Dostupni linkovi

Kosovo spremno da aplicira za članstvo u Savetu Evrope


Jedna od sesija Saveta Evrope u Strazburu, mart 2018. godine
Jedna od sesija Saveta Evrope u Strazburu, mart 2018. godine

Kosovo bi u četvrtak, 12. maja trebalo da aplicira za prijem u Savet Evrope, saznaje Radio Slobodna Evropa iz pouzdanih izvora u Prištini.

Prema tim saznanjima, Ministarstvo inostranih poslova Kosova je već kompletiralo dosije o aplikaciji.

Ovo je, kako navode izvori RSE, bio jedan od predmeta razgovora koju je pre neformalne večere obavila Donika Grvalla, ministarka inostranih poslova Kosova šefom evropske diplomatije, Josepom Borellom u Briselu u sredu uveče, 11. maja.

Dok se kosovska šefica diplomatije nije oglasila nakon večere, nameru da će zvanična Priština aplicirati za prijem u SE potvrdio je pred novinarima u sredu uveče predsednik Srbije Alekdsandar Vučić. On je ocenio da je za Srbiju situacija složena i kompleksna, a da će u četvrtak biti još teža.

“Ja sam rekao da je to je direktno kršenje normi iz pojedinih sporazuma, od rezolucije 1244 do Washingtonskog sporazuma”, izjavio je Vučić na kraju večere i najavio sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije u narednih 36 sati.

“Ako neko može da nas ucenjuje i pritiscima slomi Srbiju, neće ići tako lako”, poručio je. Vučić je najavio da će Srnbija nastaviti sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova.

Inače, mogućnost za prijem Kosova u Savet Evrope je otvorena odlaskom Rusije iz ove organizacije.

Odsustvom Rusije, dve trećine država članica ove organizacije su priznale kosvsku nezavisnost. Budući da se odluke u SE donose većinom, mogućnost prijema Kosova je realna.

XS
SM
MD
LG