Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Bugarska premješta ukrajinske izbjeglice; Blokiran teksaški zakon o cenzuri na društvenim medijima


Ukrajinski vojnik prolazi pored zapaljenog silosa za žito koji je više puta granatiran tokom ruske invazije na Ukrajinu, u oblasti Donjecka 31. maja.
Ukrajinski vojnik prolazi pored zapaljenog silosa za žito koji je više puta granatiran tokom ruske invazije na Ukrajinu, u oblasti Donjecka 31. maja.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Četvoro mrtvih i više povrijeđenih u pucnjavi na klinici u Oklahomi -- Četiri osobe su poginule u pucnjavi u bolnici u Tulsi u Oklahomi, saopštila je policija. Policajci su potvrdili da je osumnjičeni napadač, koji je bio naoružan puškom i pištoljem, također mrtav.
  • Evropska komisija potvrdila da je Hrvatska ispunila uslove za euro -- Evropska komisija potvrdila je da je Hrvatska ispunila sve uslove za uvođenje eura kao državne valute i da s time može početi od 1. januara 2023. godine.
  • Holandija i Njemačka pokreću eksploataciju gasa u Sjevernom moru -- Sporni projekat o bušenju podmorja radi eksploatacije gasa na 19 kilometara od obale na granici Njemačke i Holandije nije nov, ali postaje posebno hitan jer je ruski Gasprom objavio da suspenduje isporuke gasa Holandiji.
  • Pogledajte infografiku koja slikovito prikazuje rezultate istraživanja crnogorskog Centra za monitoring i istraživanje, po kojem gotovo polovina ispitanika u Crnoj Gori nije informisana ili je slabo informisana o inicijativi 'Otvoreni Balkan'.

Balkan na RSE

U BiH zaboravljen plinovod vrijedan više od 20 miliona eura -- Plinovod u centralnoj Bosni i Hercegovini, koji je najavljivan kao prva faza povezivanja sa plinskim sistemom Hrvatske, neupotrebljiv je skoro deceniju od izgradnje koja je koštala desetine miliona eura, dok tužilaštvo istražuje eventualne malverzacije.

Državna odvjetnica Hrvatske saslušana zbog razgovora sa Plenkovićem -- Tokom trosatnog saslušanja pred Antikorupcijskim vijećem u Zagrebu 1. juna, glavna državna odvjetnica Hrvatske Zlata Hrvoj Šipek demantovala je da je bila izložena pritisku predsjednika Zorana Milanovića.

Bundestag zatvoren, Beograd otvoren: Sve veze Putinovog 'stranog agenta' Šredera u Srbiji –Iako iz Srpske napredne stranke tvrde da Gerhard Šreder (Schröder) nema apsolutno nikakve veze s tom strankom, niti je ikada imao, bivši njemački kancelar je posljednjih godina bio rado viđen gost u Beogradu kod predsjednika Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i lidera SNS-a.

Disidenti iz Turske prepušteni na milost Srbiji -- U prethodnih mjesec dana međunarodne institucije su od Srbije tražile da se suzdrži od izručenja Turskoj u dva slučaja, dok je u jednom slučaju oformljena inicijativa za odbranu turskog političara i aktiviste.

Turističko povezivanje Crne Gore i Saudijske Arabije -- Privremenim ukidanjem viza za državljane Saudijske Arabije, od 1. juna do 30. septembra ove godine, Crna Gora otvorila je novo turističko tržište. Turistički poslenici naglašavaju da je novo tržište dobrodošlo, ali da je ujedno velika nepoznanica sa aspekta očekivanja i njhovih zahtjeva.

Prisilno udata Romkinja: 'Mojoj djeci to nikada ne bih uradila' – Iako su posljednja istraživanja pokazala da je oko 15 posto Romkinja u Bosni i Hercegovini stupilo u brak prije 15. godine, iz nevladinog sektora tvrde da je malo procesuiranih slučajeva prisilne udaje jer advokati i tužioci često smatraju da je to "običajno pravo Roma".

Rat u Ukrajini

Lee: Poruka romskim izbjeglicama u Evropi je 'vi niste dobrodošli' -- Evropski problem sa rasizmom prema Romima mnogo je stariji od ovog rata, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa Jonathan Lee, menadžer za zagovaranje i komunikaciju Evropskog centra za prava Roma (ERRC).

Bugarska premješta ukrajinske izbjeglica sa 'luksuznih' lokaliteta -- Bugarski zvaničnici, uključujući premijera Kirila Petkova, sučavaju se s negodovanjima zbog premještanja ukrajinskih porodica sa bugarske rivijere, zbunjujući raseljene žrtve ruske invazije dok se neki od njih odlučuju na povratak kućama uprkos rizicima.

Svijet

Napredni raketni sistemi iz SAD stižu u Ukrajinu -- Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da će u okviru paketa naoružanja vrijednog 700 miliona dolara, Vašington obezbijediti Ukrajini precizne projektile sposobne da pogađaju ciljeve na velikom rastojanju. Procjenjuje sa da bi ovo moglo biti najznačajnije američko oružje poslato od početka rata. Bilo bi to i ispunjenje više puta ponovljenih zahtjeva ukrajinskog vojnog i političkog rukovodstva.

Vrhovni sud SAD blokirao teksaški zakon o cenzuri na društvenim medijima -- Američki Vrhovni sud privremeno je blokirao zakon iz Teksasa čije pristalice kažu da je usmjeren protiv cenzure konzervativnih stavova na društvenim mrežama. Kritičari zakona kažu bi tim zakonom društveni mediji bili primorani da šire "najgnusniji govor koji se može zamisliti", pišu svjetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG