Dostupni linkovi

EU uvela dodatne sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da pojačane sankcije EU šalju snažan signal Moskvi.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da pojačane sankcije EU šalju snažan signal Moskvi.

Evropska unija uvela je 21. jula nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu nakon što je 27 članica bloka podržalo mere koje uključuju zabranu uvoza zlata, dalja ograničenja za najveću banku u zemlji i strožu kontrolu izvoza nekih tehnoloških proizvoda.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da pojačane, produžene sankcije EU protiv Kremlja šalju snažan signal Moskvi.

"Održaćemo pritisak jakim koliko god bude potrebno", rekla je ona.

EU je novu rundu sankcija opisala kao manja prilagođavanja i namerava da uskladi svoje akcije sa obavezama globalnih partnera.

Ne razmatra se bilo kakva zabrana uvoza ruskog gasa, koji je još uvek spas za mnoge velike industrije EU.

Zvaničnici EU radili su cele nedelje na pooštravanju opsežnog paketa sankcija prema Rusiji i tražili su načine da dodaju zabranu izvoza zlata, nadajući se da bi mere mogle da počnu da imaju odlučujući uticaj na rat u Ukrajini.

"Mi efektivno zabranjujemo najznačajniji ruski izvoz posle energenata – rusko zlato", rekao je 21. jula visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell.

Grupa sedam vodećih industrijskih zemalja sveta obavezala se na zabranu uvoza zlata prošlog meseca, tvrdeći da je Rusija koristila zlato da bi podržala svoju valutu i zaobišla uticaj ranijih sankcija koje su zemlje širom sveta uvele nakon invazije na Ukrajinu 24. februara.

EU je takođe preduzela dalje mere protiv ruske Sberbanke.

Banka će biti dodata na listu sankcija EU, a njena imovina će biti zamrznuta, čineći sve transakcije gotovo nemogućim.

EU je takođe stegla obruč kada je reč o sankcionisanim pojedincima, često oligarsima bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Oni sada moraju zvanično da se izjasne gde imaju imovinu u EU kako bi se sredstva mogla zamrznuti.

EU je saopštila da bi odbijanje da to učine moglo dovesti do krivičnih prijava i konfiskacije imovine.

EU je u ponedeljak odlučila da poveća vojnu pomoć Ukrajini za 500 miliona evra.

Sankcije protiv Sirijaca zbog regrutovanja plaćenika

Evropska unija proširila je 21. jula mrežu sankcija i za deset Sirijaca kojima je zamrznula sredstva i zabranila putovanja zbog njihove odgovornosti u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

EU je navela da su odgovorni za regrutovanje plaćenika za borbu na strani ruskih snaga.

Na listu sankcioniranih pojedinaca uvršteni su, između ostalih, Muhammad Al-Salti, glavni zapovednik "Palestinske oslobodilačke vojske", dvojica zapovednika prosirijske milicije "Snage narodne odbrane", bivši sirijski vojni oficir kao i direktor i suvlasnik kompanije Al-Sayyad, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG