Dostupni linkovi

Raspušten parlament Italije posle ostavke premijera, slede vanredni izbori


Odlazak 'super Marija' sa čela Italije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Odlazak 'super Marija' sa čela Italije

Predsednik Italije Serđo Matarela (Sergio Mattarella) raspustio je 21. jula parlament, otvarajući put za prevremene izbore nakon što je premijer Mario Dragi (Draghi) podneo ostavku posle kolapsa njegove vlade nacionalnog jedinstva.

Matarela je rekao da izbori moraju biti održani u roku od 70 dana, ostavljajući vladi da odredi tačan datum, koji će verovatno biti krajem septembra, prenosi Reuters.

"Period kroz koji prolazimo ne dozvoljava bilo kakvu pauzu u (vladinoj) akciji koja je potrebna za suzbijanje ekonomske i socijalne krize i rastuće inflacije", rekao je Matarela u kratkom obraćanju u Rimu.

Premijer Mario Dragi, koji je vodio široku koaliciju 18 meseci, podneo je ranije 21. jula ostavku nakon što se njegova vlada raspala.

On je poručio da prelazna vlada mora da nastavi da se bavi hitnim pitanjima u vezi sa ratom u Ukrajini, inflacijom, troškovima energije i COVIDom-19.

Dragijeva koalicija se raspala 20. jula kada su trojica njegovih glavnih partnera odbili glasanje o poverenju koje je organizovano u pokušaju okončanja podela i obnove krhkog saveza.

Politička kriza je okončala višemesečnu stabilnost u Italiji, tokom kojih je Dragi pomogao u oblikovanju oštrog odgovora Evrope na rusku invaziju na Ukrajinu i ojačao položaj zemlje na finansijskim tržištima.

Dragi je izazvao aplauz poslanika kada se nakratko pojavio u donjem domu parlamenta 21. jula.

"Čak i glavni bankari ponekad bivaju dirnuti u srce", rekao je on dok je primao ovacije.

Italijanske obveznice i akcije su naglo rasprodate baš u trenutku kada su se tržišta pripremala za prvo povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke od 2011.

Prinos na italijanske 10-godišnje državne obveznice nakratko je porastao za više od 20 baznih poena na 3,7 odsto, iako je prinos bio daleko od nivoa od 4 odsto plus viđenih u junu.

Dragi je već podneo ostavku prošle nedelje nakon što jedan od njegovih partnera, populistički Pokret 5 zvezdica, nije hteo da ga podrži u glasanju o poverenju merama za rešavanje visokih troškova života.

Matarela je odbio ostavku i rekao mu da ide pred parlament da vidi da li može da održi široku koaliciju do planiranog završetka parlamenta početkom 2023. godine.

U govoru u Senatu, Dragi je pozvao na jedinstvo i izneo niz pitanja sa kojima se Italija suočava, od rata u Ukrajini do društvene nejednakosti i rasta cena.

Ali Pokret pet zvezdica je još jednom odlučio da ga ne podrži, saopštivši da se nije pozabavio problemma koji su po njima suštinski.

Pored toga, desničarske koalicione stranke Forca Italija i Liga odlučile su da izbegnu glasanje, zalažući se za vladu bez Pet zvezdica.

Zbog tenzija koje su isplivale na površinu krajem Dragijeve vlade, dva ministra iz Force Italije izjavila su da će napustiti stranku desnog centra.

XS
SM
MD
LG