Dostupni linkovi

Napredni raketni sistemi iz SAD stižu u Ukrajinu


Raketni sistem visoke pokretljivosti - HIMARS
Raketni sistem visoke pokretljivosti - HIMARS

Sjedinjene Američke Države (SAD) spremaju se da pošalju napredne raketne sisteme u Ukrajinu, prenose svetski mediji.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) potvrdio je da će - u okviru paketa naoružanja vrednog 700 miliona dolara - Vašington obezbediti Ukrajini precizne projektile sposobne da pogađaju ciljeve na velikom rastojanju.

Procenjuje sa da bi ovo moglo biti najznačajnije američko oružje poslato od početka rata. Bilo bi to i ispunjenje više puta ponovljenih zahteva ukrajinskog vojnog i političkog rukovodstva.

Paket bi trebalo da uključuje i municiju, radare, dodatne protivtenkovske rakete i protivoklopno oružje.

'Američki cilj je jednostavan'

Bajdenova odluka došla je "u trenutku kada su se ruske trupe približavale zauzimanju Severodonjecka u istočnoj Ukrajini, nakon što je grad nedeljama bio pod jakim artiljerijskim udarima", piše Njujork tajms (The New York Times). "Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage napredovale iz tri pravca i stigle do samog centra grada, ali da žestoke borbe i dalje traju."

Bajden je istakao da će nova pošiljka oružja ojačati pregovaračku poziciju Kijeva i tako diplomatsko rešenje učiniti verovatnijim.

"Reagovali smo brzo da bismo u Ukrajinu poslali značajnu količinu naoružanja i municije, kako bi ona mogla da se bori na frontu i bude u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom", napisao je Bajden u autorskom tekstu u Njujork tajmsu. "Mi ne tražimo rat između NATO-a i Rusije", dodaje se.

Prema Bajdenovim rečima, "američki cilj je jednostavan". "Želimo da vidimo demokratsku, nezavisnu, suverenu i prosperitetnu Ukrajinu, sa sredstvima za odvraćanje i odbranu od dalje agresije."

Sistem visoke pokretljivosti

Koje će to oružje Vašington staviti na raspolaganje ukrajinskoj vojsci u odbrani od ruske invazije?

U pitanju je raketni sistem visoke pokretljivosti, iliti HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), koji će proširiti domet Ukrajine u tekućem artiljerijskom ratu, prenosi Vašington post (The Washington Post).

Neimenovani američki zvaničnik (govorio je anonimno zbog osetljivosti vojnih pitanja) objasnio je da se radi o jednoj vrsti raketnog sistema sa višestrukim lansiranjem. Tipične rakete koje ispaljuju ovi sistemi imaju domet od oko 70 kilometara. Ukrajinske snage trenutno koriste američke haubice M777 dometa 45 kilometara.

Ostalo napredno oružje koje su SAD dopremile u Ukrajinu uključuje više hiljada Stinger i Džavelin raketa. Dodatak HIMARS sistema postojećem ukrajinskom arsenalu dolazi u trenutku kada je Kijev u nepovoljnom položaju u bici za Donbas, gde dominira artiljerija.

Raspoređivanje HIMARS-a u Donbasu

Američki i ukrajinski zvaničnici već su započeli detaljne konsultacije o tome na koji način i gde bi se raketni sistem HIMARS mogao koristiti kada stigne, piše Bi-bi-si (BBC).

SAD očekuju da će Ukrajina novo oružje rasporediti u istočnom regionu Donbasa, gde su borbe najintenzivnije. Na ovom području ono se može upotrebiti za udar na ruske artiljerijske jedinice, kao i snage koje trenutno ciljaju ukrajinske gradove.

Ukrajina će koristiti HIMARS u nastojanjima da pogodi ciljeve daleko izvan njenog trenutnog dometa - komandne i kontrolne centre, logistička čvorišta i ruske baterije koje drže ukrajinske trupe prikovane u Donbasu.

Ranije je iz ukrajinske vojske ocenjeno da bi dobijanje jedinica HIMARS bilo "ključno" u suprotstavljanju ruskim raketnim napadima.

Pažljiva ravnoteža Vašingtona

Fajnenšl tajms (Financial Times) ocenjuje da ova odluka "ilustruje pažljivu ravnotežu koju Vašington pokušava da uspostavi, kako bi pomogao Ukrajini da postigne odlučujuće dobitke na bojnom polju, dok pokušava da izbegne uvlačenje NATO-a u veći sukob".

Bajden je prethodno naglasio da Ukrajini "neće slati raketne sisteme koji bi mogli da pogode Rusiju". Dobro upućeni u prilike objasnili su da je američki predsednik mislio na drugu vrstu raketnog sistema, poznatog kao MLRS. Domet tog sistema još je veći od dometa HIMARS-a.

Isti dnevnik navodi da je "Evropa sve više podeljena oko toga koliko razornog oružja da pruži Ukrajini", kao i da američka administracija "želi da zadrži svoje saveznike na okupu, dok se borba odvija".

Ukrajinske vlasti prethodno su dale garancije da oružje neće koristiti za napad na ciljeve unutar Rusije. U suprotnom, takav potez mogao bi da poveća rizik od eskalacije sukoba.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski to je potvrdio u intervjuu za Newsmax (Njuzmaks). "Ne interesuje nas šta se dešava u Rusiji", rekao je Zelenski. "Nas zanima samo sopstvena teritorija."

Strah od ruske odmazde?

Zapad je trebalo da krene još brže i odlučnije nakon invazije ruskih snaga 24. februara, smatra analitičar Tajmsa (The Times). "Ukrajina bi danas bila u boljoj poziciji da zadrži Donbas", navodi se u tekstu, uz konstataciju da je "Bela kuća očigledno bila sputana strahom da će izazvati rusku odmazdu".

Ocenjuje se i da je Ukrajina pokazala da može pogađati vojne ciljeve unutar Rusije, pre svega železničke linije, aerodrome i skladišta naoružanja, kao i da je to radila "odgovorno i precizno". "Ovi vojni udari, za razliku od ruskog varvarskog napada na Ukrajinu, pažljivo su izbegavali civilna područja. Dizajnirani su da smanje sposobnost Rusije da vodi rat."

Ključni korak je, dodaje se, ubediti ruskog predsednika Vladimira Putina da ne može pobediti, te da on mora zatražiti mir.

Tajms zaključuje da su Zapadni lideri, na retoričkom planu, odlično odgovorili, ali i da se Kijev ne može pobediti samo rečima - "potrebno je i oružje". "Kada se konačno svede istorijski obračun, krivica će u potpunosti pasti na Putina i njegov režim. Ali da li su vlade NATO-a učinile dovoljno da podrže Ukrajinu još uvek je otvoreno pitanje. SAD i njeni saveznici moraju brzo da okončaju svaku sumnju".

Kremlj: Povećan rizik od sukoba SAD i Rusije

U međuvremenu, stigle su reakcije iz Moskve. Rusija je kritikovala odluku SAD da Ukrajini isporuče napredne raketne sisteme i municiju, te upozorila na povećan rizik od direktne konfrontacije između dve sile.

Moskva na američku vojnu pomoć Ukrajini gleda "krajnje negativno", preneo je Rojters izjavu zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova. Upitan o izgledima za direktnu konfrontaciju između SAD i Rusije, Rjabkov je rekao: "Svaka isporuka oružja koja se nastavlja, koja je u porastu, povećava rizik od takvog razvoja događaja".

On je okrivio Vašington za eskalaciju neprijateljstava u Ukrajini: "SAD ne čine ništa u interesu pronalaženja nekakvog rešenja. To je bilo potpuno isto mnogo godina pre početka specijalne vojne operacije".

Rojters (Reuters) podseća da je 24. februara Putin pokrenuo ono što Kremlj naziva "specijalnom operacijom" za razoružavanje i "denacifikaciju" Ukrajine. S druge strane, Ukrajina i njeni zapadni saveznici ovo nazivaju neosnovanim izgovorom za agresorski rat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG