Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Uticaj populista na jedinstvo Evrope; Invazija na Ukrajinu kao 'rat iscrpljivanja'


Pelješki most u Hrvatskoj od 26. jula će omogućiti putnicima zaobilazak graničnih prijelaza (Foto: Amos Chapple)
Pelješki most u Hrvatskoj od 26. jula će omogućiti putnicima zaobilazak graničnih prijelaza (Foto: Amos Chapple)

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Nastavlja se protest ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu -- Ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu u utorak ujutro očekuje se da će biti nastavljeni protesti održani i dan prije zbog nepotvrđenih informacija da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH.
  • Gasprom drastično smanjuje isporuku gasa Evropi preko Sjevernog toka 1 -- Ruski državni energetski div Gasprom objavio je da drastično smanjuje protok gasa prema Evropskoj uniji. Saopšteno je da će protok gasa kroz Sjeverni tok 1, gasovod prema Njemačkoj koji se već koristi sa svega 40 posto kapaciteta, smanjiti na 20 posto ukupnog kapaciteta.
  • Papa se izvinjava za 'razorne' zloupotrebe u školama u Kanadi -- Papa Franjo uputio je u ponedjeljak 25. jula historijsko izvinjenje za saradnju Katoličke crkve s kanadskom "katastrofalnom" politikom domorodačkih rezidencijalnih škola, rekavši da je prisilna asimilacija domorodačkih naroda u hrišćansko društvo uništila njihove kulture, razdvojila porodice i marginalizirala generacije na načine koji se i danas osjećaju.
  • Prve pošiljke žitarica iz Ukrajine mogle bi biti ove sedmice -- Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov kaže da se nada da će prve pošiljke žita u okviru sporazuma uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske ove sedmice napustiti luku Černomorsk u zemlji.

Balkan na RSE

Parlament na potezu oko energetskog projekta sa Kinezima u BiH -- Još se čeka odluka Parlamenta Federacije BiH o tome šta će biti sa višemilionskim projektom izgradnje bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Od njegove gradnje je još prije dvije godine odustao podizvođač radova američki "General Electric", jer se odnosi na eksploataciju uglja. Izvršilac radova, konzorcij kineskih državnih kompanija, ostao je u igri oko gradnje ovog novog bloka u Termoelektrani koja se nalazi na području Federacije BiH.

Srbi na Kosovu instrumentalizovani i marginalizovani -- Pristup zvaničnog Beograda prema Srbima koji žive u opštinama na sjeveru Kosova i onima koji žive u većinski srpskim opštinama južno od rijeke Ibar, na prvi pogled djeluje isto i razlike se ne primjećuju, kaže Svetislav Vasić, penzioner iz Gračanice, u blizini Prištine. Ali, prema njegovim riječima, više privilegija uživaju Srbi koji žive na sjeveru Kosova i u opštini Sjeverna Mitrovica.

Službe procjenjuju stepen ugrožene bezbjednosti Abazovića -- Nakon informacija o prijetnjama premijeru Dritanu Abazoviću, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić saopštio je za RSE da u ovom momentu nema organizovanog pokušaja ugrožavanja bezbjednosti premijera Crne Gore.

Ujesen veliki štrajk u Hrvatskoj ako ne bude granskih kolektivnih ugovora -- Predstavnici nekoliko najvažnijih granskih sindikata u Hrvatskoj upozorili su na mogući štrajk jer u Hrvatskom udruženju poslodavaca odbijaju razgovarati o granskim kolektivnim ugovorima.

U video prilogu'Manifesta': Povratak javnog prostora građanima u Prištini govorimo o 14. evropskom nomadskom bijenalu koji je nastao 1990-tih kao odgovor na političke, ekonomske i društvene promjene nakon Hladnog rata.

Rat u Ukrajini

Ruska invazija u Ukrajini postala je 'rat iscrpljivanja', kaže vojni analitičar -- Ruska invazija na Ukrajinu postala je rat iscrpljivanja s gubicima na bojnom polju presudnijim od bilo kakvog napredovanja na terenu, kaže za RSE vojni analitičar Michael Kofman. Sukob u Ukrajini sada je "mnogo više definisan snažnom upotrebom artiljerije i vatrene moći", pri čemu ni ruske ni ukrajinske snage "nisu u stanju da ostvare zamah".

Ukrajinci se vraćaju kućama iako je linija fronta blizu -- Lokalni zvaničnici navode da se desetine hiljada ljudi, koji su pobjegli iz ukrajinske regije Donjeck, vraćaju domovima u blizini linija fronta. Neki povratnici ističu da im je život van kuće bio ili preskup, ili suviše nelagodan. Ali s obzirom na to da je istočni Donbas pod stalnim napadima ruskih snaga, suočavaju se sa opasnom i neizvjesnom sudbinom.

Minutom šutnje u Beogradu je 25. jula otvorena izložba "Pozdrav iz Ukrajine", koja kroz ratne fotografije predstavlja posljedice invazije Rusije.

Svijet

Nakon odlaska Draghija, mogu li populisti narušiti jedinstvo protiv ruske agresije? -- Odlazak italijanskog premijera Maria Dragija (Draghi) izazvao je zabrinutost širom starog kontineta zbog mogućeg stvaranja najekstremnije desničarske vlade u zapadnoj Evropi i jačanja populističkih pokreta koji bi mogli narušiti evropsko jedinstvo protiv ruske agresije, pišu svjetski mediji.

Azerbejdžansko 'pametno selo' tamo gdje se nekad ratovalo -- Ultramoderno naselje izgrađeno na teritoriji koja je nedavno bila poprište brutalnih borbi između azerbejdžanskih i jermenskih snaga.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovore na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici.

Orban izazvao bijes komentarima o 'miješanju rasa' u Evropi -- Mađarski premijer krajnje desnice Viktor Orban obrušio se na "miješanje" evropskih i neevropskih rasa, u govoru koji je izazvao bijes opozicionih stranaka i evropskih političara. Dodao je da zemlje u kojima se miješaju Evropljani i neevropljani "više nisu nacije".

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG