Dostupni linkovi

Ekolozi zabrinuti zbog mogućih novih pregovora 'Rio Tinta' i Vlade Srbije


Protest protiv kompanije Rio Tinto, Srbija, 2021.

Predstavnici Saveza ekoloških udruženja Srbije (SEOS) izrazili su 11. maja u Beogradu zabrinutost zbog, kako navode, najave kompanije Rio Tinto da želi ponovo da otvori pregovore sa Vladom Srbije o projektu "Jadar litijum".

Iz ovog saveza su naglasili da će nastaviti sa borbom protiv iskopavanja bora i litijuma u celoj Srbiji.

Na konferenciji za novinare predstavnika udruženja "Ne damo Jadar", "Suvoborska greda" i "Marš sa Kolubare", ispred Skupštine Srbije ukazano je da se Vlada, posle izjave zvaničnika Rio Tinta o mogućem nastavku pregovora sa državom, nije oglašavala niti je to demantovala.

Predstavnik Udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović rekao je da najava daljih pregovora sa Vladom Srbije, koju je izneo predsednik kompanije Rio Tinto Sajmon Tompson 5. maja, predstavlja "poniženje za Vladu i narod u Srbiji".

Redakcija Radija Slobodna Evropa poslala je upit kompaniji Ro Tinto i Vladi Srbije sa pitanjima da li su od izbora imali pregovore i da li planiraju da dalje pregovaraju, i kako komentarišu reakcije ekoloških udruženja, ali do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.

Na konferenciji za medije Zlatko Kokanović je istakao da SEOS sumnja da je Vlada Srbije poništila dozvole Rio Tintu uoči izborne kampanje i naveo da je sakupljen dovoljan broj potpisa za narodnu inicijativu za zakonsku zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji i da će biti predati budućem sazivu Skupštine Srbije.

Rekao je da su u izbornoj kampanji i vlast i opozicija koristili temu Rio Tinta, te ukazao da je na novoj Vladi Srbije da usvoji narodnu inicijativu.

"Zeleno rudarstvo nigde ne postoji"

Predstavnica udruženja "Suvoborska greda" Ljiljana Bralović rekla je da će građani nastaviti borbu protiv iskopavanja i istraživanja litijuma i da neće dozvoliti da postanu "ekološke izbeglice".

"Želimo da verujemo da Vlada Srbije pre izborne kampanje nije donela političku već stratešku odluku", rekla je ona i istakla da "zeleno rudarstvo nigde ne postoji".

Predstavnik Udruženja "Marš sa Kolubare" Dušan Arbrajter je ukazao i na niz, kako je naveo, ekoloških problema koje je izazvala kompanija "Eurolitijum" koja u valjevskom kraju takođe radi na istraživanjima litijuma i bora.

Arbajter, Bralović i Kokanović su apelovali na sve, uključujući i medije da im pomognu u borbi za očuvanju životne sredine.

Rio Tinto izdaje u zakup zemljište planirano za rudnik

Poljoprivrednom i šumskom zemljištu, koje je zbog potreba otvaranja rudnika litijuma kod Loznice i izgradnje objekata, Vlada Srbije proglasila građevinskim, vraćen je prvobitni status, a parcele koje je kupila kompanija Rio Tinto date su poljoprivrednicima u zakup, izjavila je 11. maja predsednica Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" Marija Alimpić.

Ona je rekla da je 1. aprila ove godine to Udruženje uputilo podnesak Sekretarijatu Bernske konvencije Saveta Evrope u Strazburu, čiji je potpisnik i Srbija, i da je Vlada Srbije, odnosno katastar, već 7. aprila preimenovao zemljište iz građevinskog u poljoprivredno i šumsko.

Građanima Jadra i Rađevine je, prema njenim rečima, to važno zbog visine poreza koji se obračunava na te dve kategorije zemljišta.

U Gornjim Nedeljicama traže garancije da se Rio Tinto neće vratiti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

Alimpić je rekla da su kancelarije Rio Tinta u selu Brezjak na planiranoj lokaciji rudnika prazne kao i da su u kancelariji u Loznici navučene zavese.

Vlada Srbije je, posle serije protesta ekoloških udruženja, u januaru ove godine donela Uredbu o prestanku važenja Prostornog plana područja posebne namene za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, ali status zemljišta ostao je nepromenjen.

"Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto pokušali su da deluju kao korporacija u zajedničkom interesu kako bi otvorili rudnik litijuma, bez obzira na štetne posledice po životnu sredinu i meštane ovog dela zapadne Srbije", rekla je Alimpić.

Kompanija Rio Tinto, odnosno njena ćerka Rio Sava Exploration je tokom aprila radila rekultivaciju geoloških bušotina na parcelama koje je kupila za potrebe otvaranja rudnika, a koje je izdala u zakup.

Ta kompanija, međutim ima problema sa zakupcima jer su je, kako je saopštila na svom sajtu 29. aprila, meštani obavestili da su pojedini zakupci na parcelama koje su u njenom vlasništvu, posadili "određene neodobrene sorte".

Rio Sava Exploration je u saopštenju navela da će proveriti stanja na tim parcelama, kako bi se utvrdilo da li se zemljište koristi u skladu sa potpisanim ugovorom o zakupu koji obavezuje zakupca da upotrebljava zemljište u skladu sa relevantnim zakonskim odredbama.

Alimpić je rekla da je Sekretarijat Bernske konvencije na žalbu tog udruženja da bi otvaranjem rudnika bio ugrožen biodiverzitet tog zaštićenog područja nedavno odgovorio da je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obavestila to telo da je Vlada Srbije donela Uredbu o prestanku važenja Prostornog plana područja posebne namene za otvaranje rudnika litijuma, realizacijom projekta "Jadar".

Vlada Srbije je, kako je navedeno u odgovoru, donela je i Odluku o prestanku Odluke o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta "Jadar".

Dodaje se da je u toku i obustavljanje postupka o potrebi procene uticaja na životnu sredinu izgradnja dalekovoda za potrebe rudnika, a da je Zavod za zaštitu prirode, koji je izdao pozitivno Mišljenje o uslovima zaštite prirode zbog realizacije tog projekta, stavio taj akt van snage.

XS
SM
MD
LG