Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Kažnjavanje Rusa po drakonskom zakonu; Antiestablišmentski kandidati na izborima u Kolumbiji


Poruka 'Ne ratu' na ruskom; Od sredine maja ruske vlasti pokrenule su najmanje 1.938 slučajeva "diskreditacije oružanih snaga" u skladu s dva nova zakona koja čine nezakonitim širenje onoga što država smatra "lažnim informacijama" o ruskoj vojsci i njenim aktivnostima.
Poruka 'Ne ratu' na ruskom; Od sredine maja ruske vlasti pokrenule su najmanje 1.938 slučajeva "diskreditacije oružanih snaga" u skladu s dva nova zakona koja čine nezakonitim širenje onoga što država smatra "lažnim informacijama" o ruskoj vojsci i njenim aktivnostima.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Policija zabranila šetnju u Prijedoru na Dan bijelih traka -- Policijska uprava Prijedor izdala je rješenje kojim se zabranjuje šetnja građanima Prijedora prilikom obilježavanja Dana bijelih traka u tom gradu 31. maja, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Fikret Bačić, predsjednik Udruženja ubijene djece Prijedora, u ime organizatora događaja.
  • Francuski novinar ubijen u Ukrajini -- "Frederic Leclerc-Imhoff je bio u Ukrajini kako bi prikazao realnost rata. U humanitarnom autobusu sa civilima koji su bili prisiljeni da pobjegnu od ruskih bombardovanja, smrtno je ranjen", napisao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron na Twitteru.
  • EU očekuje da Srbija 'neće dalje jačati veze s Rusijom' -- “U svjetlu ruske agresije na Ukrajinu i na međunarodni poredak, Evropska unija očekuje da Srbija, kao zemlja kandidat, neće dalje jačati svoje veze sa Rusijom”, poručio je portparol Unije Peter Stano, reagujući na najavu da će Srbija potpisati ugovor sa Rusijom o gasu na tri godine.

Balkan na RSE

U Prijedoru pamte bijele trake i upozoravaju da su problemi i dalje tu -- Svakog 31. maja se u Prijedoru, gradu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH) obilježava Dan bijelih traka, kao sjećanje na 3.176 ubijenih civila nesrpske nacionalnosti u tom gradu. Među ubijenim Prijedorčanima, tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, nalaze se i imena 102 ubijena djeteta.

Kratko i jasno: Poznato i nepoznato nakon razgovora Vučića i Putina -- Nakon razgovora predsjednika Srbije i Rusije o novom gasnom aranžmanu dvije države, javnost je od jedne strane saznala više detalja o gasu, dok je od druge saznala da je na agendi bilo i Kosovo.

Snaženje ruskog uticaja u RS kroz kancelariju ambasade u Banjaluci -- Kao jedina zemlja Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina će dobiti dodatnu Kancelariju Ambasade Ruske Federacije – i to u Banjaluci, administrativnom centru Republika Srpska.

O Otvorenom Balkanu u Crnoj Gori može se odlučiti i bez Parlamenta – Iako je Crna Gora od pokretanja inicijative "Otvoreni Balkan" 2019. godine odbijala da pristupi toj regionalnoj inicijativi, premijer Dritan Abazović, izabran krajem aprila ove godine, podržava priključenje Crne Gore, uprkos tome što se većina u parlamentu tome protivi, kao i značajan broj ministara njegove vlade.

State Department: Nekim Afganistancima na Kosovu odbijen zahtjev za odlazak u SAD -- Nekim afganistanskim civilima, koji privremeno borave na Kosovu, odbijen je zahtjev za odlazak u Sjedinjene Američke Države SAD jer nisu prošli proces provjere, potvrdio je za RSE jedan zvaničnik iz američkog Stejt departmenta.

'Cijeli život imam traume': Svjedok o istrazi snajperskog ubijanja u Sarajevu – Tužilaštvo BiH kaže da i dalje prikuplja dokaze u predmetu o snajperskom djelovanju u sarajevskom naselju Neđarići, formiranom prošle godine nakon što je lokalna kompanija prepoznala jednog od svojih zaposlenih na ratnom snimku na kojem su navodno snajperisti Vojske Republike Srpske tokom troipogodišnje opsade Sarajeva.

Rat u Ukrajini

Zašto EU ne može da se dogovori oko embarga na rusku naftu? -- Mađarska je glavni protivnik embarga, navodeći da bi zaustavljanje uvoza ruske nafte ugrozilo njenu ekonomiju bez izlaza na more jer ne može lako da je nabavi iz drugih izvora. Sličnu zabrinutost su izrazile Slovačka i Češka koje se, kao i Mađarska, za snabdijevanje oslanjaju na južni naftovod Družba iz Rusije.

Kažnjavanje Rusa po drakonskom zakonu za 'diskreditovanje' oružanih snaga -- Sve je veći broj Rusa koji su se suočili s kaznama po novim zakonima koji zabranjuju gotovo svaku kritiku i nezavisno izvještavanje o ratu u Ukrajini.

Iako borbe traju, ukrajinski vojni inženjeri počeli su da čiste zemlju i vodene površine od neeksplodiranih projektila. Ekipa Radija Slobodna Evropa se 27. maja pridružila timu ronilaca na jezeru Horenka, blizu Kijeva, što možete pogledati u videu Ronioci čiste ukrajinsko jezero od neeksplodiranih projektila.

Zašto Putin nije Petar Veliki? -- Mnogi smatraju da pravi razlog za sve agresivniju politiku Vladimira Putina nije samo učvršćivanje vlasti ili jačanje uticaja Rusije u bliskom okruženju, već borba za naslijeđe, odnosno da bude zabilježen u istoriji kao jedan od najvećih ruskih vladara poput Petra Velikog.

Svijet

Trka bivšeg gerilca i tajkuna u drugom krugu predsjedničkih izbora u Kolumbiji -- Dva antiestablišmentska kandidata, bivši ljevičarski gerilac i desničarski populistički tajkun, odnijeli su najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Kolumbiji obećavajući radikalne promjene u zemlji u kojoj vlada duboko nezadovoljstvo rastom nejednakosti i inflacije, ali i političkom klasom koja je decenijama vladala, pišu svjetski mediji.

Za kraj preporučujemo video Bosanski orah za američko tržište o 'američkom snu' kojeg Mirza Mujarić gradi u svojoj stolarskoj radnji u Gračanici, na sjeveroistoku BiH.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG