Dostupni linkovi

Holandija i Nemačka pokreću eksploataciju gasa u Severnom moru


Terminal za gas na Severnom moru

Holandija i Nemačka će početi zajedničku eksploataciju gasa u Severnom moru - objavila je holandska vlada u sredu, 1. juna, dan pošto je ruski Gasprom objavio da prekida isporuke gasa holandskoj firm Gas Tera (GasTerra).

Državni sekretar zadužen za industriju Hans Vijlbrif je 1. juna izdao dozvolu, rekao je on u saopštenju i dodao da je u toku ubrzana procedura za izdavanje ostalih dokumenata, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Sporni projekat o bušenju podmorja radi eksploatacije gasa na 10 nautičkih milja (19 kilometara) od obale na granici Nemačke i Holandije nije nov, ali danas postaje posebno hitan jer je ruski Gasprom objavio da suspenduje isporuke gasa Holandiji.

Gasprom je to uradio zato što su Holanđani odbili da plate ruske isporuke gasa u rubljama kao što Rusija traži.

Pod pritiskom ekologa obeju zemalja, nemačka država Donja Saksonija je pre godinu dana odlučila da ne izda dozvole za tu eksploataciju gasa kod holandskog ostrva Širmonikog i nemačkog Bokum, čiji ekosistemi se smatraju krhkim.

Međutim, Nemačka je nedavno promenila tu odluku zbog sukoba u Ukrajini, koji je promenio situaciju, navela je holandska vlada.

Očekuje se da 2024. godine počne da stiže gas iz zajedničke platforme za bušenje, koja će se napajati strujom iz nemačke vetroelektrane, rekao je holandski ministar.

Evropska unija je u šestom paketu sankcija protiv Rusije donela plan za blokiranje više od dve trećine uvoza ruske nafte, nakon čega je Moskva suspendovala isporuke gasa Holandiji i Danskoj.

Blok od 27 zemalja oslanjao se na Rusiju za 25 posto svoje sirove nafte i 40 posto svog prirodnog plina.

XS
SM
MD
LG