Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: EU razmatra popuštanje ekoloških propisa; IS-K pokušava proširiti rat protiv talibana


Biciklista u Beogradu, maj 2022.
Biciklista u Beogradu, maj 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Makronova ideja o Zapadnom Balkanu izvan EU -- Prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se zemlje, koje nisu članice Evropske unije (EU), ujedine u okviru nove političke organizacije, zapravo je pokušaj da se spriječi proširenje EU, ocjenjuju u razgovoru sa Radio Slobodna Evropa stručnjaci Toby Vogel i Bodo Weber.

Jadranski naftovod kao šansa za potencijalnu mađarsku naftnu krizu -- Potrebe Mađarske za naftom u slučaju da Europska unija stavi embargo na uvoz ruske nafte može optimalno zadovoljiti Jadranski naftovod, ocjenjuje u izjavi za RSE energetski stručnjak Igor Dekanić. I dok Mađarska traži način kako da riješi svoje problem, energetska struka u Hrvatskoj vrlo pozitivno ocjenjuje aktuelnu hrvatsku energetsku poziciju.

Ekolozi zabrinuti zbog mogućih novih pregovora 'Rio Tinta' i Vlade Srbije -- Predstavnici Saveza ekoloških udruženja Srbije (SEOS) izrazili su 11. maja u Beogradu zabrinutost zbog, kako navode, najave kompanije Rio Tinto da želi ponovo da otvori pregovore sa Vladom Srbije o projektu "Jadar litijum".

Pogledajte video Biciklom kroz Beograd sa glavom u torbi -- Nakon poskupljenja goriva, evropski zvaničnici savjetuju veću upotrebu alternativnih načina prevoza u gradovima. Jedan od njih su i bicikli koje u Beogradu koristi jedan odsto stanovnika, prema podacima Udruženja Ulice za bicikliste. Razlog - grad smatraju nebezbijednim za vožnju.

Svijet

EU razmatra popuštanje ekoloških propisa dok smanjuje zavisnost od ruskih energenata -- Pod pritiskom visokih cijena energije i s namjerom da okonča zavisnost od ruskog gasa i nafte, Evropska unija planira da olabavi ekološke propise za projekte obnovljivih izvora energije, pišu svjetski mediji.

IS-K pokušava proširiti rat protiv talibana napadima na susjede iz centralne Azije -- Ultraradikalna grupa tzv. Islamska država-Korasan (IS-K), prema tvrdnjama analitičara, pokušava potkopati tvrdokornu vladavinu talibana pokretanjem napada iz Afganistana na susjedne zemlje.


Pogledajte video Povratak u opljačkan i uništen Irpin -- Penzionisani kapetan ukrajinske mornarice Andrij Riženko vratio se u svoj dom u razorenom gradu Irpinu. Stan su mu opljačkali ruski vojnici. Riženko, koji je vježbao sa NATO trupama, pobjegao je sa svojom porodicom 24. februara strahujući da će biti meta ruskim snagama.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici - Zašto je izgrađena i zbog čega još ne radi fabrika vakcina Sinofarm u Srbiji?

Srbija, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati upustili su se u zajednički projekat izgradnje fabrike vakcina Sinofarm u industrijskom dijelu Beograda sredinom 2021. godine, ali fabrika do ovog trenutka još ne radi. S druge strane, prema informacijama objavljenim u publikaciji sajta “Bridge Beijing”, broj kineskih vakcina protiv korona virusa, Sinofarm i Sinovak, isporučenih državama koje su ih odobrile, naglo je opao.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG