Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Pad rejtinga Olafa Šolca; Nezaposlenost u Rusiji najmanja od raspada SSSR


Tradicionalna ukrajinska kuhinja predstavljena je 22. avgusta po drugi put u Kulturnom centru "Grad" u Beogradu, a gurmanluke su zajedno pripremali Ukrajinci, Rusi i drugi antiratni aktivisti.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Kijev odbacio rusku tvrdnju da je kriv za smrt kćerke Putinovog ideologa – Ruska Federalna služba bezbednosti optužila je ukrajinsku tajnu službu za izvođenje bombaškog napada u kojem je ubijena kćerka istaknutog krajnje desničarskog ideologa Aleksandra Dugina povezanog s Kremljem, glasnog pristalice i propagatora invazije Moskve na Ukrajinu. Kijev je oštro odbacio bilo kakvu povezanost sa smrću Darje Dugine koja je poginula kada je vozilo u kojem je putovala eksplodiralo u regionu Moskve 20. avgusta.
  • Komandant ukrajinske vojske kaže da je ubijeno gotovo 9.000 njenih vojnika - Gotovo 9.000 ukrajinskih vojnika ubijeno otkako je Rusija pre skoro šest meseci pokrenula invaziju na Ukrajinu, saopštio je ukrajinski vrhovni komandant Valerij Zalužnij.
  • Američki bombarderi B-52 preleteli Zapadni Balkan – Dva američka bombardera B-52 zvana "leteće tvrđave" preletela su 22. avgusta u niskom naletu obalni jug Balkana – od Severne Makedonije, preko Albanije i Crne Gore, do Hrvatske. "Svrha svakog preleta je demonstrirati predanost i jamstvo SAD NATO saveznicima i partnerima koji se nalaze u jugoistočnoj Evropi", saopšteno je iz sedišta američkih vazdušnih snaga u Evropi.
  • Rusija zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o nuklearki Zaporižja – Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi s nuklearnom elektranom Zaporižja, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski. On je rekao da je sastanak planiran za 23. avgust u 21.00. Zapadne zemlje tražile su da se 24. avgusta održi još jedan sastanak u vezi s tom nuklearkom.

Balkan na RSE

Nova većina ili izbori u Crnoj Gori, posle pada Abazovićeve Vlade – Posle izglasavanja nepoverenja Vladi premijera Dritana Abazovića, deo političkih subjekata zahteva održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, dok drugi zagovara formiranje nove Vlade. U opticaju je više varijanti za formiranje Vlade, od partijske s konkretnim političkim programom, do prelazne Vlade čiji bi zadatak bio da organizuje izbore. Pogledajte video prilog šta o političkoj krizi kažu građani Podgorice.

Dok Beograd i Priština tragaju za rešenjem o ulazno-izlaznom dokumentu i preregistraciji vozila na RKS tablice Srbi južno od Ibra čekaju da ih neko nešto pita i poručuju da "ne znaju gde pripadaju", kao i da ih "niko ne prihvata" – ni Kosovo, ni Srbija. Ovakve poruke stižu nakon izjava državnog vrha Srbije u kojima se uglavnom govori samo o Srbima na severu Kosova i zaštiti njihovih prava. Procenjuje se da na Kosovu živi oko 100.000 Srba, od toga je njih oko 60 odsto koncentrisano u šest opština sa srpskom većinom i drugim mestima na jugu.

Verski lideri u BiH zajedno protiv nasilja nad ženama – Više od 60 verskih lidera i liderki iz tri verske zajednice u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta koji sprovodi nekoliko organizacija u saradnji s UN Women, šest godina uči o načinima sprečavanja nasilja nad ženama, ali i nasilja uopšte.

Za ruskim tragom u Srbiji – Srbija je, pored Turske, jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji koja nije uvela sankcije Rusiji. Vazdušni saobraćaj između Beograda i Moskve ostao je otvoren, a izveštaji govore o desetinama hiljada građana Rusije koji su odlučili da se privremeno nasele u Srbiji.

Svet

Rekordno nizak rejting Olafa Šolca – Rejting nemačkog kancelara Olafa Šolca pao je na rekordno nizak nivo dok se pored rasta inflacije, energetske krize i pretnje recesijom suočava s optužbama o umešanosti u poreski skandal i kritikama da nije odmah reagovao kada je palestinski predsednik u Berlinu optužio Izrael za "50 holokausta", pišu svetski mediji.

Stotine stranih kompanija otišle su iz Rusije nakon što je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Međutim, stopa nezaposlenosti u Rusiji je smanjena na nivo daleko ispod proseka Evropske unije i ne mnogo iznad nezaposlenosti u SAD. Kako je to moguće pročitajte u Uprkos sankcijama, nezaposlenost u Rusiji na najnižem nivou od raspada SSSR.

Za kraj preporučujemo putopis Hiljadu kilometara biciklom kroz Evropu 'bez' granica.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG