Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Izazovi i prilike u odnosima Rusije, Irana i Turske; Odbijanje ruskih vojnika da se bore u Ukrajini


Helikopter OS BiH gasi požar, Čvrsnica kod Konjica, 21. juli 2022.
Helikopter OS BiH gasi požar, Čvrsnica kod Konjica, 21. juli 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Za EU opasnost, za Beograd 'njet': Veze ultradesničara iz Srbije i Rusije -- Od početka ruske invazije na Ukrajinu predstavnici ultradesničarskih organizacija iz Srbije odlazili su u Rusiju i održavali kontakte sa srodnim grupama, pokazuje istraživanje RSE. Češko predsjedništvo EU je nedavno izradilo dokument u kojem se predlaže rasprava o efikasnosti zabrana kojima bi u državama Zapadnog Balkana trebalo izložiti desne ekstremiste. U dokumentu se naročito ističu veze desničara sa Rusijom.

Tužilaštvo BiH istražuje nesprovođenje odluka o centralama na Drini -- Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) podnio je prijavu Tužilaštvu BiH, jer Komisija za koncesije BiH nije provela njihovu odluku koja se tiče gradnje tri hidroelektrane na rijeci Drini, na istoku BiH. Radi se o zajedničkom projektu Republike Srpske i Srbije vrijednom oko 520 miliona evra, u okviru kojeg je većinski vlasnik Srbija.

EU obnavlja sankcije Iranu, Srbija jača saradnju -- Srbija je jedina država u procesu proširenja Evropske unije koja nije usvojila restriktivne mjere EU prema Iranu. Nakon posjete grupe iranskih biznismena, Beograd je najavio jačanje odnosa sa Teheranom. Srbija vidi Iran kao zamjenu za uvoz proizvoda poput đubriva, čija je isporuka ugrožena zbog rata u Ukrajini.

Skupština Albanije usvojila rezoluciju koja odbacuje izvještaj Dika Martija -- Skupština Albanije jednoglasno je 21. jula izglasala rezoluciju kojom se odbacuju optužbe za trgovinu organima tokom rata na Kosovu iz izvještaja Vijeća Evrope. U izvještaju iz 2010. godine, koji je sastavio tadašnji švicarski senator Dick Marty, a odobrila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, tvrdi se da su lideri Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bili umiješani u trgovinu organima tokom 1998-99. godine.

'Država me tjera u socijalu': Majka djeteta sa teškoćama o podršci u Hrvatskoj -- Pomoćnici u nastavi pomažu djeci s poteškoćama u hrvatskim školama i vrtićima da savladaju redovne programe. Iako ih ima gotovo 10.000, njihov status nije sustavno riješen, a primanja često zavise o dobroj volji lokalnih vlasti i iznimno su niska.

Pet odgovora o razlogu protesta u Novom Sadu -- Ako se razgovara sa čelnicima drugog po veličini grada u Srbiji, Novog Sada, reći će da je novi gradski urbanistički plan "apsolutno razvojan, dobro odmjeren i koncipiran od strane struke, a ne stranačkih aktivista".

'Lucifer' ponovo prži Srbiju -- Novi vrući talas, pristigao je i do država Zapadnog Balkana, među njima i do Srbije. Narednih dana temperature će ići do 40 stepeni Celzijusa, što je za četiri stepena više od normale za ovo doba godine. Najavljuje se da anticiklon nazvan "Lucifer", koji je spominjan i ranijih godina tokom ljetnjih mjeseci.

Sve službe u Crnoj Gori se pripremaju za požarni talas – Kako se u narednim danima očekuju ekstremno visoke temperature koje, uz sušu, po pravilu prate požari, Crnogorski sistem zaštite i spašavanja se priprema da odgovori izazovima. Ipak, naglašavaju da raspolažu skromnim resursima za gašenje požara.

Rat u Ukrajini

Zašto ruski vojnici odbijaju da se bore u ratu u Ukrajini -- Nezadovoljstvo ključa među ruskim trupama koje se bore u Ukrajini. Aktivisti kažu da stotine, moguće i hiljade ruskih vojnika odbija da se bori u Ukrajini iz razloga kao što su iscrpljenost, nedovoljno pripreme i loše vođstvo. Curent Time, projekat Radija Slobodna Evropa i Glasa Amerike, razgovarao je sa vojnicima iz dvije različite jedinice. Zašto neke ruske trupe odbijaju da se bore u Ukrajini ili traže da se vrate u baze kod kuće?

Iz Rusije šire dezinformacije o 'plaćenicima' s Kosova -- Rusija tvrdi da se od 24. februara, kada je izvela velike napade na Ukrajinu, do 17. juna, u ovaj rat uključilo 156 stranih boraca - plaćenika sa Kosova. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je listu sa navodnim brojem plaćenika iz različitih zemalja svijeta i svrstalo Kosovo na deveto mjesto. Predstavnici kosovskih institucija kažu da nemaju podataka o ovim tvrdnjama.

Svijet

Interesi i pukotine u odnosima Rusije, Irana i Turske -- Iako je ovosedmični trilateralni sastanak lidera Irana, Rusije i Turske nagovijestio produbljivanje njihovih veza, u odnosima tri zemlje ipak postoje značajne napetosti. Riječ je o različitim političkim interesima, ali i pitanja oko Sirije, koja je bila u fokusu samita u Teheranu, pišu svjetski mediji.

Odlazak 'super Marija' sa čela Italije -- Italiji nakon ostavke premijera Marija Draghija, koji je bio garant stabilnosti, prijete nove političke podjele i sukobi. Krajnja desnica ima najviše šansi da preuzme kormilo zemlje na 100-tu godišnjicu dolaska Musolinija na vlast. 'Super Mario', kako su ga zvali, sa Emmanuelom Macronom bio je najuticajniji dvojac u EU, pa će njegov odlazak produbiti politički vakum u Evropi u trenutku kada se suočava sa posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG