Dostupni linkovi

Rusija zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN o nuklearki Zaporižja


Nuklearna elektrana Zaporižja, fotografija ruske vojne press službe
Nuklearna elektrana Zaporižja, fotografija ruske vojne press službe

Rusija je zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa nuklearnom elektranom Zaporižja, saopštio je zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski.

"U vezi sa trenutnim ukrajinskim provokacijama oko nuklearke, zatražili smo hitan sastanak Savjeta bezbjednosti o tački dnevnog reda 'Prijetnje međunarodnom miru i bezbjednosti'", napisao je Poljanski na "Telegramu".

Prema njegovim riječima, sastanak je planiran za utorak u 21.00 čas.

Poljanski je istakao da je ruska misija zatražila od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Antonio Guterres) da održi govor tokom sutrašnjeg sastanka, prenio je TASS.

Zapadne zemlje zatražile su da se u srijedu, 24. avgusta, održi još jedan sastanak o situaciji u vezi sa nuklearkom Zaporižja.

Istovremeno, Gutereš je u ponedjeljak upozorio da je nuklearni rizik trenutno na najvišoj tački u posljednjih nekoliko decenija.

Tokom sastanka Savjeta bezbjednosti UN on je istakao da se zemlje koje posjeduju nuklearno oružje moraju pridržavati stava da neće prve upotrijebiti to naoružanje.

Prema njegovim riječima, te zemlje moraju da ubijede države koje nemaju nuklearno oružje da ga neće upotrijebiti protiv njih niti će prijetiti tako nečim, te da budu do kraja transparentne, javio je TASS.

"Zveckanje nuklearnim oružjem mora da prestane", naglasio je Gutereš.

On je napomenuo da je potrebno da se sve zemlje ponovo posvete svijetu bez nuklearnog oružja i da ne štede napore da se sjedne za pregovarački sto radi smanjenja tenzija i da se jednom za svagda prekine trka u nuklearnom naoružanju.

U nedjelju su američki predsjednik Joe Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski premijer Boris Johnson pozvali na vojnu suzdržanost oko nuklearne elektrane Zaporižja u Ukrajini, koju je okupirala Moskva, ponavljajući svoju podršku Kijevu.

U telefonskom razgovoru četvorica čelnika takođe su pozvali na "brzu posjetu" nuklearnoj lokaciji inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju, saopštila je Bijela kuća.

Nuklearnu elektranu Zaporižja zauzela je Rusija u martu, nedugo nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara. Ova elektrana, najveća u Evropi, više se puta našla na meti kritika posljednjih sedmica, što je izazvalo strahove od nuklearne katastrofe. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za granatiranje elektrane.

U nedjelju su istovremeno ruske snage gađale više lokacija u južnoj Ukrajini topničkom i raketnom vatrom 21. avgusta dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da bi Moskva mogla učiniti nešto posebno "okrutno" sljedećih dana dok Kijev obilježava 31 godinu neovisnosti.

Na Dan nezavisnosti Ukrajine 24. avgusta je i šest mjeseci otkako je Rusija pokrenula ničim izazvanu invaziju na svog susjeda.

XS
SM
MD
LG