Dostupni linkovi

Čovječanstvo od nuklearnog uništenja dijeli jedna pogrešna procjena, kaže Guterres


Antonio Guterres
Antonio Guterres

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je da "samo jedan nesporazum, jedna pogrešna procjena dijeli čovječanstvo od nuklearnog uništenja".

On je to rekao na početku dugo odlaganog sastanka na visokom nivou u UN-u, za reviziju međunarodnog Sporazuma o sprječavanju širenja nuklearnog oružja (NPT).

Guterres je posebno pomenuo rat u Ukrajini i prijetnju nuklearnim oružjem u sukobima na Bliskom istoku i u Aziji.

Dodao je da trenutna opasnost od nuklearnog sukoba "nije viđena još od vrhunca hladnog rata".

Sporazum o sprječavanju širenja nuklearnog oružja na snazi je od 1970. i potpisala ga je 191 država.

Tada je pet prvobitnih nuklearnih sila, Sjedinjene Države, Kina, Rusija (tada Sovjetski Savez), Velika Britanija i Francuska, pristalo da pregovara o budućoj eliminaciji njihovih arsenala.

Države bez nuklearnog oružja obavezale su se da ga neće praviti, u zamjenu za garanciju da će moći koristiti nuklearnu energiju u miroljubive svrhe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da ga nikada ne treba pokrenuti.

Putin je istakao da Ruska Federacija dosljedno slijedi slovo i duh Sporazuma o sprječavanju širenja nuklearnog oružja.

On je pozdravio učesnike i goste konferencije Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, te istakao da se Rusija zalaže za istu i nedjeljivu sigurnost za sve članove svjetske zajednice.

"Naše obaveze iz bilateralnih sporazuma sa Sjedinjenim Državama o smanjenju i ograničenju relevantnog naoružanja takođe su u potpunosti ispunjene. Polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i on nikada ne smije da bude pokrenut i zalažemo se za jednaku i nedjeljivu sigurnost za sve članove svjetske zajednice", rekao je ruski lider.

Ove Putinove riječi su u suprotnosti s ranijim izjavama koje su na Zapadu protumačene kao implicitne prijetnje usred tekuće ruske invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG