Dostupni linkovi

Američki bombarderi B-52 preletjeli Zapadni Balkan


Američki bombarder B-52 u pratnji lovca u preletu iznad zračne baze Osan u Pyeongtaeku, Južna Koreja, 10. januara 2016. (Ilustrativna fotografija)

Dva američka bombardera B-52 zvana "leteće tvrđave" preletjeli su u ponedjeljak, 22. avgusta, u niskom naletu obalni jug Balkana.

Letjeli su od Sjeverne Makedonije, preko Albanije i Crne Gore, pa do Hrvatske.

"Svrha svakog preleta je demonstrirati predanost i jamstvo SAD-a NATO saveznicima i partnerima koji se nalaze u Jugoistočnoj Europi", najavljeno je prije letova iz sjedišta američkih zračnih snaga u Europi.

Američki bombarderi su preletjeli zgradu Vlade u Skopju oko 14.30 sati, Skenderbegov trg u Tirani oko 14.50 i više mjesta uz obalu Crne Gore.

Dva bombardera, inače stacionirana u bazi Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu, iznad Dubrovnika u Hrvatskoj su bili između 15.10 i 15.20 sati i bili su uočljivi i bez dvogleda, tokom demonstracijskog preleta na visini od samo par hiljada stopa.

Bombarderi B-52 su kičma američke avijacije već duže od 60 godina. Letjelice su duge gotovo 50 metara, s rasponom krila od 56,4 metra, a teške su oko 83 tone.

Jedan avion košta 85 miliona dolara, što je posljednja zvanična cijena od prije deset godina, opremeljeni su najsavremenijom elektronikom i navigacijom, broje peteročlanu posadu i mogu bez prestanka letjeti duže od 24 sata na visinama do 15.000 metara.

Avioni B-52H američkih zračnih snaga, posade i oprema za podršku iz 5. bombaškog krila, zračne baze Minot, Sjeverna Dakota, stigli su u zonu odgovornosti Europskog zapovjedništva SAD-a radi obuke s američkim saveznicima i partnerima 18. avgusta 2022.

Avioni su letjeli iz baze britanske avijacije (RAF) Fairford u Engleskoj.

XS
SM
MD
LG