Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Trka s vremenom Kijeva i Moskve; Promene u udžbenicima u Hongkongu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i rumunski predsednik Klaus Johanis u Kijevu 16. juna.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Tokom posete Kijevu evropski lideri podržali status kandidata za EU za Ukrajinu – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je poseta Kijevu četvorice evropskih lidera pokazala da njegova zemlja nije sama u borbi protiv ruske invazije. U prvoj takvoj poseti glavnom gradu Ukrajine otkako je Rusija pokrenula invaziju francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i predsednik Rumunije Klaus Johanis dali su podršku nastojanjima Kijeva za pridruživanje Evropskoj uniji.
  • Gasprom igra po 'vlastitim pravilima' – Nakon što je ruski energetski gigant Gasprom prekinuo isporuke gasa Nemačkoj i Italiji, čelnik te kompanije Aleksej Miler rekao je da Moskva igra po svojim pravilima.
  • Polemika Mihajlović i Lavrova oko otkazane posete Srbiji – Nakon što je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavu potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović da bi njegova poseta zakomplikovala situaciju u Srbiji i da je dobro što je odložena nazvao "veoma čudnom", ona je rekla da "samo politički laik ne vidi da u ovim okolnostima poseta jednog od najviših funkcionera Rusije, našeg prijatelja, Srbiji ništa dobro ne bi donela. A znam da šef ruske diplomatije nikako nije politički laik".
  • Dodik se sastao sa Lavrovom u Rusiji – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se u Sankt Peterburgu s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Balkan na RSE

Sa Prespa foruma poruka da BiH odmah dobije status EU kandidata – Kako bi Zapadni Balkan mogao izgledati posle rata u Ukrajini i kakve će posedice ruska agresija imati na evropski put zemalja u regionu bila je centralna tema prvog dana Prespa foruma koji se od 16. do 18. juna održava u Ohridu u Severnoj Makedoniji. Lideri pet država, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova, pozvali su Brisel da što brže završi projekat ujedinjene Evrope. To bi značilo punu integraciju Zapadnog Balkana, ali i evropsku perspektivu Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Kineskom izvođaču nedostaju 'samo' ekološke dozvole za hidrocentrale kod Foče – Bez potrebnih dozvola, i uz proteste aktivista, na reci Bistrici, nedaleko od Foče na istoku BiH, kineski izvođač obavlja pripreme za izgradnju hidroelektrane. Trenutno nema ni studije uticaja na životnu sredinu, a samim tim ni ekološke dozvole nužne kako bi se sprečio eventualno negativan uticaj na životnu sredinu.

Prekinut rad Skupštine Kosova nakon protesta veterana OVK – Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) uspeli su u četvrtak, 16. juna, da prekinu rad Skupštine. Predsednik tog tela Glauk Konjufca rekao je da će se sednica zakazana za četvrtak održati sledeće nedelje, usled protesta opozicije, ali i blokade govornice u Skupštini. O protestu u Prištini pogledajte video prilog Veterani Oslobodilačke vojske Kosova traže povećanje penzija za 94 evra.

Kako je došlo do toga da najpoznatiji brend crnogorskog turizma bude zatvoren, šta o tome kaže premijer Dritan Abazović i šta može da se uradi po tom pitanju pročitajte u Drugu godinu zaredom Sveti Stefan pod ključem.

Rat u Ukrajini

Applebaum: Od ishoda rata u Ukrajini zavisi budućnost tog regiona – Odlučujuća pobeda ukrajinske vojske nad ruskim invazionim snagama mogla bi odjeknuti tim regionom i potencijalno otvoriti vrata "svetloj budućnosti", predviđa En Eplbaum, američka autorka i dobitnica Pulicerove nagrade. "Svetla budućnost regiona zavisi od toga da li će Rusija biti poražena, kao i od toga da li će Rusija shvatiti da je poražena", rekla je Eplbaum u intervjuu za RSE.

Kijev i Moskva u trci s vremenom u Ukrajini – Bivši američki odbrambeni zvaničnik i saradnik u Centru za novu američku bezbednost Kris Dogerti objašnjava zašto se i Rusija i Ukrajina suočavaju s kratkim rokovima na bojnom polju i teškim političkim pitanjima koliko dugo mogu da održe svoje ratne napore.

U video prilogu Irina počinje život ispočetka u Sarajevu pogledajte priču o Ukrajinki koja je bežeći od rata došla u glavni grad Bosne i Hercegovine, gde je našla posao i sigurnost.

Svet

Novi udžbenici u Hongkongu tvrde da teritorija nije bila britanska kolonija – Dok učenici širom sveta uče da je Hongkong nekada bio britanska kolonija, srednjoškolci kineske teritorije uskoro će učiti potpuno drugačiju lekciju. Novi udžbenici, koji će se koristiti od septembra, deo su nastojanja Pekinga da pojača pritisak na obrazovanje u Hongkongu i unese poseban istorijski narativ u poluautonomnom gradu u kojem je prodemokratski pokret ugušen, pišu svetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedeljka ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG