanje uvjetuje ulaskom SDA u vlast.

Kao rješenje se spominje nova intervencija OHR-a, iz kojeg su ranije poručili strankama da se dogovore. Druga mogućnost je nova koalicija koja će uključiti i SDA.

HDZ BiH i SDP BiH tako nešto odbacuju i, ako tako ostane, treća mogućnost je da sadašnja vlada nastavi raditi do izbora 2026. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG