Dostupni linkovi

Kijev odbacio rusku tvrdnju da je kriv za smrt kćeri Putinovog ideologa


Darja Dugina
Darja Dugina

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) optužila je ukrajinsku tajnu službu za izvođenje bombaškog napada u kojem je ubijena kći istaknutog krajnje desničarskog ideologa Aleksandra Dugina povezanog s Kremljem, glasnog pristaše i propagatora invazije Moskve na Ukrajinu.

Kijev je oštro odbacio bilo kakvu povezanost sa smrću Darje Dugine, koja je poginula kada je vozilo u kojem je putovala eksplodiralo u moskovskoj regiji 20. avgusta.

FSB je u saopštenju od 22. avgusta ustvrdio da je "počinitelj" zločina Ukrajinac koji je zatim napustio zemlju preko Estonije. Nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Neki analitičari dovode u sumnju rusku tvrdnju, napominjući da je estonski granični prijelaz najbliži Moskvi gotovo 770 kilometara sjeveroistočno, a vožnja bi trajala oko 10 sati. Dodali su da bi takav bijeg također značio da je osoba prošla iz Rusije i ušla u Estoniju bez otpora na granici.

Službena državna novinska agencija TASS citirala je neimenovani izvor iz agencije za provedbu zakona koji je rekao da je bomba aktivirana daljinski, ali nije dala dodatne pojedinosti.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak negirao je da Kijev stoji iza Duginine smrti, odmah nakon što je to objavljeno, i ponovio to u tweetu 22. avgusta, rekavši da su pokušaji da se Ukrajina okrivi za incident "beskorisni".

Mihajlo Podoljak u ime ukrajinskih vlasti negirao je tvrdnje o odgovornosti za ubistvo Darje Dugine
Mihajlo Podoljak u ime ukrajinskih vlasti negirao je tvrdnje o odgovornosti za ubistvo Darje Dugine

Ruski istražni odbor objavio je da je otvorio slučaj ubistva i provodi forenzička ispitivanja kako bi pokušali utvrditi šta se tačno dogodilo.

Prema riječima članova porodice, a citirali su ih ruski mediji, Dugin i njegova kći, koja je opisana kao novinarka i politička analitičarka, bili su na festivalu izvan Moskve, a on je u posljednji trenutak odlučio zamijeniti automobil.

U izjavi koju je objavio bliski saradnik 22. avgusta, Dugin je svoju kćer opisao kao "zvijezdu u usponu" koju su "izdajnički ubili neprijatelji Rusije".

"Naša srca ne čeznu samo za osvetom i odmazdom; bilo bi previše sitničavo, ne u ruskom stilu”, napisao je Dugin. "Potrebna nam je samo pobjeda", dodao je.

U poruci njenoj porodici koju je Kremlj objavio 22. avgusta, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Duginino ubistvo "gnusan zločin".

Dugin je krajnje desničarski ruski pisac i ideolog koji se opisuje kao arhitekt ili "duhovni vodič" ruske ničim izazvane invazije na Ukrajinu.

Dugo je pozivao na pripajanje Ukrajine Rusiji i jedan je od glavnih ideologa ruskog neoevroazijskog pokreta, kojeg politolozi opisuju kao fašistički jer propagira ekstremno desničarski pogled na mjesto Rusije na međunarodnoj sceni.

Putin je ponekad ponavljao Duginov ekspanzionistički jezik i poglede, i dok je opseg uticaja ideologa na Kremlj nejasan, ponekad ga se opisuje kao "Putinov mozak".

I Dugin i njegova kći glasno su podržali rat protiv Ukrajine.

Dugin je stavljen na zapadni popis sankcija nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., potez koji je također podržao.

Dugina je bila politički komentator Međunarodnog euroazijskog pokreta koji vodi njezin otac.

U martu je Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a sankcionisao Duginu zbog "djelovanja ili namjere da djeluje za ili u ime web stranice United World International (UWI), čija je bila glavna urednica.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je Dugina takođe doprinijela članku UWI-a koji sugeriše da bi Ukrajina "propala" ako bi bila primljena u NATO.

Na osnovu izvještaji RIA Novosti, AFP i TASS

XS
SM
MD
LG