Dostupni linkovi

Ruska invazija u Ukrajini postala je 'rat iscrpljivanja', kaže vojni analitičar


Uništeno rusko vojno vozilo u regiji oko Harkiva, 17. juli 2022. 
Uništeno rusko vojno vozilo u regiji oko Harkiva, 17. juli 2022. 

Piše: Vazha Tavberidze

Prije više od pet mjeseci od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, nastupio je rat iscrpljivanja sa gubicima ljudstva i vojne opreme na obje strane. Barometar rata nije napredovanje na terenu, kaže vodeći američki vojni stručnjak za pitanja ruske vojske Michael Kofman u intervjuu za Gruzijski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Žrtve i gubitak u opremi uveliko će odrediti "dugoročnu održivost ratnih napora" i ruskih i ukrajinskih snaga, objašnjava Kofman, koji vodi program ruskih studija u think-thanku CNA u Virginiji.

Konflikt je sada "mnogo više određen jakom upotrebom artiljerije i vatrene moći", kaže Kofman, i naglašava da "ni jedna strana nije u stanju da ostvari zamah".

Od aprila Kremlj se skoncentrisao na osvajanje Donbasa, industrijske regije na istoku Ukrajine koju kontrolišu separatisti koje podržava Rusija. "Gdje su ruske snage postepeno ostvarile prednosti, ukrajinske snage su prilično konzistentno uspjele da izvedu taktička povlačenja", kaže Kofman.

Njegovi komentari dolaze nakon procjene Obavještajne komande kanadskih snaga od 22. jula koja je rekla da "zbog značajnih gubitaka osoblja i opreme, Rusija vjerovatno više nema vojne kapacitete da ostvari svoje ambicije u Ukrajini."

Richard Moore, šef britanske tajne obavještajne službe poznate kao MI6, rekao je 21. jula da će moskovske snage vjerovatno uskoro započeti neku vrstu operativne pauze u Ukrajini, dodajući da će ruskoj vojsci biti sve teže da se snabdijeva ljudstvom i materijalom tokom nekoliko narednih sedmica.

Uprkos tim procjenama, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je 20. jula rekao da ruske ambicije u Ukrajini sada prevazilaze istočnu regiju Donbasa te da uključuju dio zemlje na jugu i "niz drugih teritorija".

Lavrov je ustvrdio da su nove teritorijalne ambicije Rusije vođene razvijanjem rata. Ali u ranim fazama invazije, Rusija je pokušala da okupira veći dio juga i osvoji glavni grad Kijev.

Ukrajinske vlasti su tvrdile da je Rusija pretrpjela gubitke, do 23. jula, više od 39.240 vojnika i oficira od početka invazije širokih razmjera 24. februara. Rusko ministarstvo odbrane posljednji put je objavilo podatke o žrtvama u martu rekavši da je poginuo 1.351 vojnik.

Kako bi ojačala oslabljene snage, Rusija koristi privatnog vojnog preduzetnika, grupu Vagner, objavila je britanska vojna obavještajna služba 18. jula.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da Vagner snižava svoje standarde zapošljavanja i angažuje osuđenike i osobe koje su ranije bile na crnoj listi, što potencijalno utiče na efikasnost ruske vojske.

Michael Kofman, stručnjak za ruska vojna pitanja
Michael Kofman, stručnjak za ruska vojna pitanja

Zajedno sa Vagnerom pod ugovorom, ruska vojska se oslanja više na volontere i rezerviste u bataljonima zbog nedostatka pješadije, objasnio je Kofman, te rekao da se te trupe sada sve više bore s manje smrtonosnom opremom koja datira iz sovjetske ere, kao što su "stariji tenkovi T-80BV".

"Rusija još ima dosta opreme u skladištima. To je istina. Ali je značajan korak unazad, u smislu kvaliteta i nivoa tehnologije, u poređenju sa čime je počela rat. Pitanje iscrpljivanja je značajno. Mislim da je pošteno reći, u ključnim kategorijama, izgubili su 30 posto aktivne oklopne snage", rekao je Kofnam.

Vojni gubici takođe su "izazov" za Ukrajinu, istaknuo je Kofman.

"To nije isti izazov. Ali ipak, pred Ukrajinom je dugoročni izazov kako bi izbjegla degradaciju snaga, jer je jasno da kako je rat odmakao, Ukrajina je izgubila određen broj svojih najboljih jedinica koje su bili prisiljeni da zamjene mobilizovanjem ljudi sa ograničenom osnovnom obukom", objasnio je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je za The Wall Street Journal u intervjuu od 22. jula da je ukrajinska vojska u maju i junu gubila između 100 i 200 vojnika dnevno, ali da su sada te brojke pale na 30 poginulih i 250 ranjenih dnevno.

Oružje sa Zapada

Zelenski je rekao da je zapadno oružje, naročito raketni bacači dugog dometa, američki HIMARS, visokopokretna artiljerija raketnih sistema, koje je isporučeno Ukrajini posljednjih sedmica, pomoglo da se stabilizuje situacija u Donbasu.

"Mislim da će naročito HIMARS pomoći Ukrajini da ostvari određeni stepen pariteta s ruskom artiljerijom, i stvoriće veliki problem za rusku vojsku u načinu na koji organizuju logistiku i kontrolu komande te stepen iscrpljenosti koji podnose na bojnom polju", predvidio je Kofman.

HIMARS ima dug domet i precizniji je od artiljerije iz sovjetske ere koje je Ukrajina imala u svom arsenalu, a ukrajinski zvaničnici su rekli da je doprema ovog naoružanja bila kritična u borbama u kojima su odbijene ruske snage i udarima na njihove linije snabdijevanja.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin najavio je 20. jula da će Sjedinjene Države poslati još četiri HIMARS-a u Ukrajinu, dan nakon što je takav zahtjev uputio ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, koji je rekao da su snage Kijeva koristile ovo oružje za uništavanje 30-ak ruskih komandnih stanica i skladišta municije.

'Ovde je bio pakao': Efekti američkih raketnih sistema HIMARS u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Sa četiri dodatna HIMARS sistema biće ukupno 16 koje su poslale Sjedinjene Države. Austin je rekao da će novi paket takođe uključivati municiju za raketne sisteme s višestrukim ispaljivanjem (MLRS) koji mogu precizno pogoditi mete udaljene i desetine kilometara.

"Mislim da je izazov za rusku vojsku to što Ukrajina sve više koristi mogućnosti HIMARS-a i gađa depoe municije tako da to da li Rusija ima velike zalihe ili ne više neće značiti mnogo jer ih neće moći isporučiti na ratište. Njihovo uništavanje vremenom će otežati Rusiji da koncentriše svoju vojsku", objasnio je Kofman.

Opcije Rusije da se suprotstavi HIMARS sistemima su minimalne, dodao je.

HIMARS lansirne rampe montirane na kamione ispaljuju projektile vođene GPS-om koji mogu pogoditi mete udaljene do 80 kilometara, što je udaljenost koja ih stavlja izvan dosega većine ruskih artiljerijskih sistema.

"To je jedan od najvećih izazova za njih, jer je njihova sposobnost postizanja nadmoći u vazduhu u najboljem slučaju je lokalizovana, a njihove mogućnosti protivudara su ograničene. Dakle, njihov kapacitet za ciljanje HIMARS-a nije naročito dobar."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG