Dostupni linkovi

Trka bivšeg gerilca i tajkuna u drugom krugu predsedničkih izbora u Kolumbiji


Bivši levičarski gerilac Gustavo Petro proslavlja pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora u Kolumbiji, 29. maj 2022.
Bivši levičarski gerilac Gustavo Petro proslavlja pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora u Kolumbiji, 29. maj 2022.

Dva antiestablišmentska kandidata, bivši levičarski gerilac i desničarski populistički tajkun, odneli su najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Kolumbiji obećavajući radikalne promene u zemlji u kojoj vlada duboko nezadovoljstvo rastom nejednakosti i inflacije, ali i političkom klasom koja je decenijama vladala, pišu svetski mediji.

Bivši pobunjenik i kolumbijski Tramp

U drugom krugu predsedničkih izbora Kolumbijci će birati između bivšeg levičarskog pobunjenika i čoveka kojeg zovu kolumbijski Donald Tramp (Trump), ukazuje BBC.

Bivši gradonačelnik glavnog grada Bogote i bivši gerilac Gustavo Petro (62) izašao je kao pobednik prvog kruga glasanja u nedelju, 29. maja, osvojivši, kako se i očekivalo oko 40 odsto glasova.

Na drugom mestu je sedamdesetsedmogodišnji građevinski magnat Rodolfo Ernandez (Hernandez) koji svojim populizmom podseća na bivšeg predsednika SAD Trampa. On je, kako navodi BBC, nadmašio očekivanja iz ankete s osvojenih 28 odsto glasova, dok je kandidat tradicionalne konzervativne desnice Federiko Gutijerez (Federico Gutiérrez) završio na trećem mestu s oko 24 odsto glasova.

Ako u drugom krugu 19. juna pobedi Petro, koji je obećao da će rešiti problem duboke nejednakosti i oslanjanje na fosilna goriva zameniti čistim tehnologijama, on će biti prvi levičarski predsednik u istoriji Kolumbije.

Ernandez, čiji je izborni uspeh poremetio tradicionalnu desnicu, kampanju je zasnovao na borbi protiv korupcije, iako je pod istragom zbog navodnog favorizovanja kompanije za koju je lobirao njegov sin.

Ko god pobedi sledećeg meseca, ocenjuje britanski javni servis, moraće da se izbori s nezadovoljstvom zbog sve veće nejednakosti i inflacije, kao i s nasleđem krvavog rata između levičarskih gerilaca i države koji je trebalo da okonča mirovni sporazum iz 2016.

Tesna trka u drugom krugu

Ulaskom u drugi krug bivšeg gerilca čija bi politika mogla da uzdrma tržišnu ekonomiju i populističkog tajkuna iz sektora nekretnina podvukli su duboko nezadovoljstvo Kolumbijaca trenutnom vladom predsednika Ivana Dukua (Duque), ocenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Prema jednoj nedavnoj anketi, oko 67 odsto anketiranih ne odobrava kako je radio aktuelni predsednik, dok je tri četvrtine reklo da Kolumbija, koja se smatra najbližim saveznikom SAD u Latinskoj Americi, ide u pogrešnom smeru, ukazuje američki list, ističući da su glasovima za Ernandeza birači ukorili tradicionalne konzervativce koji su stali iza trećeplasiranog Gutijereza.

Drugo mesto Ernandeza takođe će u drugom krugu biti izazov za Petra, koji treći put pokušava da osvoji predsedničku funkciju. Gutijerez je, priznajući poraz, rekao da će podržati Ernandeza i pozvao svoje pristalice da se ujedine protiv bivšeg gerilca.

Ankete predviđaju tesnu trku u kojoj bi Petro mogao da dobije oko 50 odsto glasova, a Ernandez oko 47 odsto, premda je manje od 10 odsto ispitanih reklo da ima negativan stav o Ernandezu, nasuprot 37 odsto koliko ima negativno mišljenje o Petru.

Istraživanja pokazuju da je Ernandez poslednjih nedelja u uzlaznom trendu pošto se predstavljao kao politički autsajder, preskačući televizijske debate i koristeći duhovite video snimke na TikToku u kojima je kritikovao karijerne političare. On kaže da će smanjiti budžet i podržati potpunu legalizaciju marihuane, dok za korumpirane političare nudi jednostavno rešenje – nultu nekažnjivost. Kao i Petro, on se zalaže za obnovljive izvore energije.

Petro je 70-ih i 80-ih godina bio član gerilske grupe M-19, da bi kasnije postao senator i gradonačelnik Bogote. On je obećao da će okončati istraživanje nafte, ponovo pregovarati o sporazumima o slobodnoj trgovini, postepeno ukinuti privatne penzije u korist jačanja javnog sistema i preraspodeliti obradivu zemlju, tvrdeći da želi da Kolumbija, koja ima visoku nejednakost u prihodima, bude pravednije društvo. Svoju kampanju je fokusirao na mlade glasače, koji su bili na čelu protesta 2019. i prošle godine tražeći promene u borbi protiv korupcije, nejednakosti i drugih problema.

Latinoamerički obrazac

Rezultati prvog kruga glasanja otvorili su neobičnu trku između dva populistička, antiestablišmentska kandidata koji obećavaju radikalne promene u trećoj po veličini zemlji Latinske Amerike, piše Vašington post (The Washington Post), ukazujući da će glasači birati između kandidata koji su daleko od političke elite koja je tradicionalno vladala Kolumbijom.

Drugi krug glasanja će biti izbor kakav Kolumbijci nikada nisu imali, ali koji sledi obrazac širom regiona koji je ekonomski opustošen pandemijom, dok je glasačima muka od aktuelnih vlada za koje smatraju da nisu uspele da zadovolje njihove potrebe.

Glasači u Latinskoj Americi očajnički žele nešto drugačije i to dobijaju, ističe američki list. U Peruu je porast siromaštva pomogao da marksistički seoski učitelj i politički novajlija Pedro Kastilo (Castillo) prošle godine dođe na mesto predsednika. U Čileu, modelu slobodnog tržišta u regionu, birači su ove godine izabrali 36-godišnjeg bivšeg studentskog aktivistu Gabrijela Borića (Gabriel Boric), dok u Brazilu bivši levičarski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva (Luiz Inacio Lula da Silva) vodi u anketama ispred predsednika Žaira Bolsonara (Jair).

"Promena" je bila reč koja se često čula na biralištima i za mnoge to može da dođe samo izborom Petra, dok mnogi drugi promenu vide u Ernandezu, navodi Vašington post, ukazujući da će sada, međutim, oba kandidata biti primorana da pokušaju da privuku birače iz establišmenta protiv kojih su vodili kampanju.

Prvi krug glasanja je usledio posle najnapetijeg i najnestabilnijeg izbornog ciklusa u više od deset godina. Izborni posmatrači su zabeležili više od 580 akata nasilja nad političkim i društvenim liderima, dok je u nedeljama pre glasanja kartel Klan del Golfo zatvorio veći deo ruralnog severa Kolumbije iz odmazde zbog izručenje njihovog lidera u SAD.

Pod pretnjom nasilja

U polarizujućoj atmosferi s porastom nezadovoljstva zbog nejednakosti i inflacije, tema izbora je bio i krhki mirovni proces prema u su levičarski pobunjenici Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Farc) ostavili oružje pošto je sporazumom iz 2016. okončan višedecenijski građanski rata u kojem je poginulo više od 260.000, a raseljeno sedam miliona ljudi, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Petro je vatreni pristalica dogovora, dok je poraženi konzervativac Gutijerez bio podozriv prema sporazumu iz 2016. Ernandez je obećao da će podržati sporazum, mada kritičari kažu da bi biznismen mogao da promeni stav u nastojanju da napravi iza sebe desničarsku koaliciju.

Prvi krug glasanje je održano u atmosferi straha od političkog nasilja, premda su vlasti izvestile da nije bilo značajnih nasilnih incidenata povezanih s izborima.

Petrova kandidatkinja za potpredsednicu Fransia Markes (Francia Márquez), koja je već ušla u istoriju kao prva crna kandidatkinja za funkciju potpredsednika, glasala je u svom rodnom gradu u delu Kolumbije zahvaćenom sukobima, u pratnji policajaca s pancirima, dok je Petro vodio kampanju iza brojnih telohranitelja.

Nacionalna oslobodilačka armija (ELN), još jedna kolumbijska levičarska pobunjenička grupa, najavila je prekid vatre uoči izbora, mada su druge frakcije i kriminalne grupe poslednjih godina redovno napadali kandidate i biračka mesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG