Dostupni linkovi

IS-K pokušava proširiti rat protiv talibana napadima na susjede iz centralne Azije


Most koji povezuje Afganistan i Tadžikistan preko rijeke Pjanj.
Most koji povezuje Afganistan i Tadžikistan preko rijeke Pjanj.

Piše: Abubakar Siddique

Ultraradikalna grupa tzv. Islamska država-Korasan (IS-K), prema tvrdnjama analitičara, pokušava potkopati tvrdokornu vladavinu talibana pokretanjem napada iz Afganistana na susjedne zemlje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U najnovijem napadu, IS-K je tvrdio da je 7. maja ispalio rakete na neprecizirane ciljeve unutar Tadžikistana iz sjeverne afganistanske provincije Takhar. Napad je uslijedio nekoliko sedmica nakon sličnog napada na uzbekistanski pogranični grad Termez iz susjedne afganistanske provincije Balk 18. aprila.

I Dušanbe i Taškent su negirali da su se takvi napadi dogodili. Talibanski zvaničnici negirali su da je Uzbekistan napadnut s afganistanske teritorije i kažu da istražuju navodni napad na Tadžikistan.

Stručnjaci smatraju da IS-K napadom na susjede Afganistana pokušava posijati više nepovjerenja u ionako zategnute odnose talibana i regionalnih prijestolnica.

Tadžikistanski vojnici marširaju tokom vojne vježbe u blizini granice svoje zemlje s Afganistanom u avgustu 2021.
Tadžikistanski vojnici marširaju tokom vojne vježbe u blizini granice svoje zemlje s Afganistanom u avgustu 2021.

Analitičari koji prate IS-K kažu da grupa nastoji da iskoristi napetosti u nestabilnom regionu s ciljem da provocira zemlje da napadnu Afganistan. Oni tvrde da grupa, kojoj je cilj uspostaviti globalnu islamsku imperiju, također želi potkopati uvjeravanja talibana data međunarodnoj zajednici da militanti neće gađati nijednu zemlju iz Afganistana.

"IS-K želi prikazati neuspjehe talibana, zaoštriti odnose i možda izazvati uzvratne vojne operacije država na Afganistan", rekao je za RSE Endrju Majns (Andrew Mines), istraživač na Programu za ekstremizam na Univerzitetu Džordž Vašington (George Washington University).

Za razliku od talibana, pripadnici IS-K nisu ograničeni na jednu zemlju ili određenu etničku grupu. Kada se grupa pojavila 2015. godine, većina njenih članova dolazila je iz grupe Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP), ali se značajan kontingent centralnoazijskih militanata, posebno Uzbeka i Tadžika, također pridružio grupi u kampanji za transnacionalni džihad.

Majns kaže da IS-K sada pokušava signalizirati međunarodnoj zajednici da talibani nisu u stanju da ispune svoje obaveze u borbi protiv terorizma.

"Ovakvi napadi direktno se suočavaju s obavezama Talibana da neće dozvoliti džihadistima da iskoriste zemlju za izvođenje vanjskih napada", kaže on.

U svom sporazumu sa Sjedinjenim Državama iz februara 2020., talibani su obećali da neće dozvoliti džihadističkim grupama kao što je Al-Kaida da pokreću napade na druge zemlje iz Afganistana.

Talibani su izgubili svoj prvi tvrdokorni režim krajem 2001. nakon što su odbili da predaju vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena i druge džihadiste Vašingtonu, koji ih je optužio za izvođenje terorističkih napada 11. septembra u Njujorku i Vašingtonu.

Majns kaže da IS-K sve više privlači antidržavne džihadističke grupe, uglavnom etničke Uzbeke, Tadžike, Ujgure i druge sunitske grupe, za regrutaciju. On tvrdi da talibanske obaveze u borbi protiv terorizma počinju da zaoštravaju njihove odnose s takvim grupama uprkos tome što su ih talibani ugostili u prošlosti.

Afganistanac vuče kontejnere s vodom u kolicima duž rijeke Amu, koja čini granicu između Afganistana i Uzbekistana u sjevernoj afganistanskoj provinciji Balk.
Afganistanac vuče kontejnere s vodom u kolicima duž rijeke Amu, koja čini granicu između Afganistana i Uzbekistana u sjevernoj afganistanskoj provinciji Balk.

"Vjerovatno je da će IS-K nastaviti s pokušajima da gađa sjeverne susjede Afganistana i druge pogranične zemlje dok pokušava prikupiti podršku ovih džihadista, kako se proljetna kampanja napada nastavlja razvijati", kaže Majns.

Rikardo Vale (Riccardo Valle), italijanski istraživač koji prati IS-K, slaže se s tim. On kaže da su nedavni propagandni napori grupe usmjereni na odnose talibana s Rusijom, Kinom, Iranom, Pakistanom i zemljama centralne Azije.

On navodi primjer razornog napada IS-K na šiitsku džamiju u sjevernom afganistanskom gradu Kunduzu u oktobru u kojem je ubijeno više od 50 ljudi. Napad je izveo Mohamed al-Ujguri, borac IS-K.

Vale kaže da je IS-K "napad prikazao kao osvetu" za prešutnu podršku talibana represiji Pekinga nad ujgurskim muslimanima. "Ovaj napad je kao sporedni efekat također imao namjeru da pogorša odnose Kine i Afganistana."

Slično tome, jedan od bombaša samoubica odgovoran za još jedan napad na šiitsku džamiju u južnom gradu Kandaharu u kojem je u oktobru ubijeno više od 60 vjernika zvao se Abu Ali Baloči. Vale kaže da je njegovo uključivanje imalo za cilj da istakne tešku situaciju iranske sunitske manjine Baluč.

"IS-K vidi (šije) kao zastupnike Irana u regionu", kaže on, "a talibane i Iran opisuju kao saveznike."

Dva sveštenika ubijena su prošlog mjeseca u napadu nožem na cijenjeno šiitsko svetilište u gradu Mašhad na sjeveroistoku Irana. Iranske vlasti identifikovale su napadača kao 21-godišnjeg muškarca uzbekistanskog porijekla koji je bio pod uticajem "tekfiri" uvjerenja. Tekfiri su ekstremističke selefije, a većina pripadnika IS-K podržava njihovu ideologiju.

Majnes kaže da napad IS-K na afganistansku šiitsku manjinu Hazara ima za cilj natjerati Iran da "preispita svoju sposobnost da zaštiti šiitske zajednice u Afganistanu putem proksija i snosi teret izbjeglica koje bježe od nasilja IS-K", a istovremeno prisili da Teheran finansira rehabilitaciju šiitskih žrtava IS-K.

"Napadi IS-K-a ne samo da pogoršavaju ovu dinamiku, već su i fundamentalni dio njenog brendiranja kao najveće antišiitske ekstremističke grupe u regionu", kaže on.

On dodaje da je IS-K također nepokolebljivi neprijatelj Pakistana i da grupa slijedi sektašku strategiju u toj zemlji. On kaže da razorni napadi poput onog u martu u kojem je ubijeno više od 60 ljudi u šiitskoj džamiji u sjeverozapadnom pakistanskom gradu Pešavaru imaju za cilj da iritiraju Islamabad.

"IS-K nastoji isprovocirati Pakistan da uzvrati kako unutar lokalnih zajednica tako i preko granice kršeći državne granice", kaže Majns.

Nakon niza nedavnih napada TTP-a, Islamabad je prošlog mjeseca uzvratio bombardovanjem pakistanskih izbjeglica u jugoistočnom Afganistanu. Vazdušni napadi zategli su njegove odnose s njegovim dugogodišnjim saveznikom, talibanima.

Vale smatra da IS-K ostaje glavna prijetnja u Afganistanu i zapadnom Pakistanu s velikim regionalnim ambicijama. "IS-K ima za cilj daljnju destabilizaciju Afganistana, kako iznutra tako i u regionalnom kontekstu", kaže on.

Majns također predviđa teške dane za talibane ako ne uspije suzbiti prijetnju IS-K.

"Obaveze talibana neće biti važne susjedima Afganistana, koji bi mogli tražiti agresivniji pristup ako IS-K nastavi da podstiče granične tenzije."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG