Dostupni linkovi

EU očekuje da Srbija 'neće dalje jačati veze s Rusijom'


EU reagovala na najavu predsednika Srbije da će ta zemlja potpisati ugovor sa Rusijom o gasu na tri godine. Postrojenje Gazproma, Rusija, juli 2021.
EU reagovala na najavu predsednika Srbije da će ta zemlja potpisati ugovor sa Rusijom o gasu na tri godine. Postrojenje Gazproma, Rusija, juli 2021.

“U svetlu ruske agresije na Ukrajinu i na međunarodni poredak, Evropska unija očekuje da Srbija, kao zemlja kandidat, neće dalje jačati svoje veze sa Rusijom”, poručio je Peter Stano, portparol Unije.

Reakcija je to na najavu da će Srbija potpisati ugovor sa Rusijom o gasu na tri godine.

U pisanom odgovoru koji je dostavio medijima, Peter Stano takođe podvlači da se od zemalja kandidata očekuje da postepeno usklađuju svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila Evropska unija, uključujući restriktivne mere.

“Od svih zemalja kandidata, uključujući Srbiju, očekuje se da se u potpunosti usklade sa zakonodavstvom EU i prioritetima politike, uključujući i one u ‘RepowerEU’ komunikaciji, koja postavlja ambiciju EU da okonča uvoz fosilnih goriva iz Rusije”, naveo je portparol EU.

Naime, u nedelju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, istakavši da su su dogovorili da će Srbija i dalje nabavljati ruski gas po ceni koja se utvrđuje po sadašnjoj povoljnoj formuli koja zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu.

Srbija je inače zemlja kandidat za punopravno članstvo i smatra se liderom u procesu pristupnih pregovora. Međutim, za razliku od svih ostalih zemalja u evropskom kontinetu, Srbija je jedina koja nije usaglasila njenu spoljnu politiku sa odlukama EU u sankcijama protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Peter Stano podseća da EU pomaže Srbiji da smanji energetsku zavisnost od Rusije.

"Izuzeci koje je Savet odobrio 8. aprila, a koji omogućavaju obavljanje neophodnih transakcija kako bi se zaštitio uvoz nafte i gasa od suseda EU, uključujući Srbiju i odluka da se Srbiji i drugim partnerima sa Zapadnog Balkana omogući da se pridruže budućim zajedničkim nabavkama gasa EU (i LNG i vodonik), važne su poruke EU Srbiji."

Iz Brisela poručuju da EU radi na tome da pomogne zemljama regiona da smanje zavisnost od fosilnih goriva kao i na boljoj integraciji energetske mreže i pristupu energiji iz više izvora.

Kako navode briselski zvaničnici, početak radova na gasnom interkonektoru Srbija-Bugarska u januaru 2022. godine (za koji je EU obezbedila bespovratna sredstva od skoro 50 miliona evra) važan je zajednički korak EU i Srbije ka obezbeđivanju i diverzifikaciji snabdevanja Srbije gasom.

XS
SM
MD
LG