Dostupni linkovi

U napadu američkog drona u Afganistanu ubijen vođa Al Kaide


Vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahri, prikazan na nepoznatoj lokaciji na fotografiji bez datuma.
Vođa Al-Kaide Ayman al-Zawahri, prikazan na nepoznatoj lokaciji na fotografiji bez datuma.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je vođa Al-Qaide Ayman al-Zawahri, jedan od najtraženijih terorista na svijetu, ubijen tokom vikenda u napadu američkih dronova u Kabulu.

"Sada je pravda zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema", rekao je Biden u televizijskom obraćanju 1. avgusta.

Bijela kuća je ranije objavila da su Sjedinjene Države izvele uspješnu protivterorističku operaciju protiv "značajne" mete Al-Kaide u Afganistanu tokom vikenda.

Biden je rekao da su američki obavještajni zvaničnici pratili al-Zawahrija do kuće u centru Kabula gdje se skrivao sa svojom porodicom. Predsjednik je odobrio operaciju prošle sedmice i ona je izvedena 31. jula.

Al-Zawahri, 71, nadgledao je terorističke napade na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine, zajedno sa Osamom bin Ladenom, osnivačem Al-Qaide. Bin Laden i al-Zawahri pobjegli su od američkih snaga u Afganistanu krajem 2001. godine, a al-Zawahrijevo boravište dugo je bilo misterija.

Al-Zawahri je preuzeo dužnost vođe Al-Qaide nakon što je Bin Laden ubijen u raciji američkih snaga u Pakistanu 2011. godine.

Bio je ključni ideolog i za Al-Kaidine globalne terorističke mreže nekoliko decenija i imao je centralnu ulogu u Al-Kaidinim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, tri godine prije napada 11. rujna u kojem je ubijeno skoro 3.000 ljudi.

Američki zvaničnici, govoreći novinarima na konferencijskom pozivu uoči Bidenovih komentara, rekli su da su Sjedinjene Države izvele napad dronom u 6:18 po lokalnom vremenu 31. jula.

Američka obavještajna služba je sa "velikim povjerenjem" utvrdila da je ubijeni čovjek al-Zawahri, rekao je visoki zvaničnik administracije. Drugih žrtava nije bilo.

"Zawahri je nastavio predstavljati aktivnu prijetnju američkim osobama, interesima i nacionalnoj sigurnosti", rekao je zvaničnik. "Njegova smrt zadaje značajan udarac Al-Kaidi i degradiraće sposobnost grupe da djeluje".

Bilo je glasina o al-Zawahrijevoj smrti nekoliko puta u posljednjih nekoliko godina, a dugo je prijavljivano da je bio lošeg zdravlja.

Njegova smrt postavlja pitanja o tome da li su mu talibani pružili utočište nakon preuzimanja Kabula u augustu 2021. Američki zvaničnik je rekao da su visoki talibanski zvaničnici znali za njegovo prisustvo u gradu.

David Petreus, bivši direktor CIA-e, rekao je da činjenica da je al-Zawahri bio u Kabulu ukazuje na to da talibani "nisu naučili lekciju" nakon što su Bin Ladenu pružili sigurnu luku u vrijeme dok su vladali u Afganistanu kasnih 1990-ih.

Osama bin Laden (lijevo) i Ajman al-Zavahri u skrovištu u Afghanistan, 8. novembar 2011. godine
Osama bin Laden (lijevo) i Ajman al-Zavahri u skrovištu u Afghanistan, 8. novembar 2011. godine

"To odražava kontinuiranu blisku vezu koja očito još uvijek postoji između Al-Qaide i talibana", rekao je Petreus na CNN-u.

Glavni glasnogovornik vlade predvođene talibanima potvrdio je da se 31. jula dogodio američki napad dronom na rezidenciju u Kabulu.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je u saopštenju da su vladajući islamistički ekstremisti to oštro osudili kao kršenje "međunarodnih principa" i sporazuma o povlačenju američkih trupa iz 2020.

Napad dronovima je prvi poznati američki napad unutar Afganistana otkako su američke trupe i diplomate napustile zemlju u augustu 2021.
Uz izvještaje Reutersa, AP-a, CNN-a i AFP-a

XS
SM
MD
LG