Dostupni linkovi

Evropska komisija potvrdila da je Hrvatska ispunila uslove za evro


Zastave članica EU ispred zgrade Evropske komisije u Briselu
Zastave članica EU ispred zgrade Evropske komisije u Briselu

Evropska komisija (EK) je potvrdila 1. juna da je Hrvatska ispunila sve uslove za uvođenje evra kao državne valute i da s time može početi od 1. januara 2023. godine.

EK je objavila izveštaj o konvergenciji koji se tiče spremnosti država članica da uvedu euro kao nacionalnu valutu.

Hrvatska je jedina koja je ove godine ispunila sve neophodne kriterijume. EK je razmatrala i ostale države koje su članice Evropske unije (EU), a nisu deo eurozone. Među zemljama koje su bile predmet razmatranja, ali nisu dobile zeleno svetlo su Švedska, Češka Republika, Mađarska, Bugarska i Rumunija.

Predsednica Evropske komisije, Urusla fan der Lajen (Von der Leyen) je ocenila da je Hrvatska napravila značajan korak ka usvajanju zajedničke evropske valute.

„Manje od decenije nakon ulaska u EU, Hrvatska je sada spremna da se pridruži evrozoni 1. januara. To će učiniti hrvatsku ekonomiju jačom, donoseći koristi njenim građanima, preduzećima i društvu u cjelini. Uvođenje evra u Hrvatskoj će takođe ojačati evro. Dvadeset godina nakon uvođenja prvih novčanica, evro je postao jedna od najmoćnijih valuta na svetu, poboljšavajući živote miliona građana širom Unije”, saopštila je Fan der Lajen.

Nakon ove potvrde, očekuje se da proces usvajanja evra kao državne valute u Republici Hrvatskoj prođe kroz formalnosti -usvajanje odluke na Savetu EU i glasanje u Evropskom parlamentu. Evropska centralna banka će takođe izaći sa mišljenjem.

Očekuje se da se ove procedure preduzmu u toku jula.

Evropska komisija izdaje takozvani “izveštaj o konvergenciji” na svake dve godine, ili kada postoji konkretan zahtev države članice da se proceni njena spremnost da se pridruži evrozoni.

Sve države članice, osim Danske, pravno su se obavezale da se pridruže evrozoni. Danska, koja je pregovarala o izuzeću u Ugovoru iz Mastrihta, stoga nije obuhvaćena izveštajem EK.

XS
SM
MD
LG