Dostupni linkovi

U Londonu proglašeno vanredno stanje zbog požara usred toplotnog talasa


Voz pored požara tokom toplotnog talasa u istočnom Londonu, 19. juli 2022.
Voz pored požara tokom toplotnog talasa u istočnom Londonu, 19. juli 2022.

U Londonu je proglašeno vanredno stanje nakon izbijanja niza požara na travnjacima i u niskom rastinju na najtopliji dan ikad zabilježen u Velikoj Britaniji. Požari su u nekim mjestima zahvatili i kuće.

Gradonačelnik Sadiq Khan rekao je da je Londonska vatrogasna brigada (LFB) pod velikim pritiskom te je pozvao građane da pripaze na svoju sigurnost, dodajući da je situacija "kritična".

LFB javlja da je poslao na desetine vatrogasnih vozila kako bi gasili požare u i oko grada.

Velika Britanija je 19. jula zabilježila najtopliju temperaturu ikada, s 40,3 stepena Celzijusa u Coningsbyju u Lincolnshireu.

Vozilo pored požara u istočnom Londonu, 19. juli 2022.
Vozilo pored požara u istočnom Londonu, 19. juli 2022.

Khan je opisao ovu situaciju kao "kritičnu" i zamolio građane Londona da ovih dana ne rpave roštilj u parkovima ili u svojim vrtovima, na terasama i balkonima.

"Nesreće se događaju i požari se mogu brzo proširiti u vašem vrtu, na podovima, u domovima i tako dalje", kazao je Khan za Sky News i dodao da u normalnim okolnostima vatrogasna služba primi između 300 i 350 poziva za pomoć, a da su 19. jula do poslijepodneva primili više od 1.600.

Temperatira od 40.2 stepena Celzijusa izmjerena na londonskom aerodromu Heathrow u 12:50.

Meteorološka služba izdala je crveno upozorenje za većinu Engleske, od Londona do Yorka i Manchestera.

Zbog rekordnih temperatura su u Britaniji stali vozovi, a neke škole su zatvorene.

Britanija, koja inače pati od održavanja usluga prevoza u uslovima ekstremne vrućine te velike hladnoće i snijega, proglasila je nacionalnu uzbunu nakon što je živa u termometrima premašila prijašnji rekord od 38.7 stepena Celzijusa zabilježen 2019. godine.

Izvor: BBC, Reuters, Sky News

XS
SM
MD
LG