Dostupni linkovi

Kratko i jasno: Poznato i nepoznato nakon razgovora Vučića i Putina


Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 2019.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 2019.

Autorke: Maja Živanović i Iva Gajić

Nakon razgovora predsednika Srbije i Rusije o novom gasnom aranžmanu dve države, javnost je od jedne strane saznala više detalja o gasu, dok je od druge strane saznala da je na agendi bilo i Kosovo.

I dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da detalje iznese u izjavi za medije nakon obilaska skladišta za robne rezerve, predsednik Rusije je informacije izneo u šturom saopštenju na zvaničnom sajtu Kremlja.

Srbija je većinski zavisna od ruskog gasa, a ugovor između dve države ističe 31. maja. Zbog toga su Vučić i Putin 29. maja telefonom razgovarali o novom ugovoru i uslovima za Srbiju; retku državu koja nije uvela sankcije zvaničnoj Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.

Ipak, Srbija jeste podržala nekoliko rezolucija UN i EU, u kojima je osudila agresiju na Ukrajinu. Zbog toga, ali i činjenice da je Rusija susednoj Bugarskoj, kao i za još nekoliko država, suspendovala isporuku gasa, razgovor Vučića i Putina zainteresovao je svetske medije.

Evo šta je posle njega poznato, ali i šta je ostalo nepoznato.

Ugovor na tri godine

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je u izjavi za medije da će nov ugovor biti potpisan na tri godine. Ugovor će biti potpisan sa ruskom državnom energetskom kompanijom Gasprom (Gazprom).

Isti ugovor krajem 2021. obnavljale su i Mađarska i Moldavija. I dok je Mađarska ugovor potpisala na 15 godina, Rusija je sa Moldavijom dogovorila petogodišnji ugovor.

Nije poznato šta je uticalo na dogovoren rok ugovora najavljenog za Srbiju. U zvaničnom saopštenju Kremlja rok na koji je ugovor produžen se ne pominje.

Cena i količina još uvek nepoznati

Prema rečima predsednika Srbije, sa Putinom nije razgovarao o ceni gasa za Srbiju. U novembru 2021. Vučić je sa Putinom dogovorio šestomesečnu cenu od 270 dolara za hiljadu kubnih metara.

Vučić je kazao 29. maja da očekuje da će cena gasa za Srbiju, po dogovorenoj formuli, zavisiti od cene nafte, i da će, čak i kada je nafta najskuplja, cena gasa koju će Srbija plaćati iznositi od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa. On je naveo da je već uputio pismo Gaspromu kako bi razgovarao o količinama.

I dok Vlada Mađarske detalje ugovora potpisanog sa Rusijom drži u tajnosti, Moldavija je saopštila krajem 2021. godine da je ugovorila cenu od 450 dolara za hiljadu kubnih metara ruskog gasa. Kako je objašnjeno, cena gasa zavisi i od cene gasa na berzi.

I predsednik Srbije je u svojoj izjavi naveo da će cena za Srbiju zavisiti od cena na svetskom tržištu.

Šta kaže saopštenje Kremlja?

Za razliku od predsednika Srbije, predsednik Rusije Vladimir Putin informacije o razgovoru objavio je na zvaničnom sajtu Kremlja.

U šturom saopštenju, u delu o gasu, se na navode detalji koje je izneo Vučić. U njemu se navodi da je dogovoreno da će Rusija "da nastavi nesmetano da snabdeva Srbiju prirodnim gasom".

O Ukrajini

I Vučić i Putin su u svojoj izjavi, odnosno saopštenju, pomenuli da su razgovarali o situaciji u Ukrajini. I dok zvanično saopštenje Kremlja ne pominje ništa više na tu temu, Vučić je u izjavi za medije nakon razgovora sa Putinom rekao novinarima da je izneo Putinu stav Srbije da bi Beograd želeo "što brže uspostavljanje mira u Ukrajini, a da je ruski predsednik izneo podatke iz sopstvenog ugla".

"Rekao mi je da postoji ponuđeni sporazum, ugovor, sa kojim su upoznati, koji je na stolu u Moskvi, Kijevu, i u drugim centrima Zapada", rekao je Vučić.

Dodao je i da je čuo neke elemente tog sporazuma, ali da je Srbija mala zemlja da bi rešavala te probleme, i da se "samo nada da će se uspostaviti mir". Vučić nije izneo detalje sporazuma.

U saopštenju Kremlja ovi detalji se ne pominju.

O Kosovu

Predsednik Srbije u svojoj izjavi nije pominjao da je bilo reči i o Kosovu. Međutim, ta informacija otkriva se u saopštenju Kremlja, iako bez više detalja.

Razgovor o toj temi dolazi nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antonijom Guterešom (Antonio Guterres) 26. aprila napravio paralelu između bivše srpske pokrajine Kosova, koje je 2008. proglasilo nezavisnost, i delovima Ukrajine koji su pod kontrolom proruskih separatista, što, za razliku od Kosova, većina u međunarodnoj zajednici osuđuje.

I jačanje odnosa

U saopštenju Kremlja se navodi da su dvojica državnika takođe razgovarali o koracima za proširenje ekonomske saradnje.

"Ponovo je potvrđeno obostrano raspoloženje za dosledno jačanje strateškog partnerstva Rusije i Srbije na osnovu tradicionalno tesnih veza između naroda dveju zemalja", navodi se u saopštenju Kremlja.

Jačanje odnosa Srbije i Rusije najavljuje se u trenutku kada se Rusija suočava sa najavama šestog paketa sankcija Evropske unije zbog invazije na Ukrajinu.

Srbija se za sada nije uskladila ni sa jednim od tih paketa sankcija.

Dolazi li Lavrov?

Ni Putin, ni Vučić nisu komentarisali informaciju koju su objavili pojedini mediji u Srbiji da ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dolazi u Beograd 7. juna.

Ukoliko se ta informacija potvrdi, to bi bila prva poseta tako visokog nivoa nekog od ruskih zvaničnika od početka rata u Ukrajini.

Tri dana kasnije, prema pisanju nemačkih medija, Srbiju će posetiti nemački kancelar Olaf Šolc.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG