Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Nada za ublažavanje svetske krize s hranom; Početak kraja Putinovog režima, kaže norveški ekspert


Brod "Razoni" isplovljava iz luke u Odesi s prvom isporukom ukrajinskih žitarica od početka ruske invazije, 1. avgust 2022.
Brod "Razoni" isplovljava iz luke u Odesi s prvom isporukom ukrajinskih žitarica od početka ruske invazije, 1. avgust 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Kako su proruski i ruski Telegram kanali širili dezinformacije o Kosovu – Ruski i proruski kanali na Telegramu, koji su bili fokusirani na rat u Ukrajini i opravdavali rusku invaziju, gotovo istovremeno su se zainteresovali za situaciju na severu Kosova. Doslednost koja ukazuje na organizovanu mrežu pokazala se 31. jula posle 19 časova, kada su kanali na ruskom i srpskom objavili s razlikom od par minuta istu objavu o navodnom prvom ranjavanju Srbina na blokadi ka prelazu Jarinje.

Pogledajte video prilog Nedelja na Kosovu od blokada do odgode primene odluka o tablicama i dokumentima, kao i Barikade na severu Kosova iz perspektive Beograda u kojem možete da vidite kako građani Beograda s kojima je razgovarao RSE vide situaciju na severu Kosova.

Sirene koje podsećaju na rat – Sirene koje su se u popodnevnim satima 31. jula čule u opštini Severna Mitrovica nagovestile su "opasnost" za građane te opštine u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo. Zvuci sirene na severu Kosova su i u prethodnom periodu značile poziv za odlazak na barikade koje organizuju organizovane grupe. Ovoga puta su značile da lokalno stanovništvo treba da se usprotivi odlukama Vlade Kosova oko recipročnih mera za lične karte koje izdaju organi Srbije kao i zbog preregistracije automobila na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Najava za 'denacifikaciju Balkana' preko Twittera – Izjava poslanika vladajuće Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana, deo je politike zaustavljanja Balkana na putu evropske integracije, ocenjeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore za RSE. "Sve je to razlog politike piromana koji pali Balkan da bi ga zaustavio na putu evropske integracije. A onda izigravajući Otvoreni Balkan, piroman bi da glumi gašenje", navelo je crnogorsko ministarstvo.

RSE intervju

Petrič: EU bi trebalo da učini više za dijalog Kosova i Srbije – Ono što se događa na Zapadnom Balkanu je sukob koji može da se obuzda, ali koji ipak ima potencijal za eskalaciju, kaže za RSE diplomata Volfgang Petrič. Bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo i bivši visoki predstavnik za BiH rekao je da je važno da dođe do deeskalacije na severu Kosova, uz ocenu da ruska agresija na Ukrajinu ima "određeni efekt prelivanja na Balkan".

Ovo je početak kraja Putinovog režima, predviđa norveški ekspert – Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu može da izazove kraj njegovog režima, predviđa u intervjuu Norvežanin Iver Nojman, vodeći stručnjak za pitanja Rusije.

Svet

Brod nade isplovio iz Odese za ublažavanje svetske krize s hranom – Isplovljavanje prvog broda sa žitaricama iz ukrajinskih luka od početka ruske invazije na Ukrajinu pobudilo je nadu da bi mogla biti ublažena globalna kriza s hranom zbog koje desetinama miliona ljudi, posebno na Bliskom istoku i u Africi, preti glad, pišu svetski mediji.

Desničarske zavere sa majmunskim boginjama protiv LGBTQ zajednice – Desničari i desničarski ekstremisti uveliko koriste teme o majmunskim boginjama za širenje zavera, otkako su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili da su identifikovali prva dva slučaja ovog virusa kod dece u SAD.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG