Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Energetski sporazumi evropskih lidera; Kineski Put i pojas na novim trgovačkim rutama


Ljudi se rashlađuju pored fontane na Trgu Trafalgar u Londonu, 19. juli 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Sjeverna Makedonija i Albanija otvorile pristupne pregovore sa EU -- Sjeverna Makedonija i Albanija su 19. jula, nakon godina čekanja, otvorile pregovore sa Evropskom unijom (EU). Sjeverna Makedonija je dobila kandidatski status 2005. godine, a Albanija 2014. godine. Uoči početka međuvladinih konferencija predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ocijenila da se radi o istorijskom trenutku.

Milan Radoičić političar-švercer sa 'crne liste' -- U Sjedinjenim Državama pod sankcijama, na Kosovu na potjernici, a za zvanični Beograd "prvi na braniku" Srba na sjeveru Kosova. U tim rasponima se može izložiti profil Milana Radoičića, potpredsjednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, koju podržava zvanični Beograd.

Političkim pritiskom do kontrole nad crnogorskim tužilaštvom -- Iako je uvijek bilo političkih pritisaka na tužilaštvo i pravosuđe u Crnoj Gori, nikad nisu bili ovako ogoljeni i javni, smatraju sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE). Na pritiske sa najviših političkih adresa je reagovao Tužilački savjet pozivom da se ne prijeti tužiocima i porukom političarima da ne pripisuju sebi rezultate rada tužilaca.

U Istri nema vode za tuširanje na plažama, pranje ulica i automobila -- U Istri je od početka sedmice na snazi prvi stepen restrikcije vode uzrokovan dugotrajnim izostankom kiša. Ne peru se ulice, nema tuširanja na plažama. Nadležni ne očekuju da će trebati ići u dodatne restrikcije, te ne vjeruju da će se to negativno odraziti na turizam.

Tri dozvole i dvije tužbe za spornu termoelektranu u Ugljeviku -- Centar za životnu sredinu iz Banjaluke tužio je nadležno Ministarstvo Republike Srpske, jer je mimo međunarodnih obaveza izdalo ekološku dozvolu za izgradnju termoelektrane firmi ruskog milijardera Rašida Serdarova. Ekološka dozvola prema važećem zakonodavstvu je potrebna za projekte koji mogu imati negativan uticaj na životnu sredinu, što je slučaj i sa projektom ove termoelektrane "Ugljevik III" na sjeveroistoku BiH.

Liberlend pojačava diplomatske aktivnosti za priznanje -- Poluostrvo od sedam kvadratnih kilometara na rijeci Dunav između Srbije i Hrvatske našlo se u lobističkim dokumentima Sjedinjenih Američkih Država. Liberland, koji se proglasio državom prije sedam godina, pojačava svoje lobističke napore kako bi postao i svjetski priznat.

Pogledajte video prilog 'Teme za psihologa' na novom crnogorskom autoputu koji govori tome kako su egzibicije vozača, krivične prijave i požari na vozilima obilježili prve dane prometa na autoputu Podgorica - Kolašin. Pušten je u saobraćaj 14. jula, a u komandnom centru autoputa su začuđeni idejama vozača, koje su, kažu, više za psihološku, nego za saobraćajnu ekspertizu.

Svijet

Novi energetski sporazumi evropskih lidera nailaze na kritike -- Dok se strahovi od potpunog prekida dotoka prirodnog gasa iz Rusije povećavaju, lideri Italije, Francuske i EU sklopili su ove sedmice nekoliko energetskih sporazuma sa kolegama u Alžiru, Azerbejdžanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Međutim, iako evropski čelnici nastoje da spriječe pogoršanje energetske krize kada stignu hladni mjeseci, neki od sporazuma naišli su na kritike organizacija za ljudska prava, pišu svjetski mediji.

Kineski Pojas i put na novim evroazijskim trgovačkim rutama zbog Ukrajine -- Sa sankcijama Zapada protiv Rusije koje drže međunarodne kompanije podalje od ove zemlje, kineske trgovačke rute širom Evroazije premošćuju njenu teritoriju i traže manje korištene južne mreže kako bi dostavile robu u Evropu.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovore na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici.

Zašto je Evropa na udaru toplotnog talasa? -- Ekstremne vrućine već su zahvatile dijelove zapadne Evrope, prije svega Francusku i Španiju gdje bukte šumski požari. Portugal se zbog ekstremnih temperatura, od blizu 47 stepeni Celzijusa, suočava sa sve većom sušom. I države Zapadnog Balkana ulaze ovih dana u novi vrući talas sa najavljenih više od 40 stepeni u pojedinim državama.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG