Dostupni linkovi

Prve pošiljke žitarica iz Ukrajine mogle bi biti ove sedmice


Terminal za žito u regiji Odesa. Prema sporazumu o žitu, izvoz ukrajinskog žita iz tri crnomorske luke bi se vratio na predratni nivo od oko 5 miliona tona mjesečno.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov kaže da se nada da će prve pošiljke žita u okviru sporazuma uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske ove sedmice napustiti luku Černomorsk u zemlji.

Govoreći na konferenciji za novinare 25. jula, Kubrakov je rekao da u dogovoru nije predviđeno ograničenje u pogledu količine žitarica koje se može otpremiti iz Ukrajine.

"Očekujemo da će sporazum početi da funkcioniše u narednim danima...Spremamo se da sve počne ove nedelje", rekao je Kubrakov, koji je predvodio ukrajinsku delegaciju na pregovorima o postizanju sporazuma u Istanbulu prošle nedelje.

Zamjenik ministra za infrastrukturu Jurij Vasjukov dodao je na istoj konferenciji za novinare da će nakon Černomorska uslijediti pošiljke iz Odese i Pivdenja. Rok za funkcionisanje sve tri luke je dvije nedelje, dodao je.

Prema sporazumu o žitu, izvoz ukrajinskog žita iz tri crnomorske luke bi se vratio na predratni nivo od oko 5 miliona tona mjesečno.

Ruski raketni udari u Odesi 24. jula pokrenuli su pitanja o posvećenosti Rusije sporazumu, ali Kubrakov je rekao da se nastavljaju tehničke pripreme za pokretanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz luka.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, ali ruska invazija na tu zemlju i njena pomorska blokada ukrajinskih luka zaustavili su isporuke.

To je dovelo do skoka globalnih cijena hrane, ostavljajući milione ljudi u siromašnim zemljama u opasnosti od gladi i izazivajući strah od socijalnih nemira.

Kijev je rekao da će oko 20 miliona tona žita iz prošlogodišnje žetve i sadašnji rod biti izvezen prema sporazumu. Izvoz bi mogao stvoriti prihod od 10 milijardi dolara za Ukrajinu bez novca.

XS
SM
MD
LG